Δήλωση Χρ. Σταϊκούρα σχετικά με το θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες με τη ΛΑΡΚΟ | 12.6.2012

Λαμία, 12 Ιουνίου 2012

 

Δελτίο Τύπου

 

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, Υποψήφιος Βουλευτής Νομού Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με το θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες με τη ΛΑΡΚΟ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό κ. Πικραμμένο για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Φάνηκε η θετική διάθεση της Κυβέρνησης για έγκαιρες και στοχευμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που ανέκυψαν τις τελευταίες μέρες.

Προβλημάτων που αφορούν στην επέκταση της σύμβασης μίσθωσης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων του Δημοσίου στην εταιρεία και στην παράταση απόρριψης των μεταλλευτικών σκουριών του εργοστασίου της εταιρείας στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.

Προβλημάτων που ήταν γνωστά από το 2010, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όταν και εστάλη σχετική επιστολή από τη Διοίκηση της εταιρείας (10.03.2010) προς το αρμόδιο Υπουργείο, και τα οποία δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκαν, με αποτέλεσμα να έλθουν στο προσκήνιο με τρόπο πιεστικό, θέτοντας υπό αίρεση τη συνέχιση της λειτουργίας μιας ιστορικής και στρατηγικά σημαντικής, για την Ελληνική βιομηχανία και την περιοχή, μεταλλευτικής επιχείρησης.

Προς την κατεύθυνση επίλυσης αυτών των προβλημάτων, η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά ως αρμόδιος Τομεάρχης, κατόπιν οδηγιών του Προέδρου του Κόμματος κ. Σαμαρά, προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

1ον. Στις 06.06.2012, επισκέφθηκα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Μητρόπουλο, και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχα με τον Υπηρεσιακό Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τσάλτα και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΛΑΡΚΟ κ. Μπαράκο, ζήτησα την επέκταση της σύμβασης μίσθωσης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων του Δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ (υπάρχει σχετική δήλωση του Κόμματος).

2ον. Στις 07.06.2012, επικοινώνησα εκ νέου με τον Υπηρεσιακό Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τσάλτα και επανέλαβα την αναγκαιότητα επέκτασης της απόρριψης των μεταλλευτικών σκουριών του εργοστασίου της εταιρείας και της σύμβασης μίσθωσης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων του Δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.

Σε σχετική δήλωσή του εκείνη την ημέρα ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχελάκης τόνισε: «Χθες και σήμερα, επικοινώνησε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με τον υπηρεσιακό υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τσάλτα και επαναλάβαμε ότι είναι ανάγκη να επεκταθεί η σύμβαση μίσθωσης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων του Δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.»

3ον. Στις 11.06.2012, υπεγράφη δια περιφοράς, από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, η απόφαση 8μηνης παράτασης της απόρριψης των μεταλλευτικών σκουριών του εργοστασίου της εταιρείας.

Ενώ συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις με τον κ. Υπουργό ΠΕΚΑ για την επέκταση της σύμβασης μίσθωσης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων του Δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.

Σε σχετική δήλωσή του εκείνη την ημέρα ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχελάκης τόνισε: «Μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες του κ. Σταϊκούρα με τους εμπλεκόμενους φορείς, και κυρίως με τον Υπηρεσιακό Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γρηγόριο Τσάλτα, υπεγράφη η παράταση απόρριψης των μεταλλευτικών σκουριών του εργοστασίου της εταιρείας στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου. Επιμένουμε όμως – και υπάρχουν σχετικές διαβουλεύσεις με τον κ. Υπηρεσιακό Υπουργό ΠΕΚΑ – ότι είναι ανάγκη να επεκταθεί και η σύμβαση μίσθωσης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων του Δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.»

4ον. Στις 12.06.2012, επικοινώνησα με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αργυρό και τον Υπηρεσιακό Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τσάλτα προκειμένου να δρομολογηθεί απόφαση, έστω και την ύστατη ώρα, επέκτασης της μίσθωσης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων του Δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.

Η λύση που δόθηκε λύνει το πρόβλημα που προέκυψε αλλά δεν διασφαλίζει το μέλλον της ΛΑΡΚΟ.

Ένα μέλλον που απαιτεί ρεαλιστικές προσεγγίσεις και διορατικές αλλαγές, με τη σωστή ενημέρωση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των ενδιαφερόμενων μερών, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης και οι θέσεις απασχόλησης».

 

2012-06-12 ΔΤ για ενέργειες σχετικά με τη Λάρκο

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube