Δελτίο Τύπου σχετικά με την κατάθεση Ερώτησης για την εσωτερική στάση πληρωμών και τον προγραμματισμό εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα –

xristos-staikourasΟ Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε ερώτηση με θέμα την εσωτερική στάση πληρωμών και τον προγραμματισμό εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών

Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

Θέμα: Εσωτερική στάση πληρωμών και προγραμματισμός εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν περίπου στα 3,7 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2015, αυξημένες κατά 700 εκατ. ευρώ από το Δεκέμβριο του 2014.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν περίπου 9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, για να μειωθούν περίπου κατά 70% την διετία 2013-2014, και να διαμορφωθούν στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, ενισχύοντας, ουσιαστικά, τη ρευστότητα στην οικονομία.

Η σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το 2015, η οποία και ήταν ιδιαίτερα έντονη το μήνα Μάρτιο ενώ αναμένεται να είναι διογκωμένη το μήνα Απρίλιο, οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των απλήρωτων υποχρεώσεων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, των Νοσοκομείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της ίδιας της Κεντρικής Διοίκησης.

Σε αυτό συμβάλλει η υποεκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών, η οποία προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ κατά το 1ο τρίμηνο του 2015, τόσο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ενδεικτικά και μόνο, το επίδομα θέρμανσης που έχει καταβληθεί το τελευταίο τρίμηνο ανέρχεται στα 37 εκατ. ευρώ, έναντι 132 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Ενώ, οι δαπάνες κάλυψης ελλειμμάτων νοσοκομείων και εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών τους διαμορφώθηκαν στα 43 εκατ. ευρώ κατά το 1ο τρίμηνο του 2015, από 500 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 542 εκατ. ευρώ κατά το 1ο τρίμηνο του 2015, από 918 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών, η οποία έχει οδηγήσει σε «ασφυξία» την οικονομία.

Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν και οι φορείς της αγοράς (βλέπετε σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας «Αγορά», 9 Μαϊου 2015).

Επειδή όμως η Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, έχει δεσμευτεί (βλέπετε και σχετική Επιστολή του Υπουργού Οικονομικών προς το Eurogroup, 22 Φεβρουαρίου 2015) για «το σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας στρατηγικής εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών» μέχρι το τέλος Απριλίου του 2015, και επειδή αυτές οι υποχρεώσεις, αντί να μειώνονται, αυξάνουν,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

Ποια είναι αυτή η στρατηγική της Κυβέρνησης και ποιό το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 Χρήστος Σταϊκούρας

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube