Συνέντευξη στην εφημερίδα “Αγορά” – “Η ΝΔ έχει ζητήσει Εξεταστική για την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010”

Η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην ΔΕΘ το οικονομικό της πρόγραμμα. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που θα το καταστήσουν καινοτόμο αλλά και αξιόπιστο; Θα ανακοινώσετε στη ΔΕΘ περικοπές φόρων;

Το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο. Θα στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή. Θα συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την  κοινωνική δικαιοσύνη. Και αυτά θα επιτευχθούν με ένα άλλο μείγμα οικονομικής  πολιτικής, με εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων και με ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί: α) με την περαιτέρω ενίσχυση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, β) με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έγινε το 2014 όταν και είχαμε τις πρώτες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, γ) με την αξιοποίηση δημοσιονομικών ισοδυνάμων από την πλευρά των δαπανών, όπως είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων, η αξιολόγηση των δαπανών, ο αυστηρότερος έλεγχος της εκτέλεσης των προϋπολογισμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης κ.α., δ) με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μέσα και από την εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, και ε) με τη μείωση των μεσομακροπρόθεσμων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο ύψος του 2% του ΑΕΠ.

Η Κυβέρνηση κάνει λόγο για ανάπτυξη τους επόμενους μήνες και μάλιστα αναφέρει πως το επτάμηνο του 2016 υπήρξαν 250.000 νέες θέσεις εργασίας. Πως το σχολιάζετε; 

Η αλήθεια είναι ότι η Ελληνική οικονομία είναι η μόνη στην Ευρώπη που παραμένει σε ύφεση τα 4 τελευταία τρίμηνα. Αυτό είναι το οδυνηρό «αποτύπωμα» των αριστερών εμμονών, του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, της εσωτερικής στάσης πληρωμών, της ανικανότητας και ατολμίας στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, των παλινωδιών και υστερήσεων στην πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Το αποτέλεσμα είναι «λουκέτα» σε πολλές επιχειρήσεις και απώλεια θέσεων εργασίας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το 1ο εξάμηνο του έτους, οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων ήταν μειωμένες κατά 17% και οι διαγραφές υφιστάμενων επιχειρήσεων αυξημένες κατά 42% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Η Κυβέρνηση όμως είναι αισιόδοξη για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού…

Η Κυβέρνηση θριαμβολογεί και για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η οποία όμως στηρίζεται στη «στάση πληρωμών» που η ίδια έχει κηρύξει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου υπερβαίνουν τα 7,2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 88% από το τέλος του 2014!

Δηλαδή, προκειμένου η Κυβέρνηση να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εφαρμόζει, μέχρι σήμερα, στο σκέλος των δαπανών, έναν οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη».

Υπενθυμίζω ότι την περίοδο 2013-2014, επιτυγχάνονταν πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνοντας όμως ταυτόχρονα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κατά 6 δισ. ευρώ μέσα σε 2 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό βλέπετε εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Αλέξη Τσίπρα; 

Η Κυβέρνηση, το φθινόπωρο, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα ψεύδη και την διαχειριστική της ανεπάρκεια.

Ως εκ τούτου, ενδέχεται ο κ. Πρωθυπουργός, κατά πάγια πρακτική, να επιχειρήσει να  «μετακυλίσει» το πρόβλημα διά εκλογών στους πολίτες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας έχει δώσει επανειλημμένως εξετάσεις στο «άλλα λέω και άλλα κάνω».

Σε κάθε περίπτωση, αν αυτό γίνει δεν θα πρόκειται για αιφνιδιασμό αφού οι εκλογές αποτελούν σταθερό αίτημα της Νέας Δημοκρατίας τους τελευταίους μήνες.

Τι λέτε για τις εξελίξεις στην υπόθεση «Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ»; 

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει το 2010 και επαναλάβει το 2012, πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με την υπογραφή του συνόλου των τότε κοινοβουλευτικών ομάδων της. Σε αυτή τεκμηριώνει, με στοιχεία, το πως διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009. Περιγράφει την άρνηση, στις αρχές του 2009, των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης, στην πρόσκληση του κ. Καραμανλή, να μην πυροδοτούν κινητοποιήσεις αποσταθεροποίησης. Θυμίζει τις προεκλογικές υποσχέσεις και μετεκλογικές πράξεις του τότε ΠΑΣΟΚ για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο της λογικής του «λεφτά υπάρχουν». Καταγράφει τις πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που διόγκωσαν ένα υπαρκτό και χρονίζον πρόβλημα χρέους της χώρας το οποίο και μετέτρεψαν σε κρίση δανεισμού.

Ενώ και η ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ άλλαξε τις μεθοδολογίες μέτρησης (αναταξινομήσεις λογαριασμών κ.α). Υπενθυμίζω ότι οι χειρισμοί αυτοί έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από πρώην Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και σημερινούς θεσμικούς παράγοντες του οικονομικού συστήματος της χώρας.

Συνεπώς, επί της πολιτικής διάστασης, η Νέα Δημοκρατία έχει διατυπωμένη θέση.

Επί της νομικής διάστασης, αρμόδια να διερευνήσει και να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη. Ας την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της.

Ο με κάθε αφορμή ενορχηστρωμένος «πετροπόλεμος» από όσες και όσους μετατρέπουν τις προτιμήσεις τους, ενδεχομένως τα απωθημένα και τις επιδιώξεις τους, σε αστήρικτες πολιτικές επιθέσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Κ. Καραμανλή, προτρέποντας για δικαστικούς χειρισμούς σύμφωνους με τις επιθυμίες τους, δεν υπηρετεί την αναζήτηση της αλήθειας. Πιστεύω ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη ωφέλεια για τη χώρα αν στήριζαν έμπρακτα τη λειτουργία των θεσμών και διδάσκονταν ουσιαστικά από την τουλάχιστον μεταπολεμική, οικονομική αλλά και πολιτική ιστορία της πατρίδας μας.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube