Δελτίο Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η δημοσιοποίηση της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας, το 1ο εξάμηνο του 2015, έχουν αποσταθεροποιηθεί.

Συγκεκριμένα:

1ον. Η οικονομία επέστρεψε στα πρωτογενή ελλείμματα.

Η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών καθιστά ανέφικτο το στόχο ακόμη και για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015, παρά τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν διπλάσιο, κοντά στο 2% του ΑΕΠ, προέβλεπαν για φέτος, πέρυσι το Νοέμβριο, οι «θεσμοί», χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε πρόσθετου μέτρου για το 2015.

Όμως φέτος, ήδη από το 1ο εξάμηνο του 2015, τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση 2,4 δισ. ευρώ από τους στόχους.

Και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζουν, από τον Μάρτιο, πρωτογενή ελλείμματα. Τα οποία και διευρύνονται, υπερβαίνοντας το 1 δισ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2015.

Ενώ ήδη, η «εσωτερική στάση πληρωμών» υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ, τόσο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αυτή η υποεκτέλεση των δαπανών του Προϋπολογισμού αποτυπώνεται και στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Οφειλές οι οποίες ανήλθαν στα 4,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015, αυξημένες κατά 52% από το τέλος του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν από τα 9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

2ον. Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014.

Το 2014 υπήρξε μεγέθυνση/ανάπτυξη της οικονομίας στο επίπεδο του 0,8%.

Για το 2015, οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν ανάπτυξη 2,9% (προβλέψεις Νοεμβρίου 2014), στη συνέχεια αναθεωρήθηκαν στο 2,5% (προβλέψεις Φεβρουαρίου 2015), αργότερα διαμορφώθηκαν στο 0,5% (προβλέψεις Μαΐου 2015).

Η τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ύφεση 2% έως 4%.

Δηλαδή, μέσα στους πρώτους 6 μήνες του 2015, η εκτίμηση για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας έχει πλήρως ανατραπεί από το +2,5% (ισχυρή ανάπτυξη) στο -2% με -4% (βαθιά ύφεση).

Η οικονομία μάλιστα της χώρας προβλέπεται να παραμείνει σε ύφεση και το 2016.

Συμπερασματικά, η οικονομία, τους τελευταίους 6 μήνες, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της Κυβέρνησης, έκανε αναστροφή και μπήκε σε «καθοδικό σπιράλ» μεγάλης κρίσης.

Η επιστροφή στην ύφεση καθιστά αδύνατη την επίτευξη βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Με αποτέλεσμα να απαιτούνται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την επίτευξη πολύ χαμηλότερων στόχων και νέος, μεγάλος εξωτερικός δανεισμός για την κάλυψη των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών, ο οποίος συνοδεύεται από ένα νέο Μνημόνιο, το 3ο Μνημόνιο.

Τώρα, η Κυβέρνηση και τα Κόμματα που τη στηρίζουν, καλούνται να αφήσουν τα παίγνια σκοπιμοτήτων και να αναλάβουν άμεσα και επί της ουσίας την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.

Θα είναι τραγικό η χώρα να συνεχίσει, επί μακρόν, να πληρώνει το κόστος των εσωτερικών διευθετήσεων στο ΣΥΡΙΖΑ.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube