Κοινή δήλωση Στ. Καλαφάτη, Χρ. Σταϊκούρα και Μ. Σπυράκη σχετικά με τον κίνδυνο να χαθούν 2,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Ο Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής A’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κα Μαρία Σπυράκη, για τον κίνδυνο να χαθούν 2,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Ο κ. Τσίπρας προφανώς βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση για τα κοινοτικά κονδύλια που εισρέουν στην Ελλάδα, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει 2,5 δισ. ευρώ.

Τα 35 δισ. ευρώ που ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει από τα Χανιά ως “φρέσκα χρήματα”, δεν είναι παρά το άθροισμα των 20 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ και των 15 δισ. ευρώ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που είχαν συμφωνηθεί  και εγκριθεί ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2014.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε την ευκαιρία να κινηθεί εκταμιεύοντας εμπροσθοβαρώς χρήματα το 2015. Δεν έκανε τίποτα. Ούτε σχέδιο είχε, ούτε το χρονοδιάγραμμα που της δόθηκε τήρησε.

Η εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν μπόρεσε να ξεκινήσει, καθώς παρότι η απελθούσα κυβέρνηση παρέλαβε εγκεκριμένο το πρόγραμμα και το σύνολο των Επιχειρησιακών του Προγραμμάτων – ο εφαρμοστικός  νόμος διαχείρισης των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (Ν. 4314/2014) είχε ψηφιστεί από τη Βουλή στο τέλος του Δεκεμβρίου –, η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ολοκλήρωσε τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία.

Το αποτέλεσμα της επτάμηνης ολιγωρίας ήταν να συμπεριληφθεί  στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου (Ν. 4336/2015) διάταξη, σύμφωνα με την οποία “Όσον αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία, έως τον Οκτώβριο 2015 οι αρχές θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο 4314/14 για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, θα εγκρίνουν όλες τις εξουσιοδοτικές πράξεις που απαιτούνται για την ενεργοποίηση των  διαθέσιμων πόρων και θα εφαρμόσουν όλες τις προϋποθέσεις”.

Η απελθούσα κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει το “αυτονόητο” σε μνημονιακή υποχρέωση.

Αποτυχημένοι ήταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του προηγούμενου χρηματοδοτικού πλαισίου 2007-2013 που πρακτικά δίνει δυνατότητα εκτέλεσης έργων μέχρι το 2015. Η απελθούσα κυβέρνηση παραδέχτηκε δημόσια ότι απέτυχε να εξασφαλίσει την παράταση της απορρόφησης των πόρων του χρηματοδοτικού πλαισίου 2007-2013 έως το τέλος του 2016.

Τώρα η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει 2,5 δισ. ευρώ από το κλείσιμο του προγράμματος 2007-2013 και τη μη καταβολή της εθνικής συμμετοχής. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις άλλων χωρών που αντιτίθενται στην απόφαση της Ε.Ε. να ενισχύσει την Ελλάδα χαρίζοντας στην ουσία την εθνική συμμετοχή του προηγούμενου προγράμματος.

Είναι φανερό ότι η πορεία των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο. Παρακολουθήσαμε τον κ. Τσίπρα να δηλώνει στην ομιλία του στα Χανιά: «θα πρέπει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και βασικό μέρος του επενδυτικού σχεδιασμού των 35 δισ. του προγράμματος Γιούνκερ που καταφέραμε να εντάξουμε στη συμφωνία, να κατευθυνθεί σε μικρά και μεσαία έργα στην τοπική αυτοδιοίκηση»

Αντί ο κ. Τσίπρας να εξαγγέλλει λεφτά που δεν υπάρχουν σε κατευθύνσεις που δεν επιλέγονται πλέον από την Ε.Ε., ας έκανε κάτι για να λάβει η χώρα εμπροσθοβαρώς τα χρήματα που δικαιούται από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, όσο ακόμα μπορούσε.

Η Νέα Δημοκρατία είναι παρούσα τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να στηρίξει την εθνική στρατηγική, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια κοινοτικών πόρων αλλά και για επιβλαβείς καθυστερήσεις στην έναρξη του νέου ΕΣΠΑ. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά με όλες μας τις δυνάμεις της ώστε η χώρα μας να ανακτήσει την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή της πορεία, η οποία ανακόπηκε το τελευταίο επτάμηνο με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube