Ο Υπουργός Οικονομικών στην Εκδήλωση Μνήμης για τον Οδ. Ανδρούτσο στις Λιβανάτες | 5.6.2022

Ο Δήμος Λοκρών, η Κοινότητα Λιβανατών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οδυσσέας Ανδρούτσος συνδιοργάνωσαν τα 17α Ανδρούτσεια, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 και ώρα 10:30 στην πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου, μπροστά στον ανδριάντα του οπλαρχηγού της ελληνικής επανάστασης που κατάγεται από τις Λιβανάτες.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και συνεχίστηκε με χαιρετισμό του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα:

Σήμερα εδώ, στις Λιβανάτες, τιμούμε τη μνήμη του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ενός επιφανούς αγωνιστή οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821, με βαθιά διεισδυτική πολιτική ματιά.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, γνωστός και ως καπετάν – Ανδρούτσος, Αρβανίτης στην καταγωγή, με ρίζες από τις Λιβανάτες, αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές μορφές της Επαναστατημένης Ελλάδας, τόσο για την στρατιωτική του συνεισφορά, όσο και για τον ιδιοφυή πολιτικό του νου.

Το αποκορύφωμα των μαχών του Οδυσσέα Ανδρούτσου ήταν η ηρωική μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, μια μάχη με ιδιαίτερη στρατηγική αξία καθώς απέτρεψε την κάθοδο των ισχυρών δυνάμεων του Ομέρ Βρυώνη στην Πελοπόννησο, σε μια χρονικά κρίσιμη καμπή για την εξάπλωση και εδραίωση της Επανάστασης.

Σκοπός της ζωής του υπήρξε η Ελευθερία του γένους, σε ένα κράτος δημοκρατικό.

Παραθέτω ένα ιστορικό απόφθεγμά του, σε επιστολή του προς τους κατοίκους του Γαλαξιδίου:

«Τι τη θέλουμε, βρε αδέρφια, αυτήν την πολυπικραμένη ζωή, να ζούμε αποκάτου στην σκλαβιά, και το σπαθί των Τούρκων να ακονιέται στα κεφάλια μας; δεν τηράτε που τίποτα δεν μας απόμεινε;».

Στις μέρες μας, οφείλουμε να αντλούμε διδάγματα από τα πρότυπα γενναιότητας, ομόνοιας και ομοψυχίας για την προστασία της Ελευθερίας. Έχουμε χρέος να χαράξουμε την πορεία μας στο σήμερα, ενθυμούμενοι, εμπνεόμενοι και καθοδηγούμενοι από τις πράξεις των προγόνων μας.

Σε όλες αυτές τις νέες, καθημερινές παγκόσμιες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, και στο γεωπολιτικό μέτωπο, η Κυβέρνηση θωρακίζει την Ασφάλεια της Πατρίδας, ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ και προάγει τον ρόλο της ως δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

Σας ευχαριστώ θερμά!

Δείτε σχετικές φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube