Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ.
Στα θετικά, αλλά και στα αρνητικά όπως προέκυψαν από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο συντονιστής επί των οικονομικών της ΝΔ μιλώντας στον Real FM 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
«Θα ξεκινήσω από τα θετικά. Το θετικό είναι ότι φαίνεται ότι υπό προϋποθέσεις μπορούμε να έχουμε αυτό που λέγεται στα αγγλικά staff level agreement, δηλαδή μία συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση μίας δόσης που θα έπρεπε να είχε εκταμιευτεί από τον Οκτώβριο του 2015», είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Και πρόσθεσε: «Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι θα μπορέσει να αποπληρωθεί ένα κομμάτι, εύχομαι όσο γίνεται μεγαλύτερο, από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα οι οποίες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκτοξευτεί κατά 80% από τις αρχές του 2015. Αυτό είναι το θετικό. Ομως για να γίνει αυτό πρώτον θα πρέπει να πάρουμε καινούργια μέτρα, καινούργια δυσβάσταχτα μέτρα κυρίως μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων».
Στο ερώτημα αν βλέπει και στο θέμα του χρέους κάποια θετικά στοιχεία από την απόφαση του Eurogroup ο συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ απάντησε: «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος σε αυτό που πάει να γίνει για τη ρύθμιση του χρέους. Βλέπουμε νέα μέτρα, αύξηση έμμεσων φόρων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο, μειώσεις μισθών στο δημόσιο, άμεση πώληση μη εξυπηρετούμενων, αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων με προσωρινή μόνο εξαίρεση για τα στεγαστικά δάνεια της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τα κείμενα που έχουν διαρρεύσει αυτή η προσωρινή εξαίρεση θα είναι μέχρι το τέλος του 2017 και μόνο για δάνεια πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία μέχρι 140 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή και προσωρινή και για χαμηλό ύψος. Και μια νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων που επί της αρχής η ΝΔ είναι θετική στις αποκρατικοποιήσεις. Να δούμε πως η κυβέρνηση θα πείσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τους βουλευτές να κάνουν ακόμα παραπάνω αποκρατικοποιήσεις».Και συνέχισε λέγοντας ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ: «Δεύτερο στοιχείο που περιλαμβάνεται είναι ένας πρόσθετος μηχανισμός. Υπήρχε μηχανισμός, είχε θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια και είχε μάλιστα θεσμοθετηθεί και με το τρίτο μνημόνιο. Με την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού συμβουλίου που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση της ΝΔ. Ερχεται τώρα και μπαίνει πρόσθετος μηχανισμός ώστε να είναι αυτόματη η περικοπή, κυρίως στο σκέλος των δαπανών, με προεδρικό διάταγμα. Αυτό γιατί γίνεται; Γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι εξαιτίας της σύνθεσης των δημοσιονομικών μέτρων και της αριστερής εμμονής στην αύξηση των φόρων θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Το είδαμε αυτό στο πρώτο μνημόνιο».
Πηγή: Real.gr