87η ΔΕΘ: Ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών στο OT Forum (video) | 16.9.2023

Για τη σημασία του ελέγχου της ανθεκτικότητας των έργων που υλοποιούνται μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών στο OT Forum.

 

 

Πιθανόν και μέσα στο σαββατοκύριακο να παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της ΠΑΘΕ που υπέστη ζημιές από την πρόσφατη θεομηνία, όμως ο σιδηρόδρομος θα χρειαστεί μήνες για να επανέλθει στην κατάσταση στην οποία ήταν πριν από 20 μέρες. Αυτό είπε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι εκτός από την ΠΑΘΕ υπάρχουν ζημιές και σε παράπλευρους δρόμους που είναι ευθύνη της πολιτείας να αποκατασταθούν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός είπε ότι μετά τον Ιανό χρειάστηκαν παρεμβάσεις σε 570 σημεία. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου ήταν 140 εκατ. ευρώ για οδικούς άξονες και γέφυρες, ενώ τα αντιπλημμυρικά είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας. Από αυτά τα χρήματα έχει ολοκληρωθεί το 79% των έργων.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν δρόμοι, γέφυρες και με πάνω από 150 εκατ. ευρώ το σιδηροδρομικό δίκτυο, στο οποίο μετά τα ακραία φαινόμενα παρουσίασε μετατοπισμένες γραμμές, κατεστραμμένους σταθμούς, πεσμένες γέφυρες, κατεστραμμένα συστήματα τηλεδιοίκησης που παραδόθηκαν πρόσφατα.

Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση αναδεικνύεται το ζήτημα της αξιολόγησης της ανθεκτικότητας των υφιστάμενων έργων. «Στην Ελλάδα μιλάμε για νέα έργα χωρίς να ελέγχουμε την ανθεκτικότητα των υπαρχουσών υποδομών», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2023 θα συνταχθεί ένα μητρώο καταγραφής γεφυρών με στόχο τον έλεγχο της στατικότητάς τους.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταφορών ανήγγειλε μιλώντας στον OT ότι προωθείται η δημιουργία δύο μητροπολιτικών φορέων, ενός στην Αττική και ενός στη Θεσσαλονίκη που θα ασχολούνται με την καθημερινότητα και τις μετακινήσεις των πολιτών, με στόχο τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη διευκόλυνσή τους.

ot.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube