Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΤ

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ.

Χρ. Σταϊκούρας: «Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι και είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων» 

«Η σκληρή κριτική της ΝΔ προς την κυβέρνηση οφείλεται στο γεγονός ότι εμείς αξιολογούμε τα πολιτικά γεγονότα με εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και όχι με το στενό κομματικό συμφέρον», δήλωσε ο πρώην υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ευαγγελία Μπαλτατζή καιΞενοφώντα Ζηκίδη, ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι: «Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως πρόκειται για μία απόφαση που προσθέτει βάρη στους πολίτες για τα επόμενα πολλά χρόνια, με αντιστάθμισμα μια μελλοντική, μέχρι σήμερα ασαφή, και υπό προϋποθέσεις, ρύθμιση για το χρέος».
«Θέλουμε η ρύθμιση του χρέους, που έχει καταστεί αναπόφευκτη εξ αιτίας της ανερμάτιστης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να είναι όσο γίνεται καλύτερη», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «γιατί προφανώς και θέλουμε το βέλτιστο για τη χώρα, και για τη ρύθμιση του χρέους». «Αυτή τη στιγμή όμως τα δεδομένα που έχουμε, όπως καταγράφονται στην απόφαση του Eurogroup δημιουργούν προβληματισμούς, γιατί έχουν τεθεί δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, η χώρα το 2018 να έχει πετύχει πλεόνασμα 3,5% και να συνεχίσει να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% έως το 2025 και 3,2% έως το 2030 και αυτό πρέπει να το συνδυάσει κάποιος με το μόνιμο μηχανισμό αυτόματης λήψης νέων μέτρων, τον κόφτη δηλ, άρα η χώρα μπαίνει σε ένα μόνιμο μνημόνιο επιτήρησης για τα πολλά επόμενα χρόνια». «Η δεύτερη προϋπόθεση», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, «είναι ότι παραπέμπει μετά το 2018 σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας του χρέους, και υπό την προϋπόθεση, ότι η χώρα είναι σε διαρκή λιτότητα επιτυγχάνοντας υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, όχι για μία χρονιά αλλά για πάρα πολλά επόμενα έτη».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι: «Μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων υπάρχει στη χώρα από το 2104, αλλά από το τρίτο μνημόνιο το 2015, ενισχύθηκε με την λειτουργία και του δημοσιονομικού συμβουλίου». Ο βουλευτής επισήμανε, ακόμη, ότι: «Ο καινούργιος μηχανισμός επιβλήθηκε λόγω της αναξιοπιστίας της χώρας και της σίγουρης απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον» και προέβλεψε ότι: «Τα πρόσθετα μέτρα θα υπάρξουν γιατί όταν η σύνθεση των μέτρων, όπως και στο πρώτο μνημόνιο, είναι κυρίως στο σκέλος των εσόδων με αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως γίνεται τώρα, δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι και είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων». «Για τον λόγο αυτό», κατέληξε ο κ. Σταικούρας, «θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, με οριζόντιες περικοπές στις δαπάνες, χωρίς να περνάει από τη Βουλή».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube