”Έξυπνες Γέφυρες” με τη συμβολή του Υπ. Υποδομών, του ΤΕΕ και των Περιφερειών

Στις 8 Φεβρουαρίου 2023, το Υπουργείο Οικονομικών (Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, Αναπληρωτής Υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης) εντάσσει (6ΞΖΡΗ-ΘΕ2) το Έργο «Έξυπνες Γέφυρες» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5180538) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό ΤΑΑ 230.107.719 €, επί συνόλου 285.333.571 €.

Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση, η παρακολούθηση και η προληπτική συντήρηση των γεφυρών της χώρας με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των υποδομών και την πρόληψη αστοχιών και ατυχημάτων.

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστημάτων συνεχούς παρακολούθησης σε γέφυρες του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, μέσω αισθητήρων και τεχνολογιών που καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο κρίσιμα δεδομένα για τη δομική τους κατάσταση και τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, αναπτύσσεται ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Καταγραφής, Επιθεώρησης, Αξιολόγησης και Συντήρησης Γεφυρών, το οποίο θα υποστηρίζει τη λειτουργία της Διοικητικής Αρχής Γεφυρών και θα περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Γεφυρών, με στοιχεία για το σύνολο των οδικών, σιδηροδρομικών γεφυρών και πεζογεφυρών της χώρας. Το σύστημα θα υποστηρίζει τον προγραμματισμό επιθεωρήσεων, την καταγραφή ενεργειών συντήρησης, την παρακολούθηση της κατάστασης των γεφυρών και την παραγωγή αναφορών και στατιστικών στοιχείων για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και ενιαίου πλαισίου διαχείρισης γεφυρών, η βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για τη συντήρηση και προστασία των κρίσιμων μεταφορικών υποδομών της χώρας.

Την ολοκλήρωση του προγράμματος «Έξυπνες Γέφυρες Περιφερειών» υλοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)μέσω συμφωνίας – πλαίσιο με έξι εκτελεστικές συμβάσεις με τις 13 Περιφέρειες της χώρας, στα χρονικά όρια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

 

Για τη Φθιώτιδα

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση και δικτύωση συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο (Real Time Structural Health Monitoring ή RTSHM), τα οποία καταγράφουν την απόκριση των δομικών μελών σε οποιονδήποτε εξωγενή παράγοντα και αποστέλλουν τις μετρήσεις στην κεντρική ενιαία διαδικτυακή πλατφόρμα στα εξής σημεία:

1. Γέφυρα Αγίου Γεωργίου – Τυμφρηστού,

2. Γέφυρα Σπερχειάδας,

3. Γέφυρα Παλαιοβράχας,

4. Παλαιά Γέφυρα Βίστριζας,

5. Γέφυρα Κωσταλεξίου Φθιώτιδας.

 

Δείτε φωτογραφίες από τη σχετική εκδήλωση του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς στη Λαμία, στις 3 Ιουλίου 2026:

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube