Αποζημιώνονται πληγέντες αγρότες στη Μαλεσίνα από πυρκαγιές του 2021 | 2.5.2023

Λαμία, 2 Μαΐου 2023

 

Δελτίο Τύπου

 

Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές.

 

Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, Κοινή Υπουργική Απόφαση, με βάση την οποία προχωρούν προκαταβολές αποζημιώσεων αγροτών, μεταξύ των οποίων και πληγέντες παραγωγοί από την περιοχή της Μαλεσίνας.

Ειδικότερα, παρέχεται προκαταβολή έναντι επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση των ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής που προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο των πυρκαγιών του 2021 σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί, με δικαιούχους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η προκαταβολή συνίσταται σε χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 35% του συνόλου της αρχικής εκτίμησης ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ανερχόμενη σε 50,40 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,60 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες και καταβάλλεται το αργότερο εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία επέλευσης της θεομηνίας.

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.

Για τον σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων επιχορηγείται με ποσό 691.740 ευρώ, ίσο με το υπολογιζόμενο ποσό της προκαταβολής της ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των παραγωγών, στηρίζοντας τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας.

2023-05-02 ΚΥΑ

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube