Συνέντευξη στο περιοδικό “Επίκαιρα” – “Η ΝΔ δεν αποκλείει καμία δημοκρατική πολιτική δύναμη από συνεργασίες”

Κύριε Σταϊκούρα, η ΝΔ φαίνεται πως έχει αυξημένη συσπείρωση. Αρκεί αυτό για να επικρατήσει στις εκλογές;

Η αυξημένη συσπείρωση του πολιτικού χώρου μας, που είναι πλέον εμφανής δια «γυμνού οφθαλμού», ήταν αναγκαία, αλλά δεν μας είναι επαρκής.

Όμως, η ΝΔ, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, προσελκύει σημαντική μερίδα πολιτών οι οποίοι στις προηγούμενες Βουλευτικές εκλογές έκαναν άλλη επιλογή, αφού σήμερα έχουν πεισθεί ότι αποτελεί την καλύτερη λύση για τη χώρα. Θεωρούν ότι υπερτερεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στα περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας.

Ο συνδυασμός αυτών των δεδομένων μας κάνει ρεαλιστικά αισιόδοξους ότι η ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη.

Πρόσφατα είπατε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΝΕΛ «χρέωσε»τη χώρα 66 δισ. ευρώ το τελευταίο 7μηνο. Πως προκύπτει αυτό;

Από την επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση, 11 δισ. ευρώ για το 2015.

Από την επιστροφή της οικονομίας στα πρωτογενή ελλείμματα, 8 δισ. ευρώ μόνο για το 2015.

Από την μη υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων, 10 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

Από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, 5 δισ. ευρώ για το 2015.

Από το «σκούπισμα» των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, 7 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

Από την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, 25 δισ. ευρώ.

Σύνολο 66 δισ. ευρώ, και όλα αυτά από πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Από τη στιγμή που και η ΝΔ ψήφισε το τρίτο μνημόνιο τι είναι αυτό που θα αλλάξει αν εκλεγεί πρώτη δύναμη; Υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές; 

Ναι, υπάρχουν, αλλά αυτό δεν γίνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού». Απαιτείται σχέδιο, πολιτική βούληση, συνέπεια και αξιοπιστία.

Εμείς, σχεδιάζουμε να κινηθούμε συνεκτικά, συμπληρωματικά, σε παράλληλους άξονες και με χρονική κλιμάκωση, ώστε, σταδιακά, να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, να ενισχύσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, να τονώσουμε την απασχόληση και να ενδυναμώσουμε την κοινωνική συνοχή.

Θα προηγηθεί, μέσα στο 2015, η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως αυτές, εν πολλοίς, ήδη περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Θα εντατικοποιηθεί η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Είναι σημαντική η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της προσεχούς αξιολόγησης του Προγράμματος, με στόχο την αποδέσμευση δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθεί εξ’ ολοκλήρου στην πραγματική οικονομία για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, θα επιδιωχθεί η άμεση σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας, που θα επιτρέψουν με τη σειρά τους βελτίωση όρων του Μνημονίου, στην κατεύθυνση τόσο μείωσης των φόρων όσο και ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Υπάρχει το προηγούμενο του 2014, με τις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Ταυτόχρονα, θα αναζητήσουμε δημοσιονομικά ισοδύναμα, κυρίως από το σκέλος των δαπανών, ώστε να αλλάξουμε εσφαλμένες δημοσιονομικές πολιτικές που «στραγγαλίζουν» τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Όπως ήδη, ενδεικτικά, πράξαμε με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Παράλληλα, θα κινηθούμε για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του διαχρονικά υψηλού δημοσίου χρέους, το οποίο έχει επιβαρυνθεί αισθητά από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της απελθούσας Κυβέρνησης.

Ενώ, μέχρι το Πάσχα του 2016, θα προχωρήσουμε σε ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.

Τέλος, θα αξιοποιήσουμε, εμπροσθοβαρώς, τους ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφάλισε και θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, ύψους 35 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ μη φορολόγησης των αγροτών δεν έρχεται σε αντίθεση με όσα ψηφίσατε πρόσφατα στη Βουλή;

Η ΝΔ ουδέποτε υποστήριξε τη μη φορολόγηση των αγροτών. Άλλωστε, αυτή πρώτη, πρόσφατα, σε πλαίσιο λογικής, την προώθησε. Και αυτό γιατί πιστεύει ότι και οι αγρότες θα πρέπει να συμβάλλουν στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας.

Επίσης, το 2015, νομοθετήθηκαν ρυθμίσεις με συνέπειες την αύξηση του κόστους παραγωγής (αύξηση ΦΠΑ στις πρώτες ύλες, κατάργηση επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αύξηση του τιμολογίου ρεύματος), την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την φορολόγηση επιδοτήσεων και ενισχύσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι η ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση των αγροτών, κυρίως των κατά κύριο επάγγελμα, θα επιφέρει οδυνηρό πλήγμα στον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Στον οποίο, μεταξύ άλλων, η χώρα θα πρέπει να «ποντάρει» για την σταθερή ανάκαμψή της.

Τα όσα ακούγονται περί ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, επειδή έχετε περάσει και από το υπουργείο Οικονομικών, σημαίνει αυτόματα και άρση των capital controls.

Το τραπεζικό σύστημα, μετά τη σταθεροποίηση που επετεύχθη το 2014, έχει εισέλθει σε νέες, μεγάλες περιπέτειες. Και αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, συρρικνώθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επιδεινώθηκε η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, καθώς αυξήθηκαν ραγδαία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Συνεπώς, καθίσταται αναπόφευκτη μια νέα, μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, ύψους όσο περίπου και τα ίδια κεφάλαιά τους. Η επιτυχής ολοκλήρωσή της, μαζί με την αναγκαία πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, θα οδηγήσουν και στην άρση των capital controls.

Την επομένη των εκλογών αν είστε πρώτο κόμμα, με ποιούς θα συνεργαστείτε;

Ζητούμενο είναι η σταθερή και μακράς πνοής Κυβέρνηση.

Εμείς δεν αποκλείουμε καμία δημοκρατική πολιτική δύναμη από συνεργασίες.

Αρκεί να συμφωνήσουμε σε μια ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση, με όρο τη διασφάλιση της συμμετοχής μας στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά πάντως τον μεγάλο συνασπισμό, δηλαδή τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.  Τσίπρας είναι κάθετα αρνητικός.

Ο καθένας μας κρίνεται από το πόσο ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας.

Έχει αποδειχθεί ότι ο κ. Τσίπρας, γενικώς, αλλάζει εύκολα θέσεις.

Θα σας έλεγα να περιμένετε τις εκλογές, αφού ίσως δεν θα φωτιστείτε αν τώρα ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα.

Κύριε Σταϊκούρα, ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα θα τρέξει τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ;

Όλοι μας εργαζόμαστε ώστε η ΝΔ να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη, αφού πιστεύουμε ότι αυτό υπαγορεύει το συμφέρον της χώρας.

Η ΝΔ με ηγέτη τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος λειτουργεί δημοκρατικά, συλλογικά και  αποτελεσματικά,  κινείται με επιτυχία προς το νήμα των εκλογών.

Δεύτερες σκέψεις δεν υπάρχουν σε κανέναν από εμάς.

Αν κάποιος έτσι λειτουργεί είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Έχετε συνεργαστεί με τον Αντώνη Σαμαρά, ποιά είναι η άποψή σας για τον τέως πρωθυπουργό;

Ο κ. Σαμαράς, ηγήθηκε κυβέρνησης συνεργασίας κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Υπό την ηγεσία του, που διακρίθηκε για την εργατικότητα και μεθοδικότητα, η χώρα έκανε ουσιαστικά βήματα αποκόλλησης από το τέλμα των τελευταίων ετών.

Αναγνωρίζω και σέβομαι την προσπάθεια που κατέβαλε και εκτιμώ το αποτέλεσμα που επέτυχε.

Ποιός είναι ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή, ειδικά μετά και τις μετεκλογικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν στη χώρα;

Ο κ. Καραμανλής υπήρξε και είναι σημαντικός πολιτικός ηγέτης με προσφορά στον ελληνισμό, την πατρίδα και την παράταξη, η οποία στην πορεία του χρόνου αναγνωρίζεται από όλο και περισσότερους πολίτες και πέραν των ορίων της παράταξης.

Αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο του εθνικού πολιτικού αποθεματικού.

Ο ρόλος του κ. Καραμανλή, όπως και κάθε σημαντικού πολιτικού, καθορίζεται διαχρονικά, από την κοινωνική και πολιτική δυναμική των εξελίξεων.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube