Σε λίγες ώρες, μετά από 8 χρόνια ολοκληρώνεται και τυπικά το ελληνικό μνημονιακό πρόγραμμα. Γιατί επιμένετε να υποστηρίζετε ότι η έξοδος δεν είναι καθαρή;
Γιατί ολοκληρώνεται το πρόγραμμα με χρηματοδότηση, και εισερχόμαστε σε ένα νέο χωρίς χρηματοδότηση, με πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τα προσεχή έτη, με υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια, με ρυθμίσεις για το χρέος που τελούν υπό όρους και προϋποθέσεις, με ενισχυμένη εποπτεία, πρωτόγνωρα αυστηρή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Συνεπώς, όσο και να προσπαθούν να το «καμουφλάρουν», η αλήθεια είναι ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι βαριές και πολύχρονες, πολύ πιο ασφυκτικές από αυτές των άλλων κρατών-μελών που βγήκαν από τα μνημόνια.
Η Κυβέρνηση μπορεί να καταφέρει να μην μειωθούν οι συντάξεις από τις αρχές του 2019; Εσείς θα την στηρίξετε;
Οι συνταξιούχοι ήδη υφίστανται, εξαιτίας επιλογών της σημερινής Κυβέρνησης, μεγάλες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.
Και προβλέπονται νέες για το 2019, ψηφισμένες μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αχρείαστες μειώσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στο 3ο Μνημόνιο, αλλά προστέθηκαν μεταγενέστερα, ως αποτέλεσμα της ανικανότητας και της ανευθυνότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η Νέα Δημοκρατία αυτές δεν τις ψήφισε.
Ας σταματήσει συνεπώς η Κυβέρνηση την πολιτική υποκρισία και ας έκανε πράξη την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να καταργηθούν οι σχετικές διατάξεις που προβλέπουν τις μελλοντικές περικοπές στις συντάξεις. Όμως δεν το έπραξε.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει μεταβληθεί.
Κύριε Σταϊκούρα, υποστηρίζετε πως θα μειώσετε την υπερφορολόγηση. Πως θα τα καταφέρετε; Γιατί η σημερινή Κυβέρνηση δεν μειώνει τους φόρους;
Πράγματι, το υποστηρίζουμε και θα το πράξουμε. Όπως κάναμε και το 2014, όταν μειώθηκαν φορολογικοί συντελεστές (π.χ. ΦΠΑ στη εστίαση, ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.), χωρίς να προβλέπεται στο 2ο Μνημόνιο.
Συνεπώς, κάτι αντίστοιχο σήμερα, με τεκμηριωμένο τρόπο, είναι εφικτό. Αρχικά, μεταξύ άλλων, επιτυγχάνοντας τις δεσμευμένες οροφές πρωτογενών δαπανών, μη διογκώνοντας το δημόσιο τομέα και διευρύνοντας τη φορολογική βάση, με την καθολική χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Και μεταγενέστερα, με την επιδίωξη μείωσης των υψηλών δημοσιονομικών στόχων.
Για να μειώσεις όμως τους φόρους, θα πρέπει και να το πιστεύεις. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, ο αρμόδιος Υπουργός όχι μόνο ιδεολογικά δεν το πιστεύει, αλλά και αιθεροβατεί υποστηρίζοντας ότι η φορολογία των πολιτών δεν είναι υψηλή.
Γιατί εσείς να πετύχετε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων;
Εμείς πιστεύουμε ότι υλοποιώντας ένα συνεκτικό σχέδιο μείωσης της φορολόγησης των πολιτών, υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την ποσότητα και να βελτιώσουμε τη σύνθεση του πλούτου της χώρας.
Η επίτευξη υψηλότερων ρυθμών μεγέθυνσης της οικονομίας με τη σειρά της, θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα του χρέους, δίνοντας τη δυνατότητα για σταδιακή αποκλιμάκωση των υψηλών δημοσιονομικών στόχων, προσθέτοντας «βαθμούς ελευθερίας» για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας επηρεάζει τη χώρα μας;
Η χώρα, με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δεν έχει δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για τη συστηματική χρηματοδότησή της από τις διεθνείς αγορές με χαμηλό κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.
Εάν υπήρχε κυβερνητική σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εάν είχε υλοποιηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, εάν δεν υπήρχαν κεφαλαιακοί περιορισμοί, εάν είχαν αναληφθεί έγκαιρα πιο γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, εάν η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε, με δεδομένη την υψηλή διεθνώς διαθέσιμη ρευστότητα, τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν ήδη χαμηλότερα και λιγότερο ευμετάβλητα.
Όλα αυτά όμως, με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής διακυβέρνησης, δεν έγιναν.
Γιατί προϋποθέτουν μία μεταρρυθμιστική και αξιόπιστη Κυβέρνηση, με βούληση και σχέδιο, που θα υλοποιήσει πραγματικά προοδευτικές πολιτικές.
Αυτά, μόνο η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να τα διασφαλίσει.
Ο ανασχηματισμός μπορεί να αλλάξει το κλίμα και να δώσει μήνυμα επανεκκίνησης στην Κυβέρνηση;
Η κοινωνία είναι απαισιόδοξη και νιώθει ανασφαλής, βιώνει διαρκείς μειώσεις του διαθέσιμου εισοδήματός της, συνεχείς εθνικές υποχωρήσεις και πρωτόγνωρες εθνικές τραγωδίες, εξαιτίας μιας ανίκανης, ανεύθυνης και τυχοδιωκτικής Κυβέρνησης.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η χώρα έχει μπει σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο. Όσο πιο σύντομα αυτή ολοκληρωθεί, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.
Είναι βέβαια γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει, χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες, με συνεχείς πολιτικές μεταμφιέσεις, επιδεικνύοντας καιροσκοπική εσωτερική συνοχή, εργαλειοποιώντας θεσμούς, καλλιεργώντας πολιτικό περιβάλλον τοξικότητας και αβεβαιότητας, υλοποιώντας πολιτικούς ακροβατισμούς, όπως είναι ο ανασχηματισμός και οι μετακινήσεις ημερομηνιών διεξαγωγής εκλογικών αναμετρήσεων, να «γαντζωθεί» όσο περισσότερο μπορεί στην εξουσία.
Μάταιος ο κόπος, το κλίμα δεν αλλάζει. Η Κυβέρνηση ζυγίστηκε με τα προβλήματα της χώρας, μετρήθηκε και βρέθηκε ελλιποβαρής.
Επιμένετε ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες για την πυρκαγιά στο Μάτι. Να περιμένουμε άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες;
Η συγκάλυψη, η μετάθεση και η διάχυση ευθυνών, η ρητορική υπεκφυγή μέσω της ανάληψης αφηρημένης «πολιτικής ευθύνης», ο κυνισμός και η άθλια απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης της τραγωδίας, έκαναν πιο εμφανή την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της σημερινής Κυβέρνησης.
Τα γεγονότα, η έρευνα και οι μαρτυρίες αναδεικνύουν αντιφάσεις και μοιραία σφάλματα, με εμφανή την έλλειψη προετοιμασίας, τον ανύπαρκτο συντονισμό, την τραγική διαχείριση της κρίσης.
Η Νέα Δημοκρατία έθεσε, με υπευθυνότητα, κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τόσο την πρόληψη όσο και τη διαχείριση της πυρκαγιάς. Αναμένουμε, το συντομότερο δυνατόν, απαντήσεις από τους αρμοδίους, καθώς και την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας. Στη βάση αυτών, θα αξιολογήσουμε τα επόμενα βήματά μας.
Μετά από 167 ημέρες στη φυλακή της Ανδριανούπολης, οι δύο Έλληνες αξιωματικοί αφέθηκαν ελεύθεροι. Φαίνεται πως οι προσπάθειες της Κυβέρνησης απέδωσαν. Τι λέτε;
Αδιαμφισβήτητα, το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο νέο, που συνοδεύτηκε από αισθήματα ικανοποίησης και συγκίνησης.
Το γεγονός όμως ότι οι αξιωματικοί, οι οποίοι – μαζί με τις οικογένειές τους – επέδειξαν γενναιότητα και αξιοπρέπεια, ταλαιπωρήθηκαν επί 5 και πλέον μήνες για ένα «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο» όπως είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πανηγυρισμών.