Τοποθέτηση του ΥπΟικ μετά τη συνάντηση με τον Εκτ. Δ/ντή του ESM | 7.4.2022

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022

 

Δελτίο Τύπου

Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα μετά τη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Klaus Regling 

 

Αξιότιμε κε. Klaus Regling,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω, για ακόμη μία φορά, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σας ευχαριστώ για την τακτική, ειλικρινή, παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει.

Ιδιαίτερα χρήσιμη και απαραίτητη, σε μία περίοδο σφοδρών διαταραχών, κατά την οποία η Ευρώπη – όπως και ολόκληρος ο πλανήτης – κινείται σε ένα περιβάλλον διαδοχικών, επάλληλων κρίσεων και υψηλών αβεβαιοτήτων. 

Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία, παρότι προέρχεται από μια μακρά και επώδυνη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, αποδεικνύεται ανθεκτική στους ισχυρούς κραδασμούς, παρουσιάζοντας, μάλιστα, σημάδια αναπτυξιακής δυναμικής.

Αυτό αναδείχθηκε και στο Eurogroup του Μαρτίου, όπου επικροτήθηκε η πρόοδος της Ελλάδας και αναγνωρίστηκαν οι ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας της.

Ενδεικτικά, το 2021:

Η ανάκαμψη ήταν ισχυρή, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020.
Η σύνθεση του ΑΕΠ βελτιώθηκε, καθώς καταγράφηκε σημαντική αύξηση τόσο των επενδύσεων όσο και των εξαγωγών.
Το οικονομικό κλίμα και η εμπιστοσύνη τονώθηκαν.
Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ξεπέρασε αυτόν του 2019.
Το διαθέσιμο εισόδημα στηρίχθηκε.
Η ανεργία συρρικνώθηκε.
Οι καταθέσεις ενισχύθηκαν.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μειώθηκαν.
Η οικονομία αναβαθμίστηκε.

Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν καρπό της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούλιο του 2019, και συνεχίζεται, αδιάκοπα, μέχρι σήμερα.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, εφαρμόσαμε ένα διαφορετικό και σύγχρονο μείγμα, που εδράζεται σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, σε μια διορατική εκδοτική στρατηγική, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην τόνωση των επενδύσεων.

Όπως όμως είναι φυσικό, η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι οικονομικές επιπτώσεις της, κυρίως μέσω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, «θολώνουν» τις θετικές προοπτικές της οικονομίας μας.

Ωστόσο, η ισχυροποίηση των θεμελίων της – τα τελευταία χρόνια – μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι η νέα κρίση, παρά τις πιέσεις που δημιουργεί, δεν θα βγάλει εκτός πορείας την ελληνική οικονομία και δεν θα αλλοιώσει την καλή εικόνα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες των πολιτών.

Αντιδρούμε ψύχραιμα και συγκροτημένα, προκειμένου να περιορίσουμε, όσο είναι εφικτό, τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων.

Με αίσθημα ευθύνης, συγκλίνουμε με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνουμε από τις αντοχές της οικονομίας.

Και αυτό γιατί οι πόροι που διαθέτουμε, είναι συγκεκριμένοι, κρατώντας αποθέματα και για το μέλλον.

Οι κίνδυνοι αυξημένοι.

Η διάρκεια και η ένταση της νέας κρίσης άγνωστα.

Παράλληλα όμως, με το βλέμμα στο μέλλον, ακόμα και μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον των πολλαπλών κρίσεων, συνεχίζουμε να υλοποιούμε οραματικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές, προκειμένου να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους.

Δηλαδή:

τη διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης,
την περαιτέρω βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ,
την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας,
τη σταδιακή μετάβαση σε καθεστώς δημοσιονομικής ισορροπίας,
την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμές» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ,
την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Υλοποιούμε εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής των οφειλών της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρωτοβουλίες, που όπως έχετε τονίσει και εσείς, κ. Regling, “στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αποφέρουν εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και ενισχύουν το προφίλ του δημοσίου χρέους.”

Δημόσιο χρέος που – παρότι παραμένει υψηλό – είναι, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, βιώσιμο, χάρη στο προφίλ του, δηλαδή τη μακρά περίοδο ωρίμανσης, τις διαχειρίσιμεςετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες, τις χαμηλές δαπάνες εξυπηρέτησης και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι διανύουμε μία ιστορική περίοδο, με αυξημένες προκλήσεις, τις οποίες κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί, από μόνο του,  να αντιμετωπίσει.

Η συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος είναι απαραίτητη.

Σε ότι μας αφορά, ως Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, με σχέδιο, σύνεση, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, να υλοποιούμε πολιτικές για την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας, και να συμβάλλουμε στην αναζήτηση βέλτιστων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αγαπητέ Klaus,

Σας εκφράζω και πάλι τις ευχαριστίες μου για τη δημιουργική συνεργασία μας και τη συμβολή σας στην πρόοδο της χώρας τα τελευταία χρόνια.

 

Δείτε σχετικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:

2022-04-07 Δ.Τ_Τοποθετηση_ΥΠΟΙΚ_Regling

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube