Κύπρος: Συνάντηση Υπουργού Οικονομικών με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ | 22.10.2021

Την κοινή θέση ότι Ελλάδα και η Κύπρος ισχυροποιούνται σε όλα τα πεδία και μέτωπα, εξέφρασαν ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Χρήστος  Σταϊκούρας και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, οι οποίοι συναντήθηκαν το πρωί στη Λεμεσό, στο περιθώριο του 12ου Limassol Economic Forum.
Δείτε το video του ΑΝΤ1 Κύπρου με τις σχετικές δηλώσεις εδώ
Η πραγματικότητα είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα ισχυροποιούνται διεθνώς, ισχυροποιούνται πανευρωπαϊκά, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία, την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, καθώς και την τριμερής συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, το ίδιο γίνεται και στο πεδίο της οικονομίας, αφού «από κοινού οι δυο χώρες, από κοινού οι δυο κυβερνήσεις, από κοινού τα δυο Υπουργεία Οικονομικών, λειτουργούν μεθοδικά και συστηματικά, έτσι ώστε οι χώρες μας να ανακάμψουν  ισχυρά και βιώσιμα».
«Έχουμε επιτύχει, από ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα, από τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας, μια ισχυρή ανάκαμψη οικονομίας και επιδιώκουμε, αυτή να μεταφραστεί πολύ γρήγορα σε βιώσιμη ανάπτυξη», είπε.
Ανέφερε δε ότι κοινή βούληση των δυο χωρών είναι η επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης  ανάπτυξης, η δημιουργία πολλών, καλών θέσεων απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Την ίδια  ώρα ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε δημόσια τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την Κυπριακή Κυβέρνηση «και πάνω από όλα τον κυπριακό λαό,  για τη σημαντική συμβολή και βοήθεια έτσι ώστε η χώρα, μέσα από ένα μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος και ο Πρόεδρος της Κύπρου, να βοηθήσει στην αποκατάσταση μέρους των καταστροφών που έγιναν από τις πυρκαγιές του 2018».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη χαρά του που η Ελλάδα αναμορφώνεται και «είναι πλέον μια αξιόπιστη χώρα, με δυνατές προοπτικές στην οικονομία», ενώ αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, εξέφρασε την εκτίμηση πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Απευθυνόμενος προς τον Έλληνα Υπουργό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «μια δυνατή Ελλάδα σημαίνει και δυνατή Κύπρος, γιατί η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα το μόνιμο στήριγμα, το ανιδιοτελές στήριγμα της Κύπρου και όταν η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της δυνατά, τόσο  πιο δυνατή είναι και η Κύπρος».
Διαβεβαίωσε δε ότι «το αδελφό κόμμα, ο ΔΗΣΥ, μαζί με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, κουμαντάραμε και κουμαντάρουμε τον  τόπο, την οικονομία και δημιουργούμε προοπτικές».
Σχολιάζοντας τη «μεγάλη γεωστρατηγική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία και την επέκταση της στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ», ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «με ξεκάθαρο προσανατολισμό, η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή, με δυτικό προσανατολισμό και την ίδια ώρα έχει και άριστες σχέσεις και με την Κίνα και με τη Ρωσία και με όλες τις χώρες».
Αυτή είναι η σύγχρονη πολιτική, σημείωσε, «να έχεις ξεκάθαρο προσανατολισμό, ο οποίος όταν είσαι ξεκάθαρος στις θέσεις σου, σου δίνει τη δυνατότητα να συνεργάζεσαι και με τους υπόλοιπους».
Σε σχέση με την κυπριακή οικονομία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη γύρω στο 5,5% για το 2021, «το δικό μου αισθητήριο, από τον παλμό που παίρνω από όλους τους τομείς της οικονομίας, είναι πως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το 2021 στην Κύπρο θα πλησιάσει το 7%».
«Σίγουρα θα είναι πάνω από 6% και άρα η Κύπρος θα είναι μια από τις χώρες που το 2020 είχε μια από τις ηπιότερες σε μορφή ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα είναι η Κύπρος μια από τις χώρες με τους μεγαλύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης  σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2020-2021», συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση ότι όλα αυτά καταγράφονται εν μέσω πανδημίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «αυτή η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση το 2013, δημοσιονομική και τραπεζική. Επίσης κλήθηκε να διαχειριστεί μια παγκόσμια πανδημία και σταθήκαμε στα πόδια μας και πιο δυνατά από πριν».
ΚΥΠΕ

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube