Χρήστος Σταϊκούρας: Ο νέος ΚΟΚ επιβάλλει δίκαιες ποινές που αντιστοιχούν στην επικινδυνότητα της κάθε παράβασης
Κύριε Υπουργέ, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων και οδικών αξόνων. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε σε μεγάλα έργα όπως ο ΒΟΑΚ, η Πατρών – Πύργου και ο Flyover; Πώς θα «θωρακίσει» το Υπουργείο το μεγάλα έργα απέναντι στο ενδεχόμενο προσφυγών και καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις;
Μια από τις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να υλοποιήσουμε πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε όλη την επικράτεια. Αυτό υλοποιείται. Παράλληλα, δρομολογούμε την επόμενη γενιά έργων υποδομών σε όλη τη χώρα.
Πρόσφατα παραδώσαμε, μαζί με τον πρωθυπουργό, στην κυκλοφορία, ενιαίο, το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα, του οδικού άξονα Ε65. Νωρίτερα είχαμε εγκαινιάσει τους οδικούς άξονες Καλλονή – Σίγρι στη Λέσβο και Άκτιο – Αμβρακία στην Αιτωλοακαρνανία.
Εκτός από τα μεγάλα δημόσια έργα, υλοποιούμε πιο μικρά έργα δημιουργώντας σύγχρονες, βιώσιμες, ανθεκτικές υποδομές, που αναβαθμίζουν το οδικό δίκτυο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος κατασκευάζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, με στόχο να ολοκληρωθεί, όπως έχουμε δεσμευτεί, το καλοκαίρι του 2025. Σήμερα η υλοποίησή του πλησιάζει το 50% και αναμένεται να είναι περίπου στο 80% στα τέλη του 2024.
Για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, αναμένεται η ανακήρυξη οριστικού αναδόχου για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος έως τις αρχές του καλοκαιριού. Σε ό,τι αφορά το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, οργανώνονται τα εργοτάξια, συντάσσονται οι οριστικές μελέτες και προχωρούν οι απαλλοτριώσεις. Στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, εκπονούνται οι υπολειπόμενες μελέτες, εγκρίθηκαν οριστικές μελέτες οδοποιίας, ολοκληρώθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εκδόθηκαν αποφάσεις απαλλοτριώσεων.
Τέλος, για το FlyOver στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες επανεκκίνησαν. Η πληρότητα των μελετών από την πλευρά της Πολιτείας, η κοινή λογική και η πρόταξη του δημοσίου συμφέροντος από την πλευρά της κοινωνίας και η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης περιορίζουν τις πιθανότητες να «μπλοκάρει» η υλοποίηση σημαντικών έργων. Η κυβέρνηση με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί, κινείται προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.
Πιστεύετε ότι οι σύγχρονες υποδομές αρκούν για να βελτιωθεί το επίπεδο της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, που είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ;
Θα διαφωνήσουμε με το σκεπτικό σας, ισχύει το ακριβώς αντίθετο στους μεγάλους, εθνικούς οδικούς άξονες. Οι σύγχρονες υποδομές, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, έχουν ήδη βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας. Υπάρχει μείωση πάνω από 60% στους θανάτους σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2019 έως το 2023 ελαττώθηκαν κατά 10% τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα.
Υπάρχει, βέβαια, μια σημαντική διαφορά. Το 54% των ατυχημάτων συμβαίνουν σε αστικές περιοχές, έναντι του 39% στην Ε.Ε., κάτι που δείχνει ότι οι σύγχρονοι οδικοί άξονες παίζουν σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτό και πρόκειται να προβούμε σε σημαντικές αλλαγές στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με στόχο να μειώσουμε τα θανατηφόρα δυστυχήματα σε αστικές περιοχές.
Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για το ζήτημα της ασφάλειας στις ισόπεδες διαβάσεις του σιδηροδρομικού δικτύου;
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρά σε έκτακτη χρηματοδότηση του ΟΣΕ με ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ για τα έτη 2024 και 2025 και σκοπό τη ριζική ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων (ΑΣΙΔ),.
Με την παρούσα ρύθμιση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εξασφαλίζεται επιπλέον χρηματοδότηση και συγκεκριμένα 7 εκατ. ευρώ για το 2024 και 18 εκατ. ευρώ για το 2025, η οποία προορίζεται να διατεθεί στοχευμένα για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των ισόπεδων διαβάσεων.
Η επιπλέον χρηματοδότηση παρέχει τη δυνατότητα στον ΟΣΕ να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση και εκσυγχρονισμό των Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ζητήματα, αλλά και όχι μόνο.
Ποια είναι η φιλοσοφία του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας; Θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για τις σοβαρές τροχαίες παραβάσεις; (π.χ. παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ).
Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα προβλέπει την αναμόρφωση των ποινών για τις παραβάσεις οδικής ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στη επικινδυνότητα της κάθε παράβασης, αλλά και στη διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων.
Θα υπάρξει επικαιροποίηση των διατάξεών του, ώστε αυτός να είναι πλήρως προσαρμοσμένος στις σύγχρονες ανάγκες ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων. Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους ευάλωτους χρήστες της οδού και επέκταση των παραβάσεων που ενέχουν αντικοινωνική συμπεριφορά.
Θα τιμωρείται μόνο ο οδηγός ή και το όχημα; (π.χ. αφαίρεση πινακίδων).
Αυτή πρόκειται να είναι η κεντρική φιλοσοφία του νέου ΚΟΚ. Οι ποινές θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και όχι στο όχημα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, που ενδέχεται να έχουν και ποινικές κυρώσεις. Πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που θα εφαρμοστεί από το 2025.
Όταν θα είναι έτοιμη η Γραμμή 4 θα διευρύνει μετά από πολλά χρόνια το δίκτυο Μετρό της Αθήνας. Πώς θα αλλάξει την καθημερινότητα στην Αττική;
Κατ’ αρχάς πριν πάμε στη Γραμμή 4 της Αθήνας, ας μιλήσουμε για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να παραδοθεί το Νοέμβριο. Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και ασφαλή Μετρό στην Ευρώπη. Εμείς θα παραδώσουμε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης τη βασική γραμμή με 13 σταθμούς, κάτι που πρόκειται να βελτιώσει άρδην την καθημερινότητά τους. Και ύστερα από 8 μήνες, θα παραδοθεί η επέκταση προς την Καλαμαριά, ενώ ήδη σχεδιάζουμε τις επόμενες επεκτάσεις, κυρίως προς τις βορειοδυτικές περιοχές της πόλης.
Τώρα, όσον αφορά στη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, έργο μήκους 13 χλμ., με 15 σταθμούς, αναμένεται να εξυπηρετεί, ημερησίως, 340.000 επιβάτες, στο πυκνοκατοικημένο κεντρικό τμήμα του αστικού ιστού. Η χρήση αυτοκινήτου στην πρωτεύουσα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 53.000 Ι.Χ. οχήματα καθημερινά, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 17.000 τόνους ανά έτος.
Ο μετροπόντικας «Αθηνά» ξεκίνησε από την Κατεχάκη προς τον Ευαγγελισμό και αναμένεται να ολοκληρώσει τα περίπου 5 χλμ. στα μέσα του 2025. Ο μετροπόντικας «Νίκη» κάνει τη διάνοιξη 7,1 χλμ. από τη Βεΐκου επίσης προς τον Ευαγγελισμό, και προβλέπεται να έχει υλοποιήσει τις εργασίες έως την άνοιξη του 2026. Το έργο προχωρά και επιδιώκουμε να επιταχυνθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αθήνα και Θεσσαλονίκη υποδέχτηκαν τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία. Πώς θα αλλάξουν τα ηλεκτρικά λεωφορεία την κουλτούρα αστικών μετακινήσεων στη χώρα μας;
Δεν μένουμε μόνο στα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία. Παράλληλα, υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την προμήθεια 300 λεωφορείων φυσικού αερίου στην Αθήνα, τα οποία εκτιμούμε ότι θα τα παραλάβουμε μέσα στο 2025. Ενώ, στο προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για επιπλέον 750 λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ώστε να προχωρήσουμε στην ανανέωση του στόλου με 1.300 νέα οχήματα έως το τέλος της τετραετίας. Υλοποιούμε, όμως, και μια σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση. Την υποστήριξη ανέπαφων πληρωμών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η οποία αποτελεί μια από τις δέκα προτεραιότητες που είχαμε θέσει από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Έτσι, έως το τέλος του 2024 οι πολίτες της Αττικής θα μπορούν να χρησιμοποιούν την τραπεζική κάρτα ή το κινητό τηλέφωνο, για να μετακινούνται με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία για έκδοση εισιτηρίων.
Όλοι λένε ότι το μέλλον στα Ι.Χ. είναι η ηλεκτροκίνηση, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τη χρήση φθηνής ενέργειας από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Ποια είναι η εικόνα στη χώρα μας; Αποδίδουν τα προγράμματα επιδότησης;
Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Το ποσοστό των ταξινομήσεων ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων κυμαίνεται πλέον στο 14%, από 0,4% το 2019, ως αποτέλεσμα και της πολιτικής κινήτρων για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Παράλληλα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά στο πλήθος των σταθμών φόρτισης. Το 2019 υπήρχαν πανελλαδικά μόνο 58, σήμερα, ο αριθμός τους ξεπερνά τα 5.500, με στόχο να αναπτυχθούν 13.000 σημεία φόρτισης έως το 2025, με τη βοήθεια και του Προγράμματος «Φορτίζω Παντού», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ποια είναι η φιλοσοφία του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»; Θα αυξηθεί η μειωθούν οι χρόνοι καταβολής των επιδοτήσεων;
Ταυτόχρονα, με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το οποίο ολοκληρώνεται σύντομα, προχωράμε στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ». Όταν σχεδιάστηκαν το «Κινούμαι Ηλεκτρικά Ι» και το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» το 2020 και το 2021 αντίστοιχα, ήταν τελείως διαφορετικά τα δεδομένα της αγοράς. Με γνώμονα την εμπειρία υλοποίησης των δυο προηγούμενων προγραμμάτων, τη σημερινή κατάσταση και τη δυναμική εξέλιξης που παρουσιάζει, σχεδιάσαμε το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ» τελείως διαφορετικά.
Απλοποιούμε τις διαδικασίες με στόχο να επισπεύσουμε το χρόνο πληρωμής των δικαιούχων, αλλά και να εξυπηρετήσουμε την πολύ αυξημένη ζήτηση που αναμένουμε ότι θα υπάρξει. Πρωταρχική μας μέριμνα, προς όφελος των πολιτών, η μικρότερη δυνατή χρονική επιβάρυνση και η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων.
Η Ελλάδα διαθέτει το γηραιότερο στόλο ΙΧ στην ΕΕ, με μέσο όρο 17,3 έτη. Γνωρίζουμε το μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, όμως το μέτρο της απόσυρσης μήπως θα έπρεπε να επεκταθεί και για την αγορά υβριδικών αυτοκινήτων; Τα οποία έχουν χαμηλότερη τιμή από τα αμιγώς ηλεκτρικά και δεν υπάρχει το άγχος της αυτονομίας.
Έχετε απόλυτο δίκιο ότι η χώρα μας διαθέτει τον πιο γερασμένο στόλο αυτοκινήτων, αλλά για να υλοποιηθεί μια νέα απόσυρση χρειάζονται πόροι. Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε, όμως, οφείλουμε να τηρούμε τους δημοσιονομικούς στόχους και να θέτουμε τις προτεραιότητες. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι στην ουσία τα προγράμματα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχουν τη φιλοσοφία της επιδότησης για την απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων.
F6A21E03-E162-489A-9B1A-94A30819F20C