Άρθρο Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “Hellenic Mail” – “Σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών με απτά αποτελέσματα”

Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, με τεράστιες θυσίες της Ελληνικής κοινωνίας, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, νωρίτερα από τις προβλέψεις, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, άνω των 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Όταν ο στόχος ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Πλεόνασμα το οποίο, σε διαρθρωτικούς όρους, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Πλεόνασμα σημαντικό, το οποίο οφείλεται στην επίτευξη των στόχων στο σκέλος των εσόδων και στην υπέρβαση αυτών στο σκέλος των δαπανών.

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το 2013, επιβεβαιώνουν και ενισχύουν αυτές τις εκτιμήσεις για τη χρονιά που έκλεισε.

Ειδικότερα:

1ον. Το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι πλεονασματικό.

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε περίπου στα 700 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 3,5 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ το 2012.

2ον. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού έχει μειωθεί.

Διαμορφώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2012 ήταν 15,7 δισ. ευρώ ή 8,1% του ΑΕΠ.

Δηλαδή λίγο λιγότερο από υπό-τριπλάσιο.

3ον. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, λίγο χαμηλότερα από τους επικαιροποιημένους στόχους που έχουν τεθεί.

Αυτή η υστέρηση, έναντι των στόχων, οφείλεται αποκλειστικά στην καθυστέρηση απόδοσης εσόδων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποδοθούν στους πρώτους μήνες του 2014.

Σε γενικές γραμμές, τα έσοδα διαμορφώνονται κοντά στο επίπεδο των στόχων που έχουν τεθεί, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία.

Η επίτευξη αυτή, εντός του 6ου συνεχόμενου έτους ύφεσης, συνιστά θετική προοπτική και επιτρέπει συγκρατημένη, αλλά ρεαλιστική, αισιοδοξία και για το τρέχον έτος.

4ον. Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ, στο ύψος του Προϋπολογισμού.

Οι συνολικές επιστροφές εσόδων, μαζί με αυτές παρελθόντων οικονομικών ετών, οι οποίες είναι δημοσιονομικά ουδέτερες και καλύπτονται από ειδική πίστωση, ανήλθαν στα 3,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,2% έναντι του 2012, ενισχύοντας ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

5ονΟι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν και διαμορφώθηκαν στα 44,1 δισ. ευρώ, περίπου 3,5 δισ. ευρώ ή 7,3% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και περίπου 800 εκατ. ευρώ ή 1,8% χαμηλότερα από τον επικαιροποιημένο στόχο.

Παρά το γεγονός ότι το 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χορηγήθηκαν, στο μέτρο του εφικτού, έκτακτες παροχές και επιδόματα.

Δηλαδή, έχει ελεγχθεί η διαχείριση και έχει προωθηθεί η πειθαρχία στο σκέλος των δημόσιων δαπανών, με αποτέλεσμα η απόδοση των παρεμβάσεων δημοσιονομικής πολιτικής να ανταποκρίνεται στις αρχικές εκτιμήσεις.

6ον. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν στα 6,65 δισ. ευρώ, περίπου 540 εκατ. ευρώ υψηλότερες από πέρυσι, στο ύψος του επικαιροποιημένου στόχου.

Και αυτό γιατί το Δεκέμβριο, όπως έγινε και τον αντίστοιχο μήνα του 2012, εκταμιεύθηκαν περίπου 2,7 δισ. ευρώ, ενισχύντας ουσιαστικά τη ρευστότητα στην οικονομία.

Το 2013 είναι η δεύτερη χρονιά κατά την οποία οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.

Και είναι η πρώτη χρονιά που επιτυγχάνονται οι αρχικοί στόχοι, αυτοί του Προϋπολογισμού του 2013.

Σήμερα, υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι οι τεράστιες θυσίες των πολιτών αρχίζουν να πιάνουν τόπο.

Βέβαια, αυτές οι θετικές ενδείξεις δεν αποτελούν αφορμή για πανηγυρισμούς.

Αντιθέτως, αποτελούν εφαλτήριο για να συνεχιστεί η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, το ταχύτερο δυνατόν, με όσο γίνεται μικρότερο κοινωνικό κόστος.

Πιστεύω ότι η ορθή εθνική επιλογή είναι να προχωρήσουμε αταλάντευτα μπροστά, ώστε να βγούμε από την κρίση μια ώρα αρχύτερα, χωρίς να αναλώσουμε εθνική ενέργεια σε ομφαλοσκόπηση και πισωγυρίσματα.

Η ιστορική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει συγκλίσεις και δημιουργικές συνθέσεις.

Από όλους.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube