Χρ. Σταϊκούρας: «14 Σημαντικές Παρεμβάσεις στον Δήμο Λοκρών» | 27.5.2022

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022

 

Δελτίο Τύπου

«14 Σημαντικές Παρεμβάσεις στον Δήμο Λοκρών»

Σας προσκάλεσα εδώ, στην έδρα του Δήμου Λοκρών, την Αταλάντη, στο πλαίσιο της συστηματικής κοινωνικής λογοδοσίας, για να σας ενημερώσω για κάποια έργα που έχει υλοποιήσει, δρομολογήσει ή σχεδιάσει η Κυβέρνηση για τον Δήμο Λοκρών, σε συνεργασία – στα περισσότερα – με τη Δημοτική Αρχή.

Είναι η 4η επίσκεψη σε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας με αυτή τη μορφή επικοινωνίας, σε συνέχεια όσων προηγήθηκαν – ανά τρίμηνο – τα προηγούμενα τρία χρόνια, και θα ακολουθήσουν, το επόμενο χρονικό διάστημα, και στους υπόλοιπους τρεις Δήμους.

Συνοπτικά και τεκμηριωμένα, θα αναπτύξω ορισμένες από 14 παρεμβάσεις στον Δήμο Λοκρών.

Συγκεκριμένα:

 

1ο Έργο: Ένταξη Πράξης του Δήμου Λοκρών για αθλητικές υποδομές στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».

Με σχετική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, στις 13 Δεκεμβρίου 2019, κατόπιν συνεργασίας, ο Δήμος επιχορηγήθηκε με το ποσό των 600.000 ευρώ, για τη βελτίωση, επισκευή και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Λοκρών.

 

2ο Έργο: Πρόσβαση και εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία.

Ο Δήμος Λοκρών χρηματοδοτήθηκε με 89.280 ευρώ, για την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία σε σχολικές μονάδες του Δήμου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

3ο Έργο: Ρυθμίσεις ζητημάτων Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ) Μαλεσίνας.

Με σειρά ενεργειών του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χιλιάδες οικογένειες του εν λόγω Συνεταιρισμού δύναται πλέον να ρυθμίσουν μείζονα, χρονίζοντα ζητήματα διαχειριστικής και οικονομικής φύσεως.

Με νομοθετική διάταξη που έχει ψηφιστεί, η προθεσμία επαναφοράς της εποπτείας του ΟΣΜΑΕΣ στο Υπουργείο Οικονομικών είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

 

4ο Έργο: Έκτακτες Χρηματοδοτήσεις.

Σε συνέχεια στενής συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών, ο Δήμος χρηματοδοτήθηκε, εκτάκτως, με περίπου 780.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • Με 200.000 ευρώ για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες.
  • Με 524.000 ευρώ, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.
  • Με 30.000 ευρώ, αμέσως μετά την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης τον Αύγουστο του 2021.
  • Πρόσφατα, με 23.000 ευρώ, για την κάλυψη δαπανών ναυαγοσωστικής κάλυψης σε παραλίες του Δήμου.

 

5ο Έργο: Εσωτερική, Αγροτική Οδοποιία και Αντιπλημμυρικά έργα στην Κυρτώνη.

Σε συνέχεια στενής συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών, ο Δήμος Λοκρών χρηματοδοτήθηκε και ολοκλήρωσε αντιπλημμυρικά έργα και έργα εσωτερικής και αγροτικής οδοποιίας στην Κυρτώνη.

Μάλιστα, είχα την ευκαιρία, μαζί με τον Δήμαρχο, να επισκεφθούμε τα έργα και να παρακολουθήσουμε την ολοκλήρωση των εργασιών από κοντά, στις αρχές του 2021.

 

6ο Έργο: Έργα Ύδρευσης στον Έξαρχο και στο Καλαπόδι.

Όπως με είχε ενημερώσει ο Δήμαρχος Λοκρών, το δίκτυο ύδρευσης στον Έξαρχο μεταξύ αντλιοστασίου και δεξαμενής του χωριού, παρουσίαζε συχνές βλάβες, με αποτέλεσμα συχνά ο Έξαρχος να μένει χωρίς νερό.

Ταυτόχρονα, παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπιζε και η Δημοτική Κοινότητα Καλαποδίου.

Μετά από συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, χρηματοδοτήθηκε εκτάκτως ο Δήμος Λοκρών για να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Ο Δήμος παρενέβη και αντικατέστησε περίπου 1 χιλιόμετρο δικτύου ύδρευσης στον Έξαρχο και 450 μέτρα στο Καλαπόδι, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν αυτά τα πολύ σημαντικά έργα για την περιοχή.

 

7ο Έργο: Έγκριση Ένταξης του έργου «Κατασκευή, εγκατάσταση και εξοπλισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς» στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».

Σε συνέχεια συνεργασίας του Υπουργού Οικονομικών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, το έργο «Κατασκευή, εγκατάσταση και εξοπλισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς» εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», με προϋπολογισμό 372.000 ευρώ.

Το έργο, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Λοκρών, περιλαμβάνει τόσο την κατασκευή του καταφυγίου, όσο και την προμήθεια εξοπλισμού για το γραφείο διοίκησης και το κτηνιατρείο.

 

8ο Έργο: Τηλεοπτικό Σήμα στις Λευκές Περιοχές.

Με σχετική δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, νοικοκυριά και οικισμοί σε περιοχές της χώρας που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, απέκτησαν πρόσβαση μέσω σχετικής πλατφόρμας.

Για τον Δήμο Λοκρών, ωφελούμενοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του Μαρτίνου και της περιοχής Μεταλλείων της Λάρυμνας.

 

9ο Έργο: Νέα παιδική χαρά στον χώρο του νηπιαγωγείου Θεολόγου Μαλεσίνας.

Μετά από αίτημα του Δήμου, ολοκληρώθηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η προμήθεια και τοποθέτηση της νέας, σύγχρονης και ασφαλούς παιδικής χαράς στο νηπιαγωγείο του Θεολόγου.

Πλέον καλύπτεται ένα πολύ σημαντικό κενό που υπήρχε στην περιοχή για τα παιδιά μας.

 

10ο Έργο: Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Η μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας προχωράει, με την προκήρυξη των  πρώτων 15 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που περιλαμβάνει ο δεύτερος – από τους συνολικά τέσσερις – κύκλους του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι Δημοτικές Ενότητες Δαφνουσίων, Αταλάντης, Μαλεσίνας και Οπουντίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, ανήκουν στον Β’ Κύκλο του Προγράμματος και περιλαμβάνονται στα πρώτα 15 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Η Κυβέρνηση, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποιεί μία πολύ σημαντική πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

11ο Έργο: Κόκκινα Σπίτια Μαλεσίνας.

Με διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία και ψηφίστηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2021, δόθηκε οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις του Δημοσίου για τους κατοίκους που δικαιώθηκαν από το Κτηματολόγιο.

Ορίστηκε συγκεκριμένη διαδικασία, βάσει της οποίας όσοι δεν δικαιώθηκαν από το Κτηματολόγιο, απέκτησαν τη δυνατότητα να καταθέσουν σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα προς αξιολόγηση, σε ειδικώς συστηνόμενη – προς το σκοπό αυτό – Επιτροπή.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Δήμο Λοκρών, την Επιτροπή εξέτασης αιτήσεων και γνωμοδότησης για την παραχώρηση εκτάσεων του ν. 4778/2021, καθώς και με τους αρμόδιους μηχανικούς της περιοχής, εξακολουθούν να εργάζονται εντατικά και μεθοδικά για το εξαιρετικά αυτό πολύπλοκο ζήτημα.

Απολογιστικά, μέχρι χθες, η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων (παραχωρητήρια) εξελίσσεται ως εξής:

  • Συνολικά, έχουν κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, από την Επιτροπή Εξέτασης Αιτήσεων, 94 φάκελοι.
  • Έχουν ελεγχθεί και μελετηθεί από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, 89 φάκελοι.
  • Από αυτούς, έχουν διεκπεραιωθεί και έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες αποφάσεις, για 71 φακέλους.
  • Στους υπόλοιπους 18 φακέλους, έχουν εντοπιστεί προβλήματα προς επίλυση, και έχουν ζητηθεί πρόσθετα στοιχεία από την Επιτροπή και την Κτηματική Υπηρεσία Φθιώτιδας.

Επιπλέον, σύμφωνα με ενημέρωση της Κτηματικής Υπηρεσίας Φθιώτιδας, στην επιτροπή εξέτασης έχουν κατατεθεί, επιπλέον των ανωτέρω, άλλοι 110 φάκελοι, οι οποίοι εξετάστηκαν από τα μέλη της Επιτροπής και έχει ζητηθεί να προσκομίσουν οι δικαιούχοι συμπληρωματικά στοιχεία, προκειμένου οι αιτήσεις τους να είναι πλήρεις και να προωθηθούν άμεσα στην Κεντρική Υπηρεσία για την έκδοση παραχωρητηρίων.

 

12ο. Πρόσθετη χρηματοδότηση για φυσικές καταστροφές – Αντιμετώπιση οδικού προβλήματος στις Λιβανάτες.

Ο Δήμος Λοκρών, τόσο το 2020 όσο και το 2021, αντιμετώπισε πολλαπλές πυρκαγιές που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως ο Δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, αιτήθηκε πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 300.000 ευρώ για την υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων, εργασιών και προμηθειών, μέσω της Κρατικής Αρωγής.

Εκτιμάται ότι την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει η σχετική απόφαση, για σημαντικό ποσοστό κάλυψης της ζητούμενης χρηματοδότησης, που θα αφορά, μεταξύ άλλων, αποκατάσταση και ασφαλτόστρωση αγροτικής οδού στην Κοινότητα Λιβανατών.

 

13ο. Χρηματοδότηση της αναβάθμισης των Σχολικών Κτιρίων Μαρτίνου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Δήμος έχει αιτηθεί χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης με τίτλο: «Παρεμβάσεις με στόχο τη Βελτίωση του Αστικού Περιβάλλοντος και του Δημοσίου Χώρου».

Ο τίτλος του Έργου είναι: «Ολοκληρωμένη Αισθητική και Λειτουργική Αναβάθμιση Πολιτιστικού Αποθέματος Διατηρητέων Σχολικών Κτιρίων Μαρτίνου».

Είμαστε σε επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε το συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

 

14ο. ΛΑΡΚΟ.

Η εγκατάσταση της Ειδικής Διαχείρισης επιλέχθηκε από την Κυβέρνηση ως η μόνη λύση που θα μπορούσε να κρατήσει την εταιρεία ανοιχτή, χωρίς να βρεθούν οι εργαζόμενοι στον δρόμο.

Και ο στόχος, μέχρι σήμερα, επετεύχθη.

Η εταιρεία, την τριετία 2020-2022, αποπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις που σχηματίστηκαν αυτή την περίοδο σε εργαζόμενους, ΔΕΗ, εργολάβους και προμηθευτές, χωρίς να σταματήσει ούτε μία μέρα την παραγωγή νικελίου, και χωρίς να έχει προχωρήσει σε απόλυση ενός εργαζομένου.

Αυτό οφείλεται και στην κρατική χρηματοδότηση από τη σημερινή Κυβέρνηση, για πρώτη φορά τα τελευταία έτη, ύψους 52 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι δυο διαγωνιστικές διαδικασίες υπό το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή.

Είμαστε στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών.

Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, τουναντίον είναι πολυσύνθετη, προκειμένου να υπάρξει οριστικό σχέδιο σύμβασης. Εκτιμούμε ότι δεν απέχουμε χρονικά πολύ.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ, και η κάλυψη όλων των εργαζομένων.

Επίσης, η Κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, αναζητά τις βέλτιστες λύσεις για το σύνολο των εργαζομένων.

Για το σκοπό αυτό μπορεί να απαιτηθεί και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Προσπάθησα, όσο μπορούσα πιο συνοπτικά, να αποτυπώσω κάποιες από τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν στον Δήμο Λοκρών, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, την τελευταία τριετία.

Συνεχίζουμε, βήμα – βήμα, με σοβαρότητα, ρεαλισμό, υπευθυνότητα και διαρκή κοινωνική λογοδοσία.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube