Συνέντευξη στην εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής” – “Είμαστε εκτός προγραμμάτων αλλά, δυστυχώς, εντός Μνημονίων” | 25.11.2018

Που τελικώς διαφωνεί η Νέα Δημοκρατία στην κυοφορούμενη συμφωνία ανάμεσα σε Κράτος και Εκκλησία; Εκτιμάτε ότι είναι ατυχείς οι χειρισμοί του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου; Γιατί απεκρύβη αρχικώς η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας;             

Καταρχήν, με το ερώτημά σας επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία, όπως αρχικώς είχε παρουσιαστεί, αλλά πλαίσιο συμφωνίας, όπως υποστηρίζει πλέον ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Το οποίο μάλιστα, με κυβερνητική ευθύνη, ήταν απροετοίμαστο και πολιτικά καιροσκοπικό, διχάζοντας τους Μητροπολίτες, ξεσηκώνοντας τους απλούς κληρικούς και δυναμιτίζοντας τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Νέα Δημοκρατία δεν διαφωνεί με την ανάγκη αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Άλλωστε, το πρώτο νομοθετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Διαφωνεί όμως με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών, μέσω της αιφνίδιας αλλαγής του τρόπου και της διαδικασίας μισθοδοσίας τους, ζήτημα που τους δημιουργεί ανησυχία και ανασφάλεια.

Διαφωνεί όμως και με την κεκαλυμμένη επιδίωξη της Κυβέρνησης, διά της πλαγίας οδού, να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις, την ίδια στιγμή που οι κληρικοί θα συνεχίζουν να πληρώνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δημιουργώντας πρόσθετη επιβάρυνση στον Έλληνα φορολογούμενο.

Όσον αφορά στο «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τον Αρχιεπίσκοπο, ας «προσγειωθούμε στην πραγματικότητα»: ο κ. Μητσοτάκης έχει τακτικές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, πλην όμως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το πλαίσιο συμφωνίας και το περιεχόμενό της. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την Αρχιεπισκοπή. Συνεπώς, «άνθρακες ο θησαυρός».

Γιατί όμως το Κόμμα σας αντιτίθεται στην κυβερνητική εξαγγελία για προσλήψεις στο Δημόσιο και δη σε τομείς, όπως η εκπαίδευση και η υγεία;

Καταρχήν, η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει τη βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης, ώστε ο δημόσιος τομέας να είναι αποτελεσματικός, σύγχρονος και παραγωγικός. Πιστεύει ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα καλύτερο, και όχι ένα μεγαλύτερο Κράτος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις στο Δημόσιο όταν αποχωρούν – συνταξιοδοτούμενοι – εργαζόμενοι από αυτό. Χωρίς απολύσεις. Αυτές όμως οι προσλήψεις πρέπει να είναι λελογισμένες, στοχευμένες εκεί που υπάρχουν πραγματικά ανάγκες, όπως είναι οι τομείς που αναφέρατε, και να πραγματοποιούνται με αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες.

Αντίθετα απ’ ότι επιδιώκει σήμερα η Κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Η Κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι η μη περικοπή των συντάξεων καταρρίπτει το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί 4ου μνημονίου. Επιπλέον επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε μία σειρά από θέματα, όπως αυτό των συντάξεων, διαδραμάτισε υπονομευτικό προς το δημόσιο συμφέρον ρόλο. Τι απαντάτε;

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγραμμάτων, αλλά, δυστυχώς, εντός μνημονίων. Αυτό υποστηρίζεται και από την προχθεσινή, πρώτη, μεταπρογραμματική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι υψηλοί και διατηρούνται για πολλά χρόνια, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα, και η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πρωτόγνωρα αυστηρό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σε ότι αφορά την μη – επιπλέον – περικοπή των συντάξεων, αυτή ήταν αχρείαστη, δεν περιλαμβανόταν στο 3ο πρόγραμμα, και ψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε απανωτές μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων τα τελευταία χρόνια. Ενώ η επιλογή της, για το 2019, είναι να μην υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των πολυδιαφημιζόμενων αντιμέτρων, όπως είναι η δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης, η επιδότηση της συμμετοχής ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης κ.α.

Σε ότι αφορά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, εξ’ αρχής διαφώνησε με την συγκεκριμένη επιλογή της Κυβέρνησης, την καταψήφισε, στη συνέχεια ζήτησε – μέσω τροπολογίας – την κατάργησή της, και σταθερά υποστήριζε, εντός και εκτός χώρας, σε εταίρους και θεσμούς, σε όλα τα επίπεδα, τη μη υλοποίησή της.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση ας μην πανηγυρίζει, γιατί «παραβιάζει ανοιχτές θύρες».

Πως διαφοροποιείται η γαλάζια οικονομική πρόταση από τον Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης που προβλέπει φοροελαφρύνσεις;    

Η Κυβέρνηση προτείνει, αποσπασματικά και με μεγάλη καθυστέρηση, μειώσεις κάποιων φορολογικών συντελεστών, αφού πρώτα προχώρησε σε 29 αυξήσεις φόρων, οδηγώντας σε φτωχοποίηση όλη την κοινωνία.

Αυτές δε οι μειώσεις θα προέλθουν από έναν δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε ακριβώς από την υπερφορολόγηση των πολιτών και την εσωτερική στάση πληρωμών, με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να περικόπτεται ακόμη περισσότερο, κατά 550 εκατ. ευρώ.

Χωρίς μάλιστα οι προτάσεις αυτές να εντάσσονται σε μία συνεκτική οικονομική πρόταση, όπως αυτή που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, συνολικής μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών (π.χ. μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο σύνολο των εργαζόμενων, μείωση εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα κ.α.), υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία (π.χ. ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου κ.α.) ώστε να επιτευχθεί υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, να δημιουργηθούν καλές θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

Συνεπώς, είναι προφανές, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Εσχάτως, το Κόμμα σας επιμένει να ασχολείται με το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ. Μήπως αυτό αποτελεί έναν αντιπερισπασμό στην υπόθεση της Novartis, όπως σημειώνει το κυβερνητικό στρατόπεδο;

Η Νέα Δημοκρατία έχει αναδείξει πλήθος υποθέσεων, για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία ή/και καταγγελίες, ακόμη και από στελέχη της Κυβέρνησης, για πράξεις και παραλείψεις της, που χρήζουν απαντήσεων και διερεύνησης, σε όλα τα επίπεδα.

Ενδεικτικά, εκτός της υπόθεσης της ΔΕΠΑ, είναι η διασπάθιση των κοινοτικών πόρων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, η κακοδιαχείριση στην ΕΡΤ, η αλλαγή της σύμβασης του σταθμού στο Θριάσιο κ.α.

Συνεπώς, επικοινωνιακές οδούς διαφυγής από τα πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει, αναζητεί η Κυβέρνηση, και όχι η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube