Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στο “Reporter Magazine” | 7.1.2023

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο Reporter Magazine

 

«Διερχόμαστε, από τις αρχές της δεκαετίας, μια περίοδο διαρκών αναταράξεων, αντιμέτωποι με προκλήσεις που θεωρούσαμε ότι ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Από πανδημία μέχρι πόλεμο στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, διαβρώνοντας τα εισοδήματα των πολιτών και αφήνοντας ευκρινές αποτύπωμα στην αναπτυξιακή δυναμική όλων των χωρών, πλέον και της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει τον 3ο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της 20ετίας, με το 1/3 των χωρών αυτής να καταγράφει τουλάχιστον 2 διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης εφέτος και το επόμενο έτος.

Ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη, το πλήγμα αναμένεται να είναι εντονότερο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2023 αναμένεται να αποτελέσει έτος σημαντικής επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, στα όρια της στασιμότητας ή ακόμα και ύφεσης σε κάποιες χώρες. Παράλληλα, ο πληθωρισμός, μολονότι θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, εκτιμάται ότι θα παραμείνει αισθητά πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το νέο έτος. Επιπλέον, το κόστος χρήματος θα συνεχίσει να αυξάνεται και τα δημοσιονομικά περιθώρια να στενεύουν, λόγω της στροφής σε πιο συσταλτικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Σε αυτή την ιδιαίτερα δυσμενή διεθνή συγκυρία, η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει «αλώβητη» και ανεπηρέαστη. Έχει καταφέρει, όμως, μέχρι σήμερα, να ανταποκριθεί υποδειγματικά σε όλες τις προκλήσεις, διαμορφώνοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να συνεχίσει να πορεύεται με επιτυχία στο μέλλον. Μέσα από μια συνετή, συνεκτική και μεταρρυθμιστική οικονομική πολιτική, στήριξε γενναία και αποτελεσματικά το εισόδημα των πολιτών, υλοποιώντας παράλληλα πολιτικές που ενισχύουν τις προοπτικές της οικονομίας.

Το αποτέλεσμα είναι η οικονομία μας σήμερα να είναι πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική, πιο παραγωγική και πιο εξωστρεφής, σε σχέση με το 2019. Μια οικονομία με θετικές προοπτικές, που αναπτύσσεται σταθερά και ισχυρά. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022 και τριπλάσιο ρυθμό το 2023. Παράλληλα, το παραγωγικό μας μοντέλο αλλάζει, με τις επενδύσεις και τις εξαγωγές να έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ, διατηρώντας το ανοδικό momentum και τα επόμενα χρόνια. Μια σημαντική επιτυχία με μακροπρόθεσμα οφέλη. Επίσης, καταγράφεται συρρίκνωση της ανεργίας σε χαμηλά 12ετίας, βελτίωση δημοσιονομικών μεγεθών και δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ενώ, η χώρα μας έχει ανακτήσει πλέον – μετά από 12 χρόνια – την οικονομική της αυτονομία και έχει αναβαθμιστεί 11 φορές μέσα σε τρία χρόνια, απέχοντας μόλις ένα «σκαλοπάτι» από την επενδυτική βαθμίδα, που αποτελεί και τον μεγάλο εθνικό στόχο για το 2023.

Στη βάση των παραπάνω πολύ σημαντικών επιτευγμάτων, που αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και εχέγγυο για το μέλλον, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα στον δρόμο της προόδου, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν το έργο μας και θα επικροτήσουν με την ψήφο τους στις προσεχείς εκλογές την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της σημερινής Κυβέρνησης».

reporter.gr

2023-01-07 Δήλωση στο REPORTER MAGAZINE

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube