Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα Ναυτεμπορική | 3.6.2022

«Η ακρίβεια, πυροδοτούμενη κυρίως από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη. Μια κρίση που αναμφίβολα, πλήττει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των πολιτών.

Ως Κυβέρνηση αντιλαμβανόμαστε την οξύτητα του προβλήματος, για αυτό από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε γενναία και πολύπλευρα τους συμπολίτες μας μέσα από ένα ευρύ πλέγμα μέτρων. Μέτρα, με στόχο την στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, όπως, μεταξύ άλλων είναι η πρωτοφανής στήριξη ύψους 43 δισ. ευρώ κατά την πανδημία, οι συνεχείς μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Αλλά και μέτρα στοχευμένα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού, διπλάσια σε ύψος έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στην αγορά ενέργειας, όπως:

  • Επιδότηση μέρους του αυξημένου ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με έμφαση στους πιο ευάλωτους.
  • Ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών, στήριξη του πρωτογενούς τομέα και επιδότηση καυσίμων.

Παράλληλα, ενισχύουμε το υφιστάμενο πλέγμα μέτρων, με νέες παρεμβάσεις, όπως:

  • Σημαντική ενίσχυση και γενναία διεύρυνση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Αναδρομική επιδότηση του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές για λογαριασμούς που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ.
  • Συνέχιση της επιδότησης της τιμής πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) στην πηγή, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
  • Ενίσχυση του μηχανισμού εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος – οριζόντια – από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής σε συγκεκριμένα επίπεδα, σημαντικά χαμηλότερα από αυτά των προηγουμένων μηνών και ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσεως.

Και σε αυτή την κρίση η Κυβέρνηση είναι κοντά στους πολίτες και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας. Στο πλαίσιο του εφικτού, ενισχύει και εμπλουτίζει διαρκώς τις πολιτικές της, απαντώντας στις εύλογες αγωνίες και αβεβαιότητες της κοινωνίας. Παρεμβαίνει δίκαια και γενναία και δημιουργεί τις δημοσιονομικές δυνατότητες για να συνεχίσει να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε, άλλωστε, αποδείξει ότι ως Κυβέρνηση διαθέτουμε γρήγορα αντανακλαστικά και ενεργούμε αποτελεσματικά. Το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί».

2022-06-03 Δήλωση Ναυτεμπορική

 

naftemporiki.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube