Δελτίο Τύπου σχετικά με την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους για το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017

Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού:

  • Επιβεβαιώνει ότι η χώρα επέστρεψε στην ύφεση το 2015 και παραμένει σε αυτήν την κατάσταση και το 2016.
  • Καταδεικνύει ότι το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε, αφού επιβλήθηκαν νέοι φόροι και περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, συνολικού ύψους 9 δις ευρώ.
  • Αποδεικνύει ότι η χώρα έχει ήδη χάσει δύο χρόνια και οδεύει για τον τρίτο.

Για το 2017, το προσχέδιο στηρίζεται σε μη ρεαλιστικές προβλέψεις, κυρίως για την ανάπτυξη της οικονομίας, αφού περικλείει ένα νέο “τσουνάμι” φόρων, ύψους 2,5 δις ευρώ, που θα επιβαρύνει, ακόμη περισσότερο, την ιδιωτική κατανάλωση και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και θα αποθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Μάλιστα, η επιβολή κυρίως έμμεσων φόρων, κάνει τον προϋπολογισμό κοινωνικά ακόμη πιο άδικο.  

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η οποία κάνει λόγο για “φοροκεντρική λιτότητα” και “υφεσιακό προϋπολογισμό”, που εδράζεται σε αισιόδοξες προβλέψεις και σε ένα λανθασμένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια άλλη οικονομική πολιτική.

Με εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και με αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών.

Αυτά όμως προϋποθέτουν μία Κυβέρνηση αποτελεσματική και αξιόπιστη, που θα ισορροπεί μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Και η παρούσα Κυβέρνηση αδυνατεί να τα επιτύχει».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube