Ο Υπουργός Οικονομικών στα εγκαίνια της Έκθεσης «Πελοπόννησος EXPO 2022» | 16.11.2022

“Αντέξαμε από κοινού παρά τα ερωτηματικά κάποιων. Τα καταφέραμε από κοινού. Τα καταφέραμε με συνέπεια, σχέδιο, ρεαλισμό, συνεργασία και μεθοδικότητα. Ευχαριστούμε που αντέξατε. Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ελληνική οικονομία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, παρά το γεγονός, ότι έχουμε και θα έχουμε τους υψηλότερους ρυθμούς επενδύσεων και εξαγωγών, μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, για το 2022, το 2023 και το 2024. Ωστόσο το 2023 θα είναι ένα δύσκολο έτος”.

 

 

Αυτό – μεταξύ άλλων – τόνισε από την Αργολίδα, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στα εγκαίνια της έκθεσης των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου, “Πελοπόννησος Expo 2022”.

Πριν κόψει την κορδέλα της τελετής των εγκαινίων της έκθεσης  που θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2022, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε: “Είμασταν συνεπείς σ’ όλα αυτά τα χρόνια των σοβαρών κρίσεων. Μειώσαμε την φορολογία των επιχειρήσεων, μειώσαμε την προκαταβολή των φόρων, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα, τώρα, τις μονιμοποιούμε αυτές.
Επίσης, έγινε στην ουσία, κούρεμα χρεών, αφού λίγες επιστρεπτέες προκαταβολές ζητήσαμε πίσω. Ακόμα, μεριμνήσαμε για τα ενοίκια, για τα δάνεια, για τους εργαζόμενους. Συνολικά, 40 δισ. προωθήσαμε”.

Με αφορμή το ενεργειακό κόστος, ο Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε: “Πρέπει να ξέρετε ότι εμείς τρία χρόνια τώρα, έχουμε περισσότερες δαπάνες απ’ ότι έσοδα, γιατί οφείλαμε να το κάνουμε αυτό, αφού έπρεπε να στηρίξουμε την κοινωνία, με διάφορους τρόπους, λόγω της πανδημίας και του ενεργειακού ζητήματος”.

Ο Υπουργός, φάνηκε σίγουρος για την συνέχιση της διακυβέρνησης από την Ν.Δ. και για την επόμενη τετραετία, ενώ μιλώντας για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας επισήμανε: “Η χώρα εκτιμάται, ότι θα έχει μεγέθυνση 6% το 2022, το διπλάσιο μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2023, θα έχει τριπλάσια μεγέθυνση σε σχέση με τον μ.ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε ήδη κατεβάσει 6 μονάδες την ανεργία, έχουμε κάνει ήδη δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και θα κάνουμε άλλη μία. Έχει αυξηθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων, κατά 50% το τρίμηνο, ενώ και οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 48 δισ. ευρώ, τα τρία αυτά χρόνια. Η βιομηχανική παραγωγή είναι αυξημένη για 40 συνεχόμενους μήνες, ενώ οι εξαγωγές και οι επενδύσεις καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ. Φυσικά, έχουμε και τα αρνητικά μας. Πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό, το καλάθι του νοικοκυριού, τα θέματα της κοινωνίας. Σας καλώ όλους να στηρίξετε την επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, τους εργαζόμενους. Το ίδιο θα πράξουμε και εμείς”.

ertnews.gr

 

Δείτε σχετικές φωτογραφίες από τα εγκαίνια της Έκθεσης:

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube