Δήλωση για το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων:

« Η Κυβέρνηση συνεχίζει να διαλέγεται στο εσωτερικό της, χωρίς προσανατολισμό και στόχευση και να δεσμεύεται προς τον Ελληνικό λαό και προς τους εταίρους μας στο εξωτερικό, χωρίς όμως να είναι σε θέση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής αναβολών και καθυστερήσεων είναι η πολιτική της αναφορικά με το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων. Πιο συγκεκριμένα:

1ον. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις αρχές Ιανουαρίου 2010, ανέφερε πως «…το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου ιδιωτικοποίησης ξεκινάει στις αρχές του 2010 με μια σειρά ώριμων έργων και συνεχίζεται το 2011 και το 2012 με τις περιπτώσεις και τους τομείς που απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό και τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς».

2ον. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, στις 9 Απριλίου 2010, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πρωθυπουργό είχε τονίσει ότι «…την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει στο Υπουργικό Συμβούλιο μία συζήτηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων…».

3ον. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, στις 13 Απριλίου 2010, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση του δημοσιογράφου αναφορικά με το ποιοί δημόσιοι οργανισμοί θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλώνοντας πως «…αν σας περιγράψω παράδειγμα, θα προκαταλάβω τη συζήτηση που θα κάνουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο είτε την Πέμπτη είτε κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα(ΝΕΤ, Εκπομπή “Press”)».

4ον. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, στις 20 Απριλίου 2010, στη Συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως θα αναφερθεί στο ζήτημα τον αποκρατικοποιήσεων «μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας…».

5ον. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, στις 3 Μαΐου 2010, απάντησε σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις αποκρατικοποιήσεις πως «…θα υπάρξει σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο μια συζήτηση γι’ αυτό. Έχω ετοιμάσει πρόταση μ’ εναλλακτικές… (ALTER, Εκπομπή “Πρόσωπο με Πρόσωπο”)».

Ωστόσο, χθες, για ακόμα μία φορά, η Κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο μετέθεσαν για το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο την απόφαση για το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων.

Το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων αποτελεί, συνάμα, χαρακτηριστικό παράδειγμα των παλινωδιών της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Ειδικότερα:

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπογραμμίζεται πως «..αναμένεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις θα εξασφαλίσουν 2,5 δισ. ευρώ το 2010 και θα συνεχιστούν κατά τα επόμενα έτη», ενώ τονίζεται οτι «…ένα εντατικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα ύψους περίπου 2,3% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, τα οποία στο σύνολό τους θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους…».

Στο Μνημόνιο του Μηχανισμού Στήριξης αναφέρεται ότι «…η Κυβέρνηση θα προετοιμάσει ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και δημόσιων επιχειρήσεων με σκοπό την είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ανά έτος την περίοδο 2011-2013…».

Σε κάθε περίπτωση, έχει περάσει το πρώτο πεντάμηνο του 2010 και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Οι μηδενικές πρωτοβουλίες, αλλά και επιδόσεις της υποτιθέμενης, εδώ και μήνες, πολιτικής αποκρατικοποιήσεων της Κυβέρνησης καταδεικνύει πως δεν υπήρξε ίχνος σχεδιασμού αναφορικά με το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων, παρά την ύπαρξη προεργασίας από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει και το ΔΝΤ στο Stand-by-Arrangement με την Ελλάδα, στο οποίο αναφέρεται πως «…το προσωπικό του Ταμείου εντοπίζει πως τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων [της Κυβέρνησης] είναι απογοητευτικά και ανησυχεί πως τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση των δημοσίων επιχειρήσεων είναι αδύναμα (σελ. 23)».

Η Κυβέρνηση με την πρακτική της, δυστυχώς, επιβεβαιώνει το χειρότερο σενάριο του ΔΝΤ και την κριτική μας για παντελή έλλειψη αναπτυξιακού προσανατολισμού ».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube