Δελτίο Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015

usb_proypologismos_560_355«Το Υπουργείο Οικονομικών, κατά τα καθιερωμένα, ανακοίνωσε σήμερα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015.

Σύμφωνα με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Αυτό οφείλεται, κυρίως, στην υστέρηση των εσόδων.

Σημειώνεται ότι για να υπάρξει βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος και για να αντιμετωπιστούν οι ταμειακές ανάγκες της χώρας, έχουν μετακυληθεί δαπάνες στους επόμενους μήνες και έχουν κρατηθεί χαμηλά οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, συρρικνώνοντας έτσι, ακόμη περισσότερο, την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Διαφαίνεται, συνεπώς, ότι οι ασάφειες και οι συνεχείς παλινδρομήσεις έχουν αρχίσει να επιδρούν αρνητικά στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Καλούμε την Κυβέρνηση να εργαστεί με σχέδιο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία που επετεύχθη με μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα 2 χρόνια στη δημόσια οικονομία, και να επανασυνδεθεί άμεσα με τη διαδικασία της ανάταξης της οικονομίας.

Ειδικότερα, σημειώνεται:

1ον. Το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ, από 2,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μειωμένο κατά 40%.

Μάλιστα, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, όπου και γίνεται η αξιολόγηση της χώρας, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ακόμη χαμηλότερο και διαμορφώθηκε στα 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, από 1,9 δισ. ευρώ το 2014. Με τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης να εμφανίζουν πρωτογενές έλλειμμα.

2ον. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν 1,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους.

Συνεπώς δεν επιβεβαιώθηκε η αναφορά του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα Real Νews (8.3.2015), ότι «από τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων το Φεβρουάριο, βλέπουμε ότι η υστέρηση του Ιανουαρίου μάλλον έχει ήδη καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό».

Μάλιστα παρατηρείται υστέρηση έναντι των στόχων και τους 2 μήνες του 2015. Η παράταση στην καταβολή ΦΠΑ που δόθηκε τον Ιανουάριο, είχε ως αποτέλεσμα την καταβολή του αναλογούντος ΦΠΑ το Φεβρουάριο, η οποία κάλυψε την υστέρηση των λοιπών εσόδων που είχαν προϋπολογισθεί για τον Φεβρουάριο (περίπου 350 εκατ. ευρώ).

Έτσι, η καθαρή υστέρηση, έναντι των στόχων, εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και στα 500 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

3ον. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού διατηρήθηκαν στα περυσινά επίπεδα, περίπου 600 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους.

Αυτό έγινε διότι μετακυλήθηκαν δαπάνες ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από τον Φεβρουάριο σε επόμενους μήνες, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες και πιεστικές ταμειακές ανάγκες της χώρας.

Μεταξύ αυτών των δαπανών είναι, κυρίως, η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, ενώ δεν δόθηκε, τον Φεβρουάριο, ούτε 1 ευρώ σε επίδομα θέρμανσης!

4ον. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν στα 238 εκατ. ευρώ, αισθητά μειωμένες έναντι της περυσινής περιόδου και των στόχων (ήταν 606 εκατ. ευρώ και στα 350 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), στερώντας πόρους από την πραγματική οικονομία.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube