Συνέντευξη στην εφημερίδα “REAL NEWS” – “Δεν είναι λύση η αύξηση των εισφορών στο ασφαλιστικό”

Ποιό είναι το διακύβευμα της σημερινής εκλογής Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας;

Πιστεύω ότι η διαδικασία θα διεξαχθεί με πολιτική ωριμότητα, πολιτικό πολιτισμό και πολιτική ευθύνη για τη συνέχεια.

Και τούτο ως προαπαιτούμενο για ένα νέο ξεκίνημα του Κόμματος, με ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατίας, με ενδυνάμωση της πολιτικής συνοχής και με προώθηση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας στη στρατηγική και στις πολιτικές μας.

Διάσπαση φοβάστε;

Η αυθόρμητη και μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία εκλογής απαγόρευσε την ενδεχόμενη καλλιέργεια τέτοιων σκέψεων.

Συνεπώς, δεν υφίσταται τέτοιο θέμα προς συζήτηση.

Ποιές είναι οι πρώτες κινήσεις που θα περιμένατε από το νέο πρόεδρο;

1ον. Ενιαία και αποτελεσματική άσκηση του ρόλου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εντός και εκτός Βουλής.

2ον. Θεσμική, δομική και λειτουργική διεύρυνση και εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας, μέσα και από την άμεση διεξαγωγή Συνεδρίου.

3ον. Ταχύτατη, ποιοτική και αποτελεσματική, οργανωτική και προγραμματική προετοιμασία του Κόμματος ώστε, με δεδομένη τη διαπιστωμένη πλέον ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, να είναι αμέσως έτοιμο για κάθε ενδεχόμενη πολιτική εξέλιξη.

Ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να επιστρέψει;

Ο κ. Καραμανλής υπήρξε και είναι σημαντικός πολιτικός ηγέτης με προσφορά στον Ελληνισμό, την Πατρίδα και την Παράταξη.

Αυτή η προσφορά, στην πορεία του χρόνου, αναγνωρίζεται και πέραν των ορίων της Νέας Δημοκρατίας, από όλο και περισσότερους πολίτες.

Εκτιμώ ότι ο ρόλος του κ. Καραμανλή, όπως και κάθε σημαντικού πολιτικού, καθορίζεται διαχρονικά, από τη δυναμική των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.

Τον φόρο των αγροτών θα τον καταψηφίσετε ακόμη και αν η Κυβέρνηση κινδυνεύσει να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

Κατά την ψήφιση της συμφωνίας της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είχαμε τονίσει ότι θα αξιολογούμε, διαρκώς, τη «μετάφρασή» της σε πολιτικές και μέτρα.

Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε υποστήριξε τη μη φορολόγηση των αγροτών. Και αυτό γιατί πιστεύει ότι και οι αγρότες θα πρέπει να συμβάλλουν στη διατηρήσιμη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Θυμίζω, η Κυβέρνηση της Αριστεράς νομοθέτησε ρυθμίσεις, με συνέπειες την αύξηση του κόστους παραγωγής (αύξηση ΦΠΑ στις πρώτες ύλες, κατάργηση επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αύξηση του τιμολογίου ρεύματος), την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τη φορολόγηση ενισχύσεων και επιδοτήσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι η ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση των αγροτών θα επιφέρει οδυνηρό πλήγμα στον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Τομέα στον οποίο, μεταξύ άλλων, η χώρα θα πρέπει να «ποντάρει» για την σταθερή ανάκαμψή της.

Συνεπώς, δεν θα στηρίξουμε την επιπλέον φορολόγηση των αγροτών.

Χωρίς μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση εισφορών, πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό; Οτιδήποτε άλλο δεν θα είναι ένα ακόμη «μπάλωμα»;

Το ασφαλιστικό αποτελεί για όλες τις χώρες, εδώ και αρκετά χρόνια, μείζον πρόβλημα. Στη χώρα μας, κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι Κυβερνήσεις, τα Κόμματα αλλά και οι πολίτες δεν είδαμε, εγκαίρως, τα προβλήματα που έρχονταν. Και ακόμη χειρότερα, όταν λαμβάνονταν πρωτοβουλίες θεραπείας κάποιων πτυχών του προβλήματος, οι αντιδράσεις ήταν οξύτατες, με αποτέλεσμα να δίνονται μερικές λύσεις. Θυμίζω ότι πρωτοστάτης σ’ αυτές τις «τυφλές» και οξείες αντιδράσεις ήταν η Αριστερά. Τώρα, η κυβερνώσα συνιστώσα της, με πολιτικό θράσος, όπως συνηθίζει, «κουνάει το δάκτυλο» σε όλους. Οι ευθύνες της, όπως όλων, έχουν καταγραφεί.

Είναι γεγονός ότι, τον τελευταίο χρόνο, η κυβερνώσα Αριστερά, με τους πολιτικούς ακροβατισμούς της, έχει επιδεινώσει τη βιωσιμότητά του.

Η επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση, η διατήρηση υψηλών ποσοστών ανεργίας και η αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αποτελούν πρόσθετους περιορισμούς στη λύση του προβλήματος.

Λύση όμως δεν μπορεί να είναι η αύξηση των εισφορών. Αυτές, παρά τη μείωση που έγινε το 2014, είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Μια τέτοια ρύθμιση θα αυξήσει την εισφοροδιαφυγή, θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην απασχόληση και θα επιβαρύνει το ασφαλιστικό ζήτημα.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ψηφίσει επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο; Και αν όχι επί της αρχής, ίσως κάποια άρθρα;

Δεν έχω δει «ασφαλιστικό νομοσχέδιο» για να σας απαντήσω.

Πάντως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να καλεί «αλά καρτ» τα Κόμματα σε «παίγνια» επικοινωνιακής διαχείρισης των προβλημάτων και διανομής των ευθυνών.

Η Νέα Δημοκρατία, ενώ υποστηρίζει πολιτικές μεγέθυνσης της οικονομίας και βιώσιμης λύσης του ασφαλιστικού, δεν συμμετέχει σε στημένα «παίγνια».

Το Μεσοπρόθεσμο μπορεί να έχει νέα μέτρα;

Στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2016 και όχι μόνο, είχαμε τονίσει ότι δεν είχαν αποτυπωθεί και ποσοτικοποιηθεί όλα τα μέτρα για το 2016.

Επίσης, σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, προβλέπονται πρόσθετα μέτρα ύψους, αρχικά, περίπου 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017-2018.

Συνεπώς, σίγουρα το Μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνει νέα μέτρα.

Η συγκυβέρνηση είναι πιθανό σενάριο;

Σήμερα, δεν υπάρχουν οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες, για τέτοιες πρωτοβουλίες.

Εμείς σταθερά πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της πολιτικής και κοινωνικής συνεννόησης και συναίνεσης.

Όμως αυτή πρέπει να κτίζεται από όλους διαχρονικά, με όρους ειλικρίνειας και εθνικής ευθύνης, και όχι ευκαιριακά, με «λεόντιες» συμπεριφορές του τύπου «να μοιράσουμε τις ζημιές, τα κέρδη όμως δικά μας».

Δεν μπορεί να επιτευχθεί με «κουτοπόνηρες» προσπάθειες διάχυσης και μετακύλησης ευθυνών, με ευκαιριακά προσχήματα, με μικροκομματικούς υπολογισμούς.

Η εθνική συνεννόηση απαιτεί, από όλους, αυτογνωσία, αυτοκριτική, ειλικρίνεια προθέσεων και σαφήνεια θέσεων.

Πάνω από όλα δε, απαιτεί αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.

Και η εμπιστοσύνη οικοδομείται, δεν  υποκλέπτεται, δεν εκβιάζεται και φυσικά δεν χαρίζεται.

Για ποιά θέματα θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να επιδείξει συναίνεση;

Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν έχει σχέση με την επιζήμια για τη χώρα πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, την πρακτική του «όχι σε όλα».

Ήδη το έχουμε αποδείξει στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών, της δημιουργίας του θεσμικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, αν και τα ποσά που διέθεσε η κυβέρνηση είναι πολύ μικρότερα από εκείνα που εμείς διαθέσαμε το 2014.

Συνοψίζοντας, η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ότι τις ωφέλιμες στρατηγικές και πολιτικές, για την πορεία της χώρας, θα τις στηρίζει.

Όλες τις άλλες στρατηγικές και πολιτικές δεν θα τις στηρίζει.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube