Προς υπογραφή οι 2 συμβάσεις για την προμήθεια 300 λεωφορείων φυσικού αερίου | 2.2.2024

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2024

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Χρήστος Σταϊκούρας: «Προς υπογραφή οι δύο συμβάσεις για την προμήθεια 300 λεωφορείων φυσικού αερίου»

 

 

Την υποβολή των στοιχείων φακέλου και την ενημέρωση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τις προς υπογραφή συμβάσεις προμήθειας 300 λεωφορείων φυσικού αερίου, πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Δρομολογείται η προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών οχημάτων 18 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Τμήμα 3 του διαγωνισμού και επίσης, η προμήθεια 200 αρθρωτών αστικών οχημάτων 12 μέτρων, φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Τμήμα 2 του διαγωνισμού. Σήμερα σας παρουσιάζουμε τον φάκελο της – προς υπογραφή – σύμβασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αφού πέρασαν τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο», ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι, παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

‘Όπως είπε: «Εκτιμούμε ότι έως το τέλος Απριλίου ή κάπου εκεί κοντά χρονικά λόγω των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε θέσει ως στόχο, τον οποίο και θα πετύχουμε, τη δρομολόγηση προμήθειας 1.300 νέων λεωφορείων σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, έως το τέλος της τετραετίας, τα οποία πρόκειται να αναβαθμίσουν τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα:

Σήμερα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κάνει ένα ακόμα βήμα προς την επίτευξη ενός τριπλού στόχου:

  • Την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών.
  • Την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
  • Τις υψηλού επιπέδου προσφερόμενες υπηρεσίες δημοσίων μεταφορών προς τους πολίτες.

Γνωρίζουμε όλοι την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο στόλος των λεωφορείων τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από τη δύσκολη – για τη χώρα – υπέρ-δεκαετία της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ενδεικτικά προβλήματα, ο γερασμένος στόλος, οι συχνές βλάβες, η αδυναμία πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε σημαντικό αριθμό λεωφορείων.

Ενδεικτικά και μόνο να αναφέρω ότι ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου προσεγγίζει τα 19 έτη και είναι αρκετά υψηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι περίπου στα 13 έτη.

Υπάρχουν 366 λεωφορεία EURO 2 και 130 τρόλεϊ, ηλικίας άνω των 22 ετών.

Άμεση επίπτωση της παλαιότητας των λεωφορείων είναι η υψηλή συχνότητα βλαβών, που έως τώρα αντιμετωπίζονταν με προσωρινού τύπου λύσεις, όπως οι συμβάσεις για leasing και με οικεία ΚΤΕΛ, για την κάλυψη του αναγκαίου συγκοινωνιακού έργου.

 

Επίσης, σε 485 από τα 1.582 λεωφορεία, δηλαδή στο 31% του στόλου, δεν υπάρχει πρόσβαση σε Άτομα με Αναπηρία.

Σε αυτό περιλαμβάνονται και τα οχήματα του υπάρχοντος Leasing, που ως πολύ νεωτέρα κατεβάζουν το ποσοστό.

Χωρίς αυτά, δηλαδή μόνο με τα ιδιόκτητα οχήματα, το ποσοστό ανεβαίνει στο 39%. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Επιδιώκουμε και εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά ώστε όλα αυτά, σταδιακά έως το τέλος της τετραετίας, να αποτελούν παρελθόν.

Έχουμε θέσει ως στόχο, τον οποίο και θα πετύχουμε, τη δρομολόγηση προμήθειας 1.300 νέων λεωφορείων σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία πρόκειται να αναβαθμίσουν τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για 3 τμήματα του διενεργηθέντος – από το 2021 –Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού, για την προμήθεια 550 νέων λεωφορείων.

 

Συγκεκριμένα:

1ον. Προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το Τμήμα 5 του διαγωνισμού.

Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος Απριλίου ή κάπου εκεί κοντά χρονικά λόγω των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

2ον. Δρομολογείται η προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών οχημάτων 18 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO 6, σύμφωνα με το Τμήμα 3 του διαγωνισμού.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τον φάκελο της – προς υπογραφή – σύμβασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών γι’ αυτό το τμήμα, αφού πέρασε τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

3ον. Δρομολογείται, επίσης, η προμήθεια 200 αρθρωτών αστικών οχημάτων 12 μέτρων, φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Τμήμα 2 του διαγωνισμού.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τον φάκελο και αυτής, της – προς υπογραφή – σύμβασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών γι’ αυτό το τμήμα, αφού πέρασε και αυτός τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Υπενθυμίζεται ότι για το Τμήμα 4 του διαγωνισμού, για το οποίο υπάρχουν διάφορες άστοχες και ανακριβείς αναφορές, από τις αρχικά υποβληθείσες προσφορές για την προμήθεια 100 ηλεκτρικών λεωφορείων μήκους 12 μέτρων, μόνο μία παρέμεινε σε ισχύ.

Η προσφορά αυτή, μετά από εξέταση, τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο, από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού, δεν πληρούσε τους όρους και τις τεχνικές απαιτήσεις της Διακήρυξης και, συνεπώς, απορρίφθηκε – ομόφωνα – για αντικειμενικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω διαγωνιζόμενος είχε υποβάλλει προσφορά και στο Τμήμα 5 του Διαγωνισμού, για τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία.

Η προσφορά εκείνη ήταν εξαιρετικά παρόμοια με αυτήν για το Τμήμα 4.

Είχε, αντίστοιχα, απορριφθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης, λόγω μη συμμόρφωσης με τις πρόνοιες του Διαγωνισμού.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η προμήθεια των 200 οχημάτων των Τμημάτων 1 και 4 του υφιστάμενου διαγωνισμού θα ενταχθεί στο δεύτερο διαγωνισμό, που πλέον θα αφορά συνολικά 750 οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Αυτός έχει ήδη δρομολογηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σχεδιάζεται μεθοδικά και με πληρότητα και εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί εντός του 1ου εξαμήνου του 2024.

 

Για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο, σε ό,τι αφορά την προμήθεια 300 λεωφορείων φυσικού αερίου, κατεβλήθη σοβαρή και συστηματική προσπάθεια από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

 

1ον. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, της 21ης Μαρτίου 2022, συγκροτήθηκε Επιτροπής Διενέργειας του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, με βάση τη βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής, ανά Τμήμα.

Η Επιτροπή απαρτίζεται από τον Πρόεδρο – Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, δύο τακτικά μέλη από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και δύο τακτικά μέλη από σχετικές Διευθύνσεις της Ο.ΣΥ., του παρόχου αστικών οδικών συγκοινωνιών στην Αθήνα.

2ον. Με αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, της 16ης Ιανουαρίου 2023 και της 23ης Μαΐου 2023, εγκρίθηκαν, αντίστοιχα, τα Πρακτικά της Επιτροπής Διενέργειας του Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού και αναδείχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι ως προς το Τμήμα 3 της Διακήρυξης η εταιρεία «Iveco France SAS» και ως προς το Τμήμα 2 της Διακήρυξης η εταιρεία «Industria Italiana Autobus S.P.A..

3ον. Με αποφάσεις του Υπουργείου, της 5ης Δεκεμβρίου 2023 και της 20ης Δεκεμβρίου 2023, επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα του ελέγχου των δικαιολογητικών κατακύρωσης που υπέβαλαν οι εταιρείες και εγκρίθηκαν τα Πρακτικά της Επιτροπής Διενέργειας του Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού.

4ον. Οι πλήρεις φάκελοι, με τα έγγραφα της διαγωνιστικής διαδικασίας, υπεβλήθησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να διενεργηθεί ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας του διαγωνισμού και να ελεγχθούν τα σχέδια σύμβασης για την υλοποίηση των προμηθειών.

5ον. Σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 26 / 2024 και 30 / 2024 Πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων Σύμβασης.

 

Φορέας χρηματοδότησης της προμήθειας λεωφορείων είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Συμπερασματικά και εκ του αποτελέσματος, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εργαζόμαστε με επιμονή και μεθοδικότητα, για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

2024-02-02 ΔΤ – ΒΟΥΛΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube