Ο Υπουργός Οικονομικών στην Ολομέλεια της ΟΚΕ | 18.1.2021

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

 

Δελτίο Τύπου – Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

 

 

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμοι Εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων,

Είναι χαρά και τιμή μου να συμμετέχω, θεσμικά, ως Υπουργός Οικονομικών, στην πρώτη σύγκληση της παρούσας Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Η ΟΚΕ έχει υψηλή οικονομική, κοινωνική και, σε τελική ανάλυση, εθνική αποστολή.

Αποτελεί τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό διαβούλευσης και διεξαγωγής του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που τόσο είναι αναγκαίος στη χώρα μας.

Η ΟΚΕ, μέχρι σήμερα, έχει επιτελέσει σημαντικό έργο.

Εξέφρασε Γνώμες και Προτάσεις για μια σειρά από ζητήματα.

Η προώθηση αυτών, ως προϊόν συναίνεσης και συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων, αποτελεί κινητήρια δύναμη προόδου και ευημερίας.

Πρόσφατα συνέδραμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ενώ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών και διατύπωσε τη Γνώμη της για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται απολύτως την αξία του εποικοδομητικού κοινωνικού διαλόγου, των συναινέσεων και, ως εκ τούτων, του δυνητικά κομβικού ρόλου της ΟΚΕ.

Έχω τη σταθερή πεποίθηση ότι στην πατρίδα μας, μεταξύ άλλων, πρέπει να προωθήσουμε, με ταχύ ρυθμό, τη συμπλήρωση των θεσμών, τον συνεχή εκσυγχρονισμό και τη θεσμική συλλειτουργία των υφιστάμενων θεσμών, και πρωτίστως την εμπιστοσύνη, τη δικτύωση, την ποιότητα, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.

Αν έτσι όλοι μας κινούμαστε και δρούμε, τότε θα αυξάνουμε διαρκώς το κοινωνικό κεφάλαιό μας, που κατά την επιστήμη αποτελεί παράγοντα προώθησης της οικονομικής μεγέθυνσης, της κοινωνικής και πολιτικής ανάπτυξης.

Σε ό,τι με αφορά, προς αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση έχω δεσμεύσει αταλάντευτα την πολιτική δράση μου.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Με αυτές τις θεμελιακές αρχές, κινήθηκα και κινηθήκαμε ως Υπουργείο Οικονομικών για να προωθήσουμε τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την ουσιαστική ενδυνάμωσή της ΟΚΕ,  προς όφελος της πατρίδας.

Στο πλαίσιο αυτό αναπτύξαμε συνεργασία με την Επιτροπή, ούτως ώστε να εντοπίσουμε τις ανάγκες που έχουν προκύψει, πιθανές ελλείψεις και αδυναμίες, καθώς και το πλαίσιο για την αποτελεσματική αναβάθμιση του θεσμού.

Ταυτόχρονα, αναζητήσαμε καλές πρακτικές από αντίστοιχους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σημείο αυτό αισθάνομαι ότι έχω χρέος να ευχαριστήσω δημόσια τους συνεργάτες που έφεραν σε πέρας αυτό το έργο.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία, που θα θέσουμε άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, επιδιώκουμε κίνηση πάνω σε τρεις άξονες:

 

1ος Άξονας. Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΟΚΕ.

Με τη στοχευμένη αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου της ΟΚΕ επιδιώκεται η αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς της, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των οργάνων της.

Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του θεσμού και της διαφάνειας στην επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης αποτελεί προτεραιότητα.

Η αύξηση των μελών της Ολομέλειας και η διεύρυνση των εκπροσωπούμενων κοινωνικών εταίρων αποτελεί εργαλείο επίτευξης της καλύτερης δυνατής εκπροσώπησης της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών.

Στο λειτουργικό πεδίο, τούτο θα γίνεται με παρεμβάσεις που σχετίζονται με την αποσαφήνιση και τη διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησής της, κατά την παραγωγή κρίσιμων νομοθετικών ρυθμίσεων.

 

2ος Άξονας. Ο εκσυγχρονισμός και η ενδυνάμωση του οργανωτικού πλαισίου της ΟΚΕ.

Η θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου Οργανισμού λειτουργίας, η βελτίωση της οργάνωσης και η ενίσχυση της στελέχωσής της αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί ο θεσμός στον απαιτητικό του ρόλο.

 

3ος Άξονας. Η ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΟΚΕ.

Επιδιώκεται να υποστηριχθεί ο θεσμός στη χάραξη μιας νέας δυναμικής, με στόχο να παρεμβαίνει, γρήγορα και αποτελεσματικά, στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, να εκφράζει εγκαίρως Γνώμη αναφορικά με τις αναδυόμενες τάσεις στην κοινωνία και την οικονομία, και να διατηρεί τη διασύνδεσή της τόσο με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα κοινωνικών εταίρων όσο και με τις εγχώριες δυνάμεις, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Ζούμε σε συνθήκες ιδιαίτερα επιβαρυμένες, υγειονομικά, γεωπολιτικά και, συνακόλουθα, κοινωνικά και οικονομικά.

Το Υπουργείο Οικονομικών, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, προσπαθεί να διατηρήσει τον σφυγμό και τη λειτουργικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ώστε αυτές να βγουν όρθιες από τη μεγάλη κρίση.

Και να στηρίξει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, ώστε να είναι ισχυρή έναντι των προκλήσεων της γείτονος.

Και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτά τα μείζονα προβλήματα με αποτελεσματικότητα και αίσθημα δικαίου.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θεωρώ βεβαία τη συμπόρευση, τουλάχιστον στα βασικά, και την αλληλεγγύη των κοινωνικών εταίρων.

Πρέπει δε να σας πω ότι τη θεωρώ δεδομένη, αφού πιστεύω ότι στα δύσκολα οδηγός μας είναι οι καλές σελίδες της μακράς ιστορίας της Πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία, και τα καλύτερα για την καθεμία και τον καθένα σας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνόδου σας και στην εκλογική διαδικασία που θα ακολουθήσει.

 

ΔΤ_Τοποθέτηση_ΥΠΟΙΚ_Ολομέλεια_ΟΚΕ_180121

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube