Συνέντευξη στην εφημερίδα “Αγορά” – “Η Κυβέρνηση ξορκίζει λεκτικά τα μέτρα που προκαλούν ύφεση, ενώ έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις 2 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο”

91412939Πιστεύετε πως η κυβέρνηση αυτή τη φορά είναι κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές ή υπάρχει ακόμη ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε ρήξη;

Η ηγεσία της Κυβέρνησης, λεκτικά, φαίνεται να επιδιώκει τη συμφωνία. Η επίτευξη αυτής της επιδίωξης μένει να αποδειχθεί.

Εκτιμώ ότι η Κυβέρνηση ήδη έχει αναλώσει πολύτιμο χρόνο και διαπραγματευτικό κεφάλαιο. Η μακρά καθυστέρηση, σε περιβάλλον ασάφειας και αβεβαιότητας, έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και υψηλό κόστος για την οικονομία.

Εύχομαι και ελπίζω η Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να έχει αντιληφθεί ότι η ρήξη με τους εταίρους θα είναι καταστροφική για τη μακροχρόνια πορεία της χώρας. Συνεπώς πρέπει να την αποφύγει.

Προσδοκώ ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα συνδράμουν έμπρακτα και οι εταίροι. Σε βάθος χρόνου, όλο και περισσότερο, η Ελλάδα θα χρειάζεται την Ευρώπη αλλά και η Ευρώπη θα χρειάζεται την Ελλάδα.

Το οικονομικό επιτελείο «ξόρκιζε» τα υφεσιακά μέτρα. Πιστεύετε ότι τελικά θα τα καταφέρει να αποφύγει τον ΕΝΦΙΑ ή τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις;

Κε. Σταθόπουλε, στη χώρα μας μένουμε συνήθως στους τίτλους. Για παράδειγμα, η Κυβέρνηση, που ξορκίζει λεκτικά τα μέτρα που προκαλούν ύφεση, έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η οποία και εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο. Και αυτή, συνεχώς, διευρύνεται και διογκώνεται.

Συνεπώς, εξαιτίας, της εσωτερικής στάσης πληρωμών και του κλίματος αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί, επενδύσεις είτε ακυρώνονται είτε βρίσκονται στην «κατάψυξη», με αποτέλεσμα η οικονομία να κινδυνεύει να διολισθήσει και πάλι προς την ύφεση.

Οπότε η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα μπορέσει να καταργήσει μέτρα, π.χ. ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει προγραμματικές της δεσμεύσεις, π.χ. αύξηση αφορολόγητου ορίου, αλλά μάλλον θα αναγκαστεί να πάρει και πρόσθετα μέτρα.

Θα υπάρξει νέο Μνημόνιο;

Από εβδομάδα σε εβδομάδα, η αβεβαιότητα βαθαίνει και επεκτείνεται, τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται και η κατάσταση χειροτερεύει.

Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης συρρικνώνεται, η δημόσια οικονομία παρουσιάζει τριγμούς αποσταθεροποίησης και οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν. Συνεπώς, το χρηματοδοτικό κενό διευρύνεται.

Για να καλυφθεί αυτό, ακόμη και αν υλοποιηθεί – όπως άλλωστε πρέπει – η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους, θα απαιτηθεί νέος δανεισμός.

Επειδή όμως απομακρυνόμαστε από τις αγορές, είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε εκ νέου δανεικά από τους εταίρους.

Και αυτοί, για να το πράξουν, θέτουν προϋποθέσεις, όρους και επιβάλλουν επιτήρηση.

Η τιτλοφόρηση των συμφωνιών είναι χωρίς ουσιαστική σημασία. Πιστεύω ότι στη χώρα μας, μετά την δοκιμή και της ριζοσπαστικής αριστεράς στη διακυβέρνηση, είναι καιρός να σταματήσουμε τις σκιαμαχίες και τους υψηλούς τόνους και όλες οι κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις να «σπρώξουμε» ώστε η χώρα να βγει γρήγορα και οριστικά από το τέλμα.

Θα μπορεί η Κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα από την Βουλή; Η ΝΔ θα ψηφίσει το πακέτο προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση;

Η Κυβέρνηση, ενώ δεν έχει λαϊκή εντολή ρήξης με τους εταίρους, δυσκολεύεται να διαχειριστεί, στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων που τη στηρίζουν, τη διάψευση των ψευδαισθήσεων.

Έχω τονίσει, εδώ και περίπου δύο μήνες, ότι για το καλό της χώρας η μόνη διέξοδος στο στρατηγικό δίλημμα είναι η ρήξη με τις ιδεοληψίες της.

Η ΝΔ έχει αποδείξει, διαχρονικά, ότι θέτει ως καθοριστικό κριτήριο των πολιτικών επιλογών και των αποφάσεών της το μακροχρόνιο συμφέρον της χώρας.

Στην περίπτωση διαμόρφωσης καλών λύσεων για τη χώρα και τους πολίτες, αυτό θα πράξει και πάλι. Αναμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.

Τι μπορεί να κερδίσει η Κυβέρνηση με την διενέργεια  ενός δημοψηφίσματος; Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών κατά την άποψη σας έχει αποκλειστεί;

Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, με όποια διαδικασία και μάλιστα λίγους μήνες μετά από βουλευτικές εκλογές, αποτελεί απόδειξη αδιεξόδου και ομολογία αποτυχίας της Κυβέρνησης.

Το εγχείρημα μετακύλισης των ευθυνών, μπορεί να δίνει κάποια διέξοδο στην Κυβέρνηση, επιβαρύνει όμως την πορεία της χώρας.

Επαναλαμβάνω ότι η Kυβέρνηση πρέπει να εργαστεί γρήγορα και επί της ουσίας για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Είστε ικανοποιημένος από τις δημοσκοπήσεις σε ότι αφορά τα ποσοστά της ΝΔ; Τι θα πρέπει να γίνει για να αλλάξει το κλίμα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση; 

Είναι αλήθεια ότι τα μετεκλογικά δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, διατηρεί σημαντικές δυνάμεις.

Οι εξελίξεις στη χώρα είναι ρευστές συνεπώς και οι προτιμήσεις των πολιτών. Το ζητούμενο για τη ΝΔ είναι, διδαγμένη από τις επιτυχίες αλλά και τις παραλείψεις και τα λάθη της, να σχεδιάσει δημοκρατικά την επόμενη σελίδα για τη χώρα. Και να το κάνει με ψυχραιμία, συλλογικότητα και υπέρτατα κριτήρια το συμφέρον της πατρίδας και μετά το συμφέρον της παράταξης.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube