Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών στη Σύνοδο των Οικ. και Κοινωνικών Συμβουλίων Ν/Α Ευρώπης | 20.3.2023

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023

 

Δελτίο Τύπου

 

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στη  Σύνοδο των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών Κοινωνικού Διαλόγου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης της  Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος

 

Αξιότιμε Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Αξιότιμε Υπουργέ,

Αξιότιμε Δήμαρχε,

Αξιότιμε Πρόεδρε της ΟΚΕ,

Αξιότιμοι Εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων,

Αποτελεί, για εμένα, ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη να απευθύνω χαιρετισμό στην  εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Ιδιαίτερα μάλιστα των κοινωνικών φορέων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μιας περιοχής στην οποία η Ελλάδα – διαχρονικά – διαδραματίζει σημαντικό, θετικό ρόλο στις ποικίλες εξελίξεις.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έχει, αδιαμφισβήτητα, υψηλή οικονομική, κοινωνική και, σε τελική ανάλυση, εθνική αποστολή.

Αποτελεί τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό διαβούλευσης και διεξαγωγής του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, συνιστώντας κινητήρια δύναμη προόδου και ευημερίας.

Το 1997, στη Θεσσαλονίκη, η ελληνική Ο.Κ.Ε. υλοποίησε την πρώτη Συνάντηση των κοινωνικών φορέων από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σήμερα, στην ίδια πόλη με την μακρά ιστορία, θα μιλήσουμε για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στους τομείς της ενεργειακής αυτονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιφερειακής ενσωμάτωσης.

 

Δυστυχώς, η εκδήλωση, αυτή τη φορά, λαμβάνει χώρα στη σκιά μιας τραγωδίας.

Το δυστύχημα των Τεμπών μας έχει συγκλονίσει και συνθλίψει όλους, απλώνοντας πέπλο βαθιάς εθνικής οδύνης.

Ως πολιτική ηγεσία, αναλαμβάνουμε την αντικειμενική ευθύνη και δεσμευόμαστε  να κάνουμε ότι χρειάζεται προκειμένου να εξαλείψουμε τα «κακώς κείμενα» και να περιορίσουμε – στο ελάχιστο – τις πιθανότητες να συμβούν – στο μέλλον – δυστυχήματα.

Η σκέψη μας παραμένει στους ανθρώπους που χάσαμε τόσο άδικα και τόσο πρόωρα, και στις οικογένειές τους.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Η προώθηση των στόχων για ασφάλεια, κοινωνική συνοχή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη αποτελούν την απάντηση στις σύγχρονες πολυδιάστατες προκλήσεις που επηρεάζουν την κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά και την περιοχή μας συνολικά.

Ως Ελληνική Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, επιδιώξαμε – και εργαστήκαμε – όχι μόνο να αυξήσουμε το ΑΕΠ της χώρας, αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας, θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας αυτονομία και ασφάλεια, θα οδηγήσουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και θα βελτιώσουν την κοινωνική ευημερία.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ως Υπουργείο Οικονομικών, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υλοποιήσαμε πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποδοτικό θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

  • Η σύνθεση του ΑΕΠ και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας βελτιώνονται.
  • Η εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων καταγράφει υψηλό τριακονταετίας.
  • Οι εξαγωγές, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχουν – από το 2010 – διπλασιαστεί.
  • Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει αναβαθμιστεί.
  • Η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά.
  • Το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα μπορεί, χάρη και στην αποτελεσματική στήριξη της Κυβέρνησης, να αποτελέσει – και πάλι – μοχλό ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία.
  • Τέλος, παρά τη γενναία στήριξη της κοινωνίας κατά τις διαδοχικές κρίσεις, τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας είναι σταθερά.

Όλα αυτά αντανακλώνται στο ενισχυμένο κύρος και την αυξημένη αξιοπιστία της χώρας εν μέσω διεθνών κρίσεων, και στις 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης την τελευταία τριετία, οι οποίες εκτιμούμε ότι θα συνεχιστούν, επιτυγχάνοντας – εφέτος – την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Στο ευρύτερο πλαίσιο διεθνούς αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί, η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε συλλογικά, έχει αναδείξει σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και γεωστρατηγικές προκλήσεις.

Έχει, όμως, λειτουργήσει και ως «κάλεσμα αφύπνισης», σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων που θα μας οδηγήσουν – με ασφάλεια – στην ενεργειακή αυτονομία, προωθώντας και την κλιματική βιωσιμότητα.

Και εδώ, η Ελλάδα – σήμερα – πρωτοπορεί.

Προχωρά, δυναμικά, σε επενδύσεις και συνεργασίες οι οποίες την καθιστούν ενεργειακό κόμβο, προωθώντας τη θωράκιση, όχι μόνο της εθνικής οικονομίας μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Οι πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο τερματικός σταθμός στη Ρεβυθούσα και ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας είναι μερικά από τα σχέδια που ενισχύουν, σημαντικά, τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παράλληλα, η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας προχωρά ραγδαία.

Οι ανανεώσιμες πηγές καλύπτουν, με αυξανόμενο ρυθμό, ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Στόχος είναι, μέχρι το 2030, το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Άλλωστε η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πράσινης οικονομικής μετάβασης, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπροσανατολισμός της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης σε βιώσιμες τοποθετήσεις είναι απαραίτητος και προϋποθέτει προσαρμογή της δημοσίας οικονομικής διαχείρισης αλλά και επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Ως Υπουργείο Οικονομικών έχουμε συστηματικά προχωρήσει στον σχεδιασμό και την υιοθέτηση 3 πυλώνων δράσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση της οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των επιχειρήσεων.

 

1ος Πυλώνας: Ανάκαμψη με έμφαση στη βιωσιμότητα.

Το «Ελλάδα 2.0» σχεδιάστηκε και υλοποιείται σε αρμονία με την Ατζέντα 2030 του Ο.Η.Ε., κατανέμοντας 37% και 20% του προϋπολογισμού σε δράσεις για την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση αντίστοιχα.

 

2ος Πυλώνας: Διαμορφώνουμε και υιοθετούμε εργαλεία δημόσιας πολιτικής τα οποία υποστηρίζουν την ανακατεύθυνση των πόρων της οικονομίας σε βιώσιμες δραστηριότητες.

Πρόσφατα χορηγήσαμε κίνητρο προσαυξημένης έκπτωσης κατά 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

Παράλληλα, ήδη από το 2020, υλοποιούμε – με βάση τα διεθνή πρότυπα – τη σταδιακή ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, μέσω του «πράσινου κρατικού προϋπολογισμού», ενώ δρομολογούμε και την έκδοση του πρώτου, κρατικού «πράσινου ομολόγου».

 

3ος Πυλώνας: Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε Εθνικές Στρατηγικές στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών.

Πρόσφατα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης παρουσιάσαμε τη Στρατηγική για την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, μέσα και από την ενίσχυση των τομέων «βιώσιμης χρηματοδότησης» και Fintech.

Επιπλέον υλοποιούμε έργο τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση», με στόχο την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης προς την πράσινη μετάβαση.

Τέλος, παράλληλα με τη συστηματική συνεργασία μας με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, το Υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει Ομάδα Εργασίας για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και την Πράσινη Οικονομική Μετάβαση, στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καθώς και έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπό την Προεδρία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τότε, με τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, οι χώρες – μέλη αναγνωρίσαμε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μια κοινή πρόκληση, και επικυρώσαμε την προσήλωσή μας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της περιοχής και στη συνεργασία, ως κύρια μέσα για την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης.

Στην Ελλάδα έχει ευρύτατα συνειδητοποιηθεί ότι ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Έτσι, σήμερα, μέσα από την πρωτοβουλία της ελληνικής ΟΚΕ επιβεβαιώνεται ότι, στο περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας που βιώνουμε, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων είναι σε ετοιμότητα και ενεργοί για να συνεισφέρουν παραγωγικά στον δημιουργικό διάλογο για τις κοινές μας  προσπάθειες.

Κλείνοντας, σημειώνω ότι η Ελλάδα, μαζί με τις γείτονες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποδεικνύουμε, για ακόμα μια φορά,  ότι οι ειλικρινείς και παραγωγικές συνεργασίες, στη λογική των παιγνίων θετικού αθροίσματος, μπορούν να προσφέρουν απάντηση στις κοινές περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, με οφέλη για όλες τις χώρες, και όλους τους πολίτες.

2023-03-20 ΔΤ_Χαιρετισμός ΥπΟικ Σύνοδος Κοινωνικού Διαλόγου ΟΚΕ

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube