85η ΔΕΘ: Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στο makthes.gr (video) | 14.9.2021

Την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας, στο φόντο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο και των μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που εξήγγειλε, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο makthes.gr, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο περίπτερο της «Μακεδονίας» και του makthes.gr στη ΔΕΘ.

 

 

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΟΙΚ άφησε χαραμάδες ελπίδας για πρόσθετες μειώσεις φόρων με το νέο έτος, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

«Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός είναι ρεαλιστικό, δεν μπορεί να ισχύει είναι και ότι είναι φειδωλό το πακέτο και ότι είναι προεκλογικό άρα και πολύ μεγάλο. Τα μέτρα έχουν συγκεκριμένη στόχευση να τονώσουν την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και να προστατεύσουν την κοινωνική συνοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί πως κάποια από τα μέτρα είναι είτε επεκτάσεις παλαιών είτε τα είχαμε στο μεσοπρόθεσμο. Πώς ορίζουμε όμως ένα νέο μέτρο; Είναι ή δεν είναι νέο μετρό η επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, η περαιτέρω μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, η βοήθεια στα νοικοκυριά για τις αυξήσεις στο ρεύμα, η επιδότηση νέων θέσεων εργασίας και η αύξηση του ποσού που δεν θα επιστραφεί από τις επιστρεπτέες;», επεσήμανε ο κ Σταϊκούρας.

 

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες φοροελαφρύνσεις από το 2022, αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει το 5,9% το 2021. «Αν δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και περαιτέρω δημοσιονομικά περιθώρια θα κοιτάξουμε να τον αξιοποιήσουμε. Εργαζόμαστε συστηματικά κυβέρνηση και κοινωνία για να πετύχουμε το καλύτερο. Εύχομαι ο ρυθμός μεγέθυνσης να είναι υψηλός για να βοηθήσουμε περαιτέρω την ελληνική κοινωνία», υποστήριξε. Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ προανήγγειλε μικρότερο φόρο για το 2022 για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, με περισσότερες λεπτομέρειες να αποκαλύπτονται αφού τρέξει η άσκηση προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών.

Για την ακρίβεια ανέφερε πως «το πρόβλημα είναι εξωγενές, οι ανατιμήσεις εκτιμώ πως θα είναι παροδικές σύμφωνα και με την επικρατούσα άποψη παγκοσμίως. Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα βελτιώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, στηρίζει με βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις τα ευάλωτα νοικοκυριά (αύξηση επιδόματος θέρμανσης, επιδότηση για τις αυξήσεις στο ρεύμα) και εντατικοποιεί τους ελέγχους στην αγορά. Είμαστε έτοιμοι αν το πρόβλημα συνεχίσει να υφίσταται να προχωρήσουμε σε πρόσθετες παρεμβάσεις», τόνισε.

«Βοηθάμε συνεχώς τις επιχειρήσεις. Αν πάρουμε για παράδειγμα την εστίαση, σήμερα βλέπουμε πως οι επιχειρήσεις εστίασης στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν ικανοποιητικά και είμαστε συνεχώς δίπλα τους με συμψηφισμό παγίων δαπανών, το πρόγραμμα Γέφυρα, την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ και τα στοχευμένα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Δεν θα θριαμβολογήσω αλλά όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν πως κάτι κάνουμε καλά. Φέτος αν δούμε τους ρυθμούς ανάπτυξης βλέπουμε πως θα καλύψουμε τα 2/3 των απωλειών του 2020», σημείωσε.

Για το νέο παραγωγικό μοντέλο, σημείωσε πως «θέλουμε ο πλούτος της χώρας να αυξηθεί, να είναι διατηρήσιμος και να διανεμηθεί πιο δίκαια. Θέλουμε να κλείσουμε το επενδυτικό κενό με στροφή στην παραγωγή και τις εξαγωγές. Το ταμείο ανάκαμψης είναι στραμμένο σε αυτή την κατεύθυνση με έμφαση στην ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη οικονομία. Στην Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα τρέχει ήδη πλειάδα έργων και το επόμενο διάστημα οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς πως θα υλοποιηθούν πολύ περισσότερα», κατέληξε.

 

Συνέντευξη: Στέφανος Μαχτσίρας / Φωτογραφίες: Άλκης Ισχνόπουλος

 

makthes.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube