Χαιρετισμός στην Έναρξη των Επετειακών Εκδηλώσεων της Ι.Μ. Φθ/δος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση | 3.1.2021

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

 

Λαμία, 3 Ιανουαρίου 2021

Η επανάσταση του 1821 αποτελεί σταθμό στην παγκόσμια ιστορία.

Σταθμό που δηλώνει την αποφασιστικότητα και την πίστη ενός έθνους να επιβιώσει, να δημιουργήσει ανεξάρτητο κράτος, να διαφυλάξει τα ιερά και τα όσια της πατρίδας του.

Σε αυτόν τον αγώνα, η Ορθόδοξη πίστη και η Εκκλησία, η αιώνια Κιβωτός του Ελληνισμού,  λειτούργησαν ως συνεκτικός ιστός και κατέγραψαν παιδευτική, κοινωνική και αγωνιστική συμβολή «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδας την Ελευθερία».

Η Ορθοδοξία απέκτησε για τους Έλληνες την αξιακή οντότητα που έχει μέχρι και σήμερα.

Απέκτησε εθνική διάσταση.

Με την ευκαιρία της έναρξης των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μεταφέρω το χαιρετισμό της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αισθάνομαι υπερήφανος διότι η Φθιώτιδα, ένας τόπος Αγίων και ηρώων, ευδόκησε να βρεθεί υπό την θεόπνευστη ποιμαντορία ενός Ιεράρχη, του Σεβασμιώτατου κ.κ. Συμεών.

Σεβασμιώτατος ο οποίος συνεχίζει τη λαμπρή παράδοση του κλήρου, λειτουργώντας ως εκφραστής της Ελληνικής ψυχής και καρδιάς και της εκκλησιαστικής συνείδησης του λαού μας.

Χαιρετίζω την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, καταθέτοντας τα συγχαρητήρια μου γι’ αυτή την εμπνευσμένη πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Αισθάνομαι την ανάγκη να μνημονεύσω το φωτεινό παράδειγμα του Επισκόπου Ταλαντίου και μετέπειτα Αθηνών Νεοφύτου, ο οποίος είναι χαρακτηριστικό υπόδειγμα Ιεράρχου του αγώνα της Εθνεγερσίας, πού από την Αλαμάνα χαριτώθηκε να βρεθεί στην πρωτεύουσα του νέου κράτους, ως πρώτος πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου.

 

 

Ολόκληρη η Τελετή Έναρξης είναι διαθέσιμη στο Κανάλι της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας:

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube