Ο Υπουργός Οικονομικών στο 1st Greece – Cyprus Business Summit | 6.5.2022

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κύπριος ομόλογός του Κωνσταντίνος Πετρίδης, μαζί με την Αιμιλία Κενεβέζου και τον Αντώνη Σρόιτερ κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ελληνικής-Κυπριακής Επιχειρηματικής Συνάντησης Κορυφής.

Ο κ. Σταϊκούρας, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, αναφερόμενος στην επικαιρότητα, ξεκαθάρισε ότι από τα 3 δισ. που προσέφερε η κυβέρνηση για τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το 1,1 δισ. είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Άρα αυτό το λες σταθερή δημοσιονομική πολιτική» σημείωσε.

Μία σταθερή δημοσιονομική πολιτική βοηθάει την κοινωνία με έναν τρόπο να εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον αυτής.

Σε αριθμούς η χώρα μας από ένα πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμα του 7% το 2020 έπεσε στο 5% το 2021 και η προσδοκία για φέτος είναι να έχει ένα 2% και στο συν 1% το 2023, σύμφωνα με τον υπουργό. «Άρα αντιλαμβάνεστε ότι ακολουθούμε ένα μονοπάτι δημοσιονομικής σταθερότητας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη καλή δημοσιονομική εκτέλεση, το γεγονός ότι ως χώρα έχουμε στην άκρη από τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα σε ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη, πάνω από 39 δισ. ευρώ, και η εκτίμηση ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας -αν και έχουμε πληγεί- πάνω από 3% δημιουργείται ο χώρος να στηρίξουμε τα νοικοκυριά με αυτά τα 3 δις.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα φέτος έχει περισσότερες δαπάνες από έσοδα, έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, από την οποία προσδοκά η κυβέρνηση να βγει το καλοκαίρι, συμπλήρωσε ότι «κοντά στις προκλήσεις έχουμε και θετικές εξελίξεις που προκύπτει από το γεγονός ότι αξιοποιήσαμε μέσα στη κρίση και βελτιώσαμε το πλαίσιο για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις ήταν 5 δισ. ευρώ το 2021 υψηλότερες από την προηγούμενη χρονιά ενώ οι εξαγωγές ήταν 40 εκατ., όταν πριν από 10 χρόνια ήταν 20 εκατ. και πριν από 20 χρόνια λιγότερο από 5 εκατομμύρια.

 

Δείτε σχετικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube