8ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ο Υπουργός Οικονομικών στη Ναυτεμπορική | 27.4.2023

Για τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στα τρόφιμα και το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν μίλησε στη Ναυτεμπορική ο ΥΠΟΙΚ.

«Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα  παραμένει το σοβαρό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη και θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του στη Ναυτεμπορική και στον Λάμπη Ταγματάρχη από τους Δελφούς, όπου είναι σε εξέλιξη το Delphi Economic Forum. Για την αντιμετώπισή του, όπως επεσήμανε, απαιτούνται συνεκτικές, σοβαρές, διορατικές πολιτικές σε όλα τα πεδία, που θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά στην καθημερινότητά τους.

 

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως η κυβέρνηση ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνοντας φόρους και εισφορές, αλλά και προχωρά και σε στοχευμένα μέτρα στήριξης. «Δώσαμε food pass και καλάθι του νοικοκυριού ώστε μαζί με τη μόνιμη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20%  και την αύξηση των συντάξεων να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά».

Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε για άλλη μία φορά τα οριζόντια μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ. «Εναλλακτικές πολιτικές όπως η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα έχουν τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούν τη λήψη άλλων μέτρων ως ισοδυνάμων. Και αυτό χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα περάσουν στον καταναλωτή» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα της Ισπανίας, όπου όπως είπε, η μείωση του ΦΠΑ δεν πέρασε στον καταναλωτή. «Δεν υπήρξαν θετικά αποτελέσματα, αντιθέτως είχαμε αύξηση του πληθωρισμού τροφίμων» σημείωσε.

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο γενικό πληθωρισμό στην Ε.Ε. και έναν από τους χαμηλότερους διψήφιους πληθωρισμούς τροφίμων στην Ευρώπη.  «Δεν έρχομαι να θριαμβολογήσω, έρχομαι να πω ότι χρειάζεται να επιμείνουμε σε αυτές τις πολιτικές με στόχο να περιορίσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη» κατέληξε.

naftemporiki.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube