Σημεία ομιλίας Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στο 16th Annual Capital Link Invest in Greece Forum “Investing for Growth” – “The Government Perspective: The Restructuring of the Greek Economy, Achievements and Targets”

cl_forum_logoΣημεία ομιλίας Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στο 16th Annual Capital Link Invest in Greece Forum “Investing for Growth” – “The Government Perspective: The Restructuring of the Greek Economy, Achievements and Targets”

Σήμερα, η χώρα, μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, ανακάμπτει και επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, έχει σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και επιτυγχάνει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, έχει αντιμετωπίσει τα υψηλά «δίδυμα» ελλείμματά της, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και έχει ανακεφαλαιοποιήσει με επιτυχία το τραπεζικό της σύστημα.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πρωτοφανών θυσιών της Ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να επιτευχθεί η επώδυνη, αλλά αναγκαία, δημοσιονομική εξυγίανση.

Συνεπώς, βήμα-βήμα, η χώρα βγαίνει από την κρίση. Δεν αρκεί όμως αυτό. Είναι αλήθεια ότι η βιώσιμη δημοσιονομική πειθαρχία, αν και αναγκαία, δεν είναι από μόνη της ικανή προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Απαιτείται, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επαναξιολόγηση πολιτικών και προτεραιοτήτων και, σε εγχώριο επίπεδο, ο σχεδιασμός της «επόμενης μέρας» για την Ελληνική οικονομία, ώστε να μετατραπεί η παρούσα σταθεροποίηση σε βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή.

Αυτή είναι η νέα μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού σχεδίου οικονομικής πολιτικής. Οι βασικές προτεραιότητές του περιλαμβάνουν τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη συνέχιση επίτευξης βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, τη βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, τη συνέχιση της διοικητικής μεταρρύθμισης, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσω της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εντατική εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καθώς και την εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης και της ρευστότητας της αγοράς.

Ως χώρα έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση. Είμαστε στο σωστό δρόμο. Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας είναι ενθαρρυντικές και έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για την επιστροφή κεφαλαίων στην οικονομία.

Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για «Επενδύσεις για την Ανάπτυξη» στην Ελλάδα.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία στα αγγλικά εδώ.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube