Στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Οικονομικών (φωτογραφίες, video) | 19.5.2021

Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε στις 18 & 19 Μαϊου 2021 ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όπου είχε σειρά συναντήσεων, κατά τις οποίες συζητήθηκαν καίρια ζητήματα γύρω από την οικονομία, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις κατά τη μετάβαση στη μετά-κορονοϊό εποχή, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ειδικότερα, την Τρίτη 18/5 ο κ. Σταϊκούρας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Υπουργού Οικονομικών:

Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

 

Δελτίο Τύπου – Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, μετά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη, στη Θεσσαλονίκη

 

«Η ελληνική κοινωνία, όπως και η παγκόσμια, για πάνω από ένα έτος, δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία και τις ποικίλες συνέπειές της.

Η οικονομία λειτουργεί μερικώς, με σημαντικές επιπτώσεις.

Η Κυβέρνηση, συνολικά, εργάσθηκε σκληρά για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της.

Το οικονομικό επιτελείο της, εξ’ αρχής, έθεσε ως στόχο την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σε κλίμα ανθρωπιάς, δικαιοσύνης και αποτελεσματικής διαχείρισης των περιορισμένων πόρων.

 

 

Τώρα, που με τη βοήθεια της επιστήμης φαίνεται να προχωράει ο έλεγχος της πανδημίας, είμαστε σε στάδιο αξιολόγησης της κατάστασης και της δυναμικής της οικονομίας, των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν, και του σχεδιασμού των αναγκαίων πολιτικών για την σταδιακή επαναλειτουργία της, την ανάταξη, την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξή της.

Με προσήλωση και συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, αποδείξαμε έμπρακτα ότι είμαστε αρωγοί της Ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Και τούτο γιατί εκτός του αισθήματος δικαίου, έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι η υγιής, στιβαρή, σύγχρονη και αποδοτική επιχειρηματικότητα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη μεγέθυνση, την ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική ευημερία.

 

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα καταφέραμε, όχι απλά να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και την οικονομία, αλλά και να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για μία δυναμική επανεκκίνηση και ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Με συνολικά δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας, συνολικού ύψους σχεδόν 40 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2021, απλώσαμε ευρύ «δίχτυ» προστασίας στην κοινωνία και την οικονομία, περιορίζοντας, στο μέτρο του εφικτού, τον αντίκτυπο αυτού του εξωγενούς, συμμετρικού σοκ της πανδημίας.

Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα:

 • Έχουν χορηγηθεί 1,56 δισ. ευρώ μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σε 149.464 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
 • Έχουν δοθεί 114 εκατ. ευρώ μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού για τις επιχειρήσεις.
 • Έχουν εκταμιευθεί 1,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.767 δάνεια, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων.
 • Έχουν καταβληθεί 533 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Αυτά μόνο τα ποσά αθροίζουν στα 3,6 δισ. ευρώ.

 

 

Και δεν περιλαμβάνονται σε αυτά, τα προγράμματα ρευστότητας μέσω της Περιφέρειας, οι αναστολές φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, τα προγράμματα Γέφυρα Ι και ΙΙ, η μη καταβολή ενοικίων, η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις, η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών, τα στοχευμένα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης για κλάδους της οικονομίας, καθώς και οι μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Όλα τα παραπάνω έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη πρόσφατων θετικών εξελίξεων, όπως είναι:

 • η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας,
 • το χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας,
 • η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων,
 • η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς,
 • η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, και
 • η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

 

Πλέον, μετά από μία εξάμηνη «μάχη» με το 2ο και το 3ο κύμα της πανδημίας, η χώρα επιστρέφει, σιγά-σιγά, σε ρυθμούς κανονικότητας.

Απαιτείται όμως προσοχή και πειθαρχία.

Λέξεις – κλειδιά για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος μετάβασης στην πλήρη κανονικότητα.

Κανονικότητα που θα σηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, και την ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα, πιάνοντας το «νήμα» από το σημείο που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020.

Ακρογωνιαίοι λίθοι προς αυτή τη κατεύθυνση αποτελούν η βούληση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός συνεκτικού πλέγματος οικονομικών πολιτικών.

Πολιτικών όπως – μεταξύ άλλων – είναι:

 

 

1ον. Η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Πολιτική η οποία περιλαμβάνει, μειώσεις φόρων, όπως είναι, από την αρχή της θητείας μας:

 • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
 • Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα.
 • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις.
 • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα.
 • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
 • Η μείωση της προκαταβολής φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
 • Η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.
 • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

 

2ον. Η συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.

 

3ον. Η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από την υλοποίηση, κυρίως, του προγράμματος «Ηρακλής», για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

 

4ον. Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Μεταξύ άλλων, εκκινήσαμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου), ολοκληρώσαμε την αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, κάναμε ουσιαστικά βήματα για την εκκίνηση της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό, αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα σε εταιρείες όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ κ.ά.

 

5ον. Η υλοποίηση του Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, με στόχο τη μείωση του υψηλού, συσσωρευμένου τα προηγούμενα χρόνια ιδιωτικού χρέους.

 

6ον. Η βέλτιστη αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του ευρωπαϊκού εργαλείου “Next Generation EU”, του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, καθώς και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

 

Οι εξελίξεις εμπνέουν ρεαλιστική αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε.

Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εργαζόμαστε σκληρά για αυτό.

Ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, τις νέες προκλήσεις που ανοίγονται στη μετά-κορονοϊό εποχή, ως προς τη δομή της οικονομίας, τον μετασχηματισμό της εργασίας, την ψηφιακή μετάβαση, τις διαφοροποιημένες εμπορικές συναλλαγές.

Προκλήσεις οι οποίες ενέχουν και ευκαιρίες, τις οποίες, ως χώρα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.

Και θα τα καταφέρουμε, αν εργασθούμε όλοι μας σε πλαίσιο ειλικρινούς διαλόγου και ρεαλισμού, με σχέδιο που να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, και πίστη ότι χρέος μας είναι να στηρίξουμε μια πορεία της οικονομίας πιο παραγωγική, καινοτόμα, εξωστρεφή και δίκαιη».

2021-05-18 ΔΤ_Δήλωση του ΥπΟικ συνάντηση με τον ΥφΕσ Στ. Καλαφάτη

(Το σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών είναι διαθέσιμο εδώ)

 

 

Δείτε στο video της ΕΡΤ 3 τις Δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα, μετά τη συνάντηση με τον κ. Καλαφάτη:

 

Ακολούθησε συνάντηση με την Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες:

 

Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Δείτε στο video της ΕΡΤ-3 τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών:

 

Tο απόγευμα παραβρέθηκε στη Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών:

 

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών:

 

Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών πραγματοποίησε επίσκεψη στα  νέα γραφεία της εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Deloitte.

 

Αργότερα, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, στην έδρα της Περιφέρειας.

Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εδώ.

Δείτε στο video της ΕΡΤ 3 τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τζιτζικώστα:

 

Τέλος, ο Υπουργός παραβρέθηκε στα εγκαίνια των 14 αεροδρομίων διαχείρισης Fraport Greece, που έγιναν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

 

Δείτε τις συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Υπουργός:

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube