Ο Υπουργός Οικονομικών στο 18th Annual Tax Forum (video) | 21.11.2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο το “Tax Forum 2022: Tax Agility in a Changing World – Maintaining sustainable growth”, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

 

 

Το Tax Forum που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για 18η συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία ετήσια φορολογική εκδήλωση στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη φορολογία των επιχειρήσεων προσελκύοντας εκπροσώπους από το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας και ομιλητές, με εξειδίκευση στη φορολογία από τη δημοσιονομική διοίκηση, τις επιχειρήσεις, το δικαστικό σώμα και τον ακαδημαϊκό χώρο, παρουσιάζοντας τους άξονες φορολογικής πολιτικής μέχρι το 2030, τις προοπτικές, τις προκλήσεις και το πλαίσιο μιας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το συνέδριο περιείχε εξαιρετικές συζητήσεις και εισηγήσεις για όλα τα θέματα αιχμής της φορολογικής επικαιρότητας τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και αναφορές στις πολιτικές και την τρέχουσα εμπειρία στις ΗΠΑ.

Οι εργασίες του Tax Forum 2022, ολοκληρώθηκαν με τον εποικοδομητικό διάλογο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Στον κρατικό προϋπολογισμό οι δαπάνες για επενδύσεις είναι 12 με 13 δις. ευρώ το 2023, εκτός του σκέλους του ταμείου Ανθεκτικότητας, όταν κατά μέσο όρο οι επενδύσεις ήταν στα 6 δισ. ευρώ.

Άρα δίνουμε έμφαση στις επενδύσεις, θέλουμε υψηλή ανάπτυξη αλλά και διατηρήσιμα μεγέθη.

Από τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα το 2022, 2023, 2024 θα είναι πρωταθλήτρια στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει βιώσιμο χρέος, έχουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και για την τριετία 21-23 το χρέος θα μειωθεί κατά 50 μονάδες του ΑΕΠ εξαιτίας της ανάπτυξης.

Η χώρα βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία αλλά ακόμα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.  Πρέπει να προωθηθούν επενδύσεις για την ενέργεια, την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση. Εμείς έχουμε θέσει και το σκέλος των επενδύσεων για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης. Αυτές είναι οι προτάσεις στο Ecofin και στο Eurogroup. Η έντονη διαφορά είναι μέχρι στιγμής στο κομμάτι των κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουμε την ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο οικονομικός κύκλος, οι ιδιαιτερότητες και οι προτεραιότητες που η κάθε χώρα έχει.

Εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε κοντά στις επιχειρήσεις. Το αποδεικνύουμε και το καταδεικνύουμε κάθε χρόνο συνεχίζοντας μια φιλοεπενδυτική πολιτική και στρατηγική. Θέλουμε να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης και να αυξηθούν. Φαίνεται και στον προϋπολογισμό, ότι ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας θα είναι αυτός των προηγούμενων ετών, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι από κοινού μπορούμε να τα καταφέρουμε έτσι ώστε να περιορίσουμε περισσότερο την ανεργία[IS1] ».

 

naftemporiki.gr

 

Δείτε τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στο ΑΠΕ:

 

Δείτε σχετικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube