Συνέντευξη στην εφημερίδα “KONTRA NEWS” – “Το ζητούμενο σήμερα είναι η χώρα να αποκτήσει σταθερή και μακράς πνοής Κυβέρνηση και να κινηθεί με κοινωνική και πολιτική συνεννόηση, διαμορφώνοντας μόνιμες συνθήκες πολιτικής ομαλότητας”

Τι θα γίνει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία; Η ΝΔ μπορεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η αυτοδυναμία είναι στόχος, αλλά όχι αυτοσκοπός. Ειδικά όταν τα τελευταία χρόνια, από τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, έχει διαφανεί ότι αυτή δύσκολα δίνεται από τους πολίτες.

Το ζητούμενο σήμερα είναι η χώρα να αποκτήσει σταθερή και μακράς πνοής Κυβέρνηση και να κινηθεί με κοινωνική και πολιτική συνεννόηση, διαμορφώνοντας μόνιμες  συνθήκες πολιτικής ομαλότητας.

Με αυτό το κριτήριο, η ΝΔ, όπως διαχρονικά πράττει, θα ανταποκριθεί υπεύθυνα στο ρόλο που θα της αναθέσουν οι πολίτες. Θα συνεργαστεί δημιουργικά με δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Πιστεύω ότι είναι καιρός, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές και τον ανά περίοδο ρόλο μας στο πολιτικό σκηνικό, να «βάζουμε διαρκώς πλάτη» ώστε η χώρα να βγει γρήγορα και οριστικά από το τέλμα, να αναπτυχθεί με δικαιοσύνη και συνοχή και να πορευτεί με αξιοπρέπεια και δυναμισμό στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο ανταγωνιστικό σκηνικό.

Φοβάστε ότι μετά τις εκλογές θα δούμε οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία;

Ήδη βιώνουμε τις οδυνηρές επιπτώσεις της 7μηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ: επιστροφή στην ύφεση και στα πρωτογενή ελλείμματα, αύξηση της ανεργίας, προσθήκη νέων φόρων, διευρυνόμενη «εσωτερική στάση πληρωμών», κεφαλαιακοί περιορισμοί, ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτές οι επιπτώσεις διογκώνονται και διευρύνονται, αφού χάνεται πολύτιμος χρόνος με συνέπεια την αποσταθεροποίηση της οικονομίας.

Πότε εκτιμάτε και σε πόσο χρονικό διάστημα μπορούμε να δούμε αποκατάσταση και σταθερότητα στην οικονομία;

Το πλήγμα που η οικονομία εφέτος έχει δεχθεί είναι τεράστιο: επέστρεψε στα πρωτογενή ελλείμματα, ενώ προβλέπεται ύφεση τόσο το 2015 όσο και το 2016.

Αυτή η αρνητική δυναμική δεν αποκαθίσταται «με το πάτημα ενός κουμπιού» και δεν επιτυγχάνεται «στον αυτόματο πιλότο».

Η επιτυχία της χώρας θα εξαρτηθεί από το πόσο «έξυπνα» θα χρησιμοποιήσουμε, εν πορεία, το καταλληλότερο από τα εφικτά μίγματα πολιτικών.

Εάν κινηθούμε συνεκτικά και αποτελεσματικά σε παράλληλους άξονες, με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας, συσσωρεύοντας άμεσα αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, μπορούμε να επαναφέρουμε σχετικά σύντομα την αναγκαία σταθερότητα στην οικονομία.

 

Όταν λέτε «παράλληλους άξονες» τι εννοείτε;

Εννοώ ότι δεν θα κινηθούμε εν σειρά, αλλά θα δράσουμε με σχέδιο παράλληλα, συνεκτικά, συμπληρωματικά και με χρονική κλιμάκωση.

Θα προηγηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, Θα προωθηθούν άμεσα θεσμικές βελτιώσεις, θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και θα ολοκληρωθεί, εντός της χρονιάς, η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα, επί του δημοσιονομικού άξονα, θα δράσουμε για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτό θα δημιουργήσει βαθμούς ελευθερίας ώστε, σταδιακά, να μειωθούν οι φόροι. Υπενθυμίζω ότι υπάρχει το προηγούμενο του 2014, με τις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις (ΦΠΑ στην εστίαση, ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση έκτακτης εισφοράς, βελτίωση ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κ.ά.). Ταυτόχρονα θα κινηθούμε για την προώθηση της βιωσιμότητας, του διαχρονικά υψηλού δημοσίου χρέους, το οποίο έχει επιβαρυνθεί από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της απελθούσας Κυβέρνησης.

Στον τρίτο άξονα, σταδιακά, αξιοποιώντας το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης που θα έχουμε αποκτήσει, θα αναζητήσουμε δημοσιονομικά ισοδύναμα, κυρίως από το σκέλος των δαπανών, ώστε να αλλάξουμε εσφαλμένες πολιτικές που «στραγγαλίζουν» τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Όπως, ενδεικτικά, ήδη πράξαμε με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Παράλληλα, θα προχωρήσουμε, με οδηγό εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, τη διαμόρφωση και αξιοποίηση των παραγόντων προώθησης της αναπτυξιακής διαδικασίας με εξωστρεφή προσανατολισμό, με αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Τέλος, ταχύτατα, θα αξιοποιήσουμε τους Ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, την περίοδο 2013-2014, ύψους 35 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Άρα υπάρχουν περιθώρια αλλαγών στο Μνημόνιο;

Έχω τονίσει επαναληπτικά ότι κανένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής δεν είναι τελείως άκαμπτο.

Η τροποποίηση, όμως, των όρων του προϋποθέτει σοβαρότητα, σχέδιο, αξιοπιστία και συνέπεια.

Και αυτά, η ΝΔ τα διαθέτει.

Πιστεύετε ότι οι πολίτες μπορούν να ανταποκριθούν στη φοροκαταιγίδα που έρχεται;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Τόσο γιατί ο «φορολογικός λογαριασμός», από παλαιότερες αλλά και πρόσφατες πρόσθετες επιβαρύνσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, είναι βαρύς, όσο και γιατί η αποπληρωμή τους, προκειμένου οι πολίτες να μην τις αντιληφθούν «στην τσέπη τους» μέχρι τις εκλογές, θα πρέπει να γίνει σε λίγους μήνες.

Πως βλέπετε να εξελίσσεται το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τι κίνητρα θα δώσετε εσείς για την προσέλκυση των ιδιωτών επενδυτών;

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση, αποτέλεσμα απολύτως των ανερμάτιστων χειρισμών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.

Και αυτό προκειμένου να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και να τεθούν οι βάσεις για την σταδιακή αλλά ταχεία αποκατάσταση της ρευστότητάς τους, μέσα από την εξάλειψη των κεφαλαιακών περιορισμών και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων.

Αυτό προϋποθέτει πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Η επαναλαμβανόμενη προσφυγή στις κάλπες, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, δρά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι συνάρτηση του κλίματος πολιτικής και κοινωνικής ομαλότητας, θεσμικών διευκολύνσεων με ταυτόχρονη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, πλέγματος οικονομικών κινήτρων και προώθησης αξιών όπως η επιβράβευση της έντιμης δημιουργικότητας, της αριστείας, της καινοτομίας, του εξωστρεφούς προσανατολισμού.

Εάν δράσουμε με εθνική συνοχή υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να απογειώσουμε τη χώρα.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube