Φθιώτιδα: Τριμηνιαίος Απολογισμός του Υπουργού Οικονομικών | 24.9.2021

Συνέντευξη Τύπου για τον Απολογισμό προς τους πολίτες της Π.Ε. Φθιώτιδας

(Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2021)

 

Λαμία, 24 Σεπτεμβρίου 2021

 

 

 

 

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, με αντικείμενο τον τριμηνιαίο απολογισμό του έργου μου για την Φθιώτιδα, μόνο κατά την χρονική περίοδο Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2021. Απολογισμό που, όπως γνωρίζετε, πράττω συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη, διαφάνεια και ειλικρίνεια.

Γιατί πιστεύω, αποδεδειγμένα, στην έννοια της κοινωνικής λογοδοσίας.

 

Συγκεκριμένα:

 

1ον. Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

 • Δρομολογείται, όπως είχαμε δεσμευτεί, η «Δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής με Ακτινοθεραπεία».

Το έργο αυτό θα ανακοινωθεί στο επόμενο «πακέτο» επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις επόμενες ημέρες και η χρηματοδότηση θα είναι ύψους 16.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα οραματικό και αναγκαίο – για την περιοχή – έργο, με αυξημένο κοινωνικό αποτύπωμα.

 • Επίσης, λειτουργεί το νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, το οποίο διαθέτει υπερσύγχρονο ψηφιακό Καρδιαγγειακό Συγκρότημα Στεφανιογραφίας.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές επεμβάσεις, επεμβάσεις door to door, παρακεντήσεις περικαρδίου, ενώ έχουν τοποθετηθεί – σε συμπολίτες μας – και βηματοδότες.

Πρόκειται για το μοναδικό Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στη Στερεά Ελλάδα, που εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την Περιφέρεια, ενώ με τη λειτουργία του αποφεύγονται ετησίως πάνω από 400 διακομιδές ασθενών για την πραγματοποίηση αγγειοπλαστικών.

Υπενθυμίζεται πως η μεγάλη αυτή προσπάθεια έχει σημείο αφετηρίας σχετική Υπουργική Απόφαση, του 2014, όταν και πραγματοποιήθηκε η σχετική τροποποίηση του Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Με τα ανωτέρω έργα υποδομών, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

 

2ον. Εκπαίδευση – Έρευνα – Καινοτομία

 • Δρομολόγηση προγράμματος «Αρχύτας» με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπεγράφη, στις 27 Αυγούστου, σε εκδήλωση στο Υπουργείο Οικονομικών, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων (drone) από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το ονομαζόμενο Πρόγραμμα «Αρχύτας» αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία, και συνολικά στη χώρα, καθώς πλέον θα την εντάξει ως παραγωγό σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ειδικά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που έχουν έδρα τη Λαμία, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις προοπτικές τους με τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

 

 • Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Πανεπιστήμιο.

Εκτιμάται ότι μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάθεσης των συμβούλων (πρόκειται για την EBRD), ώστε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να μπορεί να συνεχίσει τη διαγωνιστική διαδικασία. Να προχωρήσει δηλαδή στο ΒΙ στάδιο (Ανταγωνιστικός Διάλογος) του διαγωνισμού.

 

 • Ίδρυση Πειραματικού ΙΕΚ στη Λαμία.

Μετά από πολύμηνη συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, την ανταλλαγή σχετικών επιστολών και την επιτόπια επίσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, αποφασίστηκε ένα εκ των πέντε Πειραματικών ΙΕΚ που ιδρύονται στη χώρα να είναι στη Λαμία.

 

 • Αναβάθμιση Ψηφιακών Δομών στη Φθιώτιδα.

Μετά από συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τέθηκε το σημαντικό ζήτημα της αξιοπιστίας των υφιστάμενων ερευνητικών υποδομών Διαδικτύου, καθώς και τα περιοδικά προβλήματα στις εθνικές υποδομές λόγω καταστροφών των οπτικών ινών, με συνέπεια τη διακοπή των υπηρεσιών προς την ακαδημαϊκή, την ερευνητική και τη μαθητική κοινότητα της Λαμίας.

Ως αποτέλεσμα, το έργο δημιουργίας τοπολογίας δακτυλίου (μέσω της Ανατολικής Θεσσαλίας) εντάχθηκε στο υφιστάμενο δίκτυο οπτικών ινών GRNET, στο Εθνικό Πρόγραμμα αναβάθμισης των Εθνικών Υποδομών Οπτικών Ινών.

Με αυτό το έργο, η αξιοπιστία του ερευνητικού δικτύου αναβαθμίζεται σημαντικά, επιτρέποντας την αδιάλειπτη λειτουργία.

Αντιμετωπίζονται έτσι προβλήματα και δυσλειτουργίες ετών.

Οι άμεσα ωφελούμενοι είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι ερευνητικές υποδομές της Φθιώτιδας, το σύνολο των σχολείων της Λαμίας και της Φθιώτιδας (καθώς το μαθητικό δίκτυο είναι επίσης συνδεδεμένο στις υποδομές της ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), όπως και όσοι δημόσιοι φορείς αξιοποιούν τις εθνικές υποδομές οπτικών ινών.

 

3ον. Υποδομές

 • Εξασφάλιση κατασκευής νέου κεντρικού αγωγού αποχέτευσης στα Καμένα Βούρλα.

Σε συνέχεια συνεργασίας του Υπουργού Οικονομικών με το Υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, εξασφαλίστηκε η Ένταξη του Έργου «Κατασκευή νέου κεντρικού αγωγού αποχέτευσης Καμένων Βούρλων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020.

Η δημόσια δαπάνη της πράξης ανέρχεται περίπου στα 3,3 εκατ. ευρώ.

 

 • Ύδρευση στην Ανατολική Φθιώτιδα.

Δόθηκε οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης στην Ανατολική Φθιώτιδα, με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ για την Αποκατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης.

Ήδη, έχει κατασκευαστεί το πρώτο μέρος του έργου, που αφορά την υδρομάστευση.

Ενώ ολοκληρώθηκε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να προχωρήσει η ανάδοχος εταιρεία στην υλοποίηση του έργου.

 

 • Έργο Ανατολικής Βίστριζας.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη, Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με αντικείμενο το «Αρδευτικό Δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας».

Υπενθυμίζεται πως αν και η μελέτη του έργου είχε εγκριθεί από το 2009, η σύμβαση κατασκευής του υπεγράφη την 1η.10.2013, μετά από συνεχή και πολύμηνη συνεργασία τότε του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών.  Έκτοτε, δυστυχώς, το έργο, για πολλά χρόνια, κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Από τη σύσκεψη διαπιστώθηκε η ανάγκη κατασκευής παράλληλων, συμπληρωματικών έργων, που αν και δεν περιλαμβάνονται στις συμβάσεις, είναι απολύτως αναγκαία για την ολοκλήρωση του έργου και για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύεται να ενισχύσει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ώστε αυτό το – κομβικής σημασίας – εμπόδιο να ξεπεραστεί, και το έργο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

 

 • Χρηματοδότηση ΤΟΕΒ ΠΕ Φθιώτιδας.

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιήθηκε νέα, πρόσθετη χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΤΟΕΒ έχουν ήδη ενισχυθεί με 2 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ο ΤΟΕΒ Ξυνιάδας έχει ενισχυθεί με επιπλέον 200.000 ευρώ, προς αποκατάσταση αρδευτικών υποδομών και δικτύων.

 

 • Λιμενική ανάπτυξη.

Μετά από συνεργασία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, αναμένεται, εντός των επόμενων ημερών να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για το λιμάνι της Στυλίδας.

Αυτή η σημαντική εξέλιξη ωριμάζει τις προϋποθέσεις για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του έργου της επέκτασης του Λιμένα.

 

 • Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας.

Το Υπουργείο Οικονομικών μετά τη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση που παρείχε στην εταιρία «Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας», υπεγράφη σχετική ρύθμιση, με σκοπό την εξυγίανση των Σφαγείων και την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της εταιρίας, σε υγιή, νέα βάση με αναπτυξιακό ορίζοντα.

 

 

4ον. «Κόκκινα Σπίτια» στη Μαλεσίνα.

Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, υπηρεσιακών παραγόντων και της Επιτροπής εξέτασης αιτήσεων και γνωμοδότησης για την παραχώρηση εκτάσεων, αποφασίστηκαν:

α) Να διεξαχθούν προληπτικές κτηματολογικές διορθώσεις (χωρικές μεταβολές), ώστε να αποφευχθούν πρόσθετα έξοδα στο μέλλον για τους αιτούντες, κατά τη μεταγραφή των τίτλων (παραχωρήσεις) στο οικείο κτηματολογικό γραφείο.

β) Να τεθούν σε χρονική προτεραιότητα αυτές οι διορθώσεις από την πλευρά της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ.

γ) Να εξεταστεί από το Υπουργείο Οικονομικών η παράταση της προθεσμίας κατάθεσης των δικαιολογητικών στην Επιτροπή.

δ) Να επαναληφθεί, σε 15 ημέρες, η τηλεδιάσκεψη με την ίδια σύνθεση, για να απαντηθούν όποια ερωτήματα τυχόν προκύψουν, καθώς και να αξιολογηθεί η πρόοδος που θα υπάρξει.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία, είχε εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων παραχώρησης των ακινήτων.

Με συνέπεια, μεθοδικότητα και ασφάλεια προχωράει η λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα της περιοχής, προς όφελος των συμπολιτών μας.

 

5ον. Ιαματικές Πηγές Καμένων Βούρλων.

Ένα ακόμη προαπαιτούμενο για την εκκίνηση της αξιοποίησης του σημαντικού αυτού περιουσιακού στοιχείου ικανοποιήθηκε.

Συγκεκριμένα, η παρουσίαση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) «ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ» και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εφαρμογής του (Σ.Μ.Π.Ε.), αποτέλεσαν το αντικείμενο συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου, στο οποίο προεδρεύει η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Συμβούλιο εισηγήθηκε θετικά ως προς το νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε, δεδομένων των όρων που θα τεθούν κατά την έγκριση της Σ.Μ.Π.Ε., η οποία πρόκειται να υποβληθεί κατόπιν διαβούλευσης, στο άμεσο προσεχές διάστημα.

 

6ον. Θέματα αποζημιώσεων – χρηματοδοτήσεων.

 • Το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, αρχές Σεπτεμβρίου, απέστειλε στοιχεία πληρωμής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Λαμίας, που αφορά αποζημίωση δικαιούχων για εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί, σχετικά με το έργο «Βελτίωση της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, τμήμα Παράκαμψης Καμένων Βούρλων».

Πρόκειται για 313 δικαιούχους, με συνολικό ποσό 23,3 εκατ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, συνεπείς στη δέσμευση πως οι διαδικασίες θα παρακολουθούνται στενά ώστε ο χρόνος αναμονής των δικαιούχων να είναι ο ελάχιστος δυνατός, έδωσαν οριστική λύση σε ένα σημαντικό, χρονίζον πρόβλημα της περιοχής.

 

 • Επίσης, σε συνέχεια μακράς και διαρκούς συνεργασίας του Υπουργού Οικονομικών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών:
 1. η μελέτη αποκατάστασης και αξιοποίησης ως πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρο του Αρχοντικού Σκλαβούνου στην Αμφίκλεια, και
 2. το ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης νοτιοδυτικού τμήματος της Λαμίας, που αφορά μια ολοκληρωμένη, σημαντική αστική παρέμβαση.

 

Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 310.000 ευρώ και υλοποιούνται σημαντικά έργα στα Δημοτικά Διαμερίσματα: Καλαπόδι, Γαρδίκι, Ροβολιάρι, Καστρί, Γραμμένη, Βίτωλη, Πετρωτό, Μελιταία και Ρεγγίνι.

Τέλος, σε συνέχεια επικοινωνίας του Υπουργού Οικονομικών με τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, το αρμόδιο Υπουργείο ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο «Φωτισμός και Περίφραξη Γηπέδου Ποδοσφαίρου στην Κάτω Τιθορέα».

 

7ον. Θέματα Κρατικής Αρωγής.

Εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία ρυθμίζεται το ζήτημα της επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 1η Μαΐου έως και το τέλος Αυγούστου 2021 σε περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Φθιώτιδας.

 

8ον. Αξιοποίηση Θερμοπυλών.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, διοργανώθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψη με θέμα την Ανάπλαση – Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου Θερμοπυλών.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, ο Δήμαρχος Λαμιέων, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΤΑΙΠΕΔ και του Δήμου Λαμιέων.

Στην τηλεδιάσκεψη η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αφού παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από τις υπηρεσίες που εποπτεύει, ανέδειξε τη σπουδαιότητα του έργου, ενώ τέθηκε το πλαίσιο δυνητικής χρηματοδότησής του από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αποφασίστηκε να αναλάβει η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού τον συντονισμό, κατά λόγο αρμοδιότητας, των επόμενων ενεργειών, με απαρχή τη δημιουργία σχετικής ομάδας εργασίας.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, συνεδρίασε για πρώτη φορά η ομάδα εργασίας υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με συμμετέχοντες τη Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του ΤΑΙΠΕΔ και του Δήμου Λαμιέων.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η πρόοδος της διαδικασίας έγκρισης της μελέτης «Βελτιωτικές Παρεμβάσεις Ήπιας Ανάπλασης – Ανάδειξης Αρχαιολογικού Χώρου Θερμοπυλών» και απαντήθηκαν διάφορα θέματα από τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ, σχετικά με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις – ρυθμίσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπύλων, την αξιοποίηση του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης των Θερμοπυλών και την αποκατάσταση του Τείχους των Φωκέων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασαν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο περιουσιακό στοιχείο αρμοδιότητάς τους:

 • Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ από τον τεχνικό σύμβουλο και ελέγχονται από την ομάδα έργου.

Στην μελέτη ΕΣΧΑΔΑ έχει προβλεφθεί η δυνατότητα κατασκευής νέου υδροθεραπευτηρίου, το οποίο θα υδροδοτείται μέσω κατάλληλων τεχνικών έργων από την υπάρχουσα αναγνωρισμένη ιαματική πηγή.

 • Αμέσως μετά τον έλεγχο του ΕΣΧΑΔΑ και την πρώτη παρουσίασή του στο ΥΠΠΟΑ για επιβεβαίωση της τήρησης των όρων δόμησης για την αρχαιολογική ζώνη Β, θα είναι έτοιμο για παρουσίαση στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης.

Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της αξιοποίησης και της διαχείρισης του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, από το ΥΠΠΟΑ, το Δήμο Λαμιέων και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και ότι οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να έχουν την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Με μεθοδικότητα και σε πλήρη συντονισμό με όλους τους επισπεύδοντες και εμπλεκόμενους, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ώστε ένας αρχαιολογικός χώρος παγκόσμιας απήχησης να αποκτήσει τη λάμψη που του αξίζει.

 

9ον. Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

Έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, από το επισπεύδων Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την ταχεία και βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου.

Θέλω να επαναλάβω τις βασικές προτεραιότητες που έχω θέσει:

1η. Η αξιοποίηση του χώρου να εδράζεται σε προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας, με βάση όμως τεκμηριωμένες εισηγήσεις, τεχνικές και οικονομικές, των ειδικών.

2η. Η πολεοδομική ωρίμανση του έργου μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για προετοιμασία έργου ΣΔΙΤ, με την πιθανή συμβολή και του ΤΑΙΠΕΔ.

3η. Η αξιοποίηση του χώρου πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.

 

10ον. ΛΑΡΚΟ.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της μεταλλευτικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ.

Ειδικότερα:

 • Συνεχίζεται η β΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και τη μίσθωση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων στη Λάρυμνα και στο Λούτσι, με σκοπό την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Συμμετέχουν τρία επενδυτικά σχήματα, εκ των οποίων τα δύο με ισχυρή ελληνική επιχειρηματική παρουσία.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι επιτόπιες επισκέψεις των επενδυτών στα προς διάθεση περιουσιακά στοιχεία, η παροχή των απαραίτητων πληροφοριών για τη λειτουργία της εταιρείας και των περιουσιακών της στοιχείων, η αποστολή σχεδίου σύμβασης από πλευράς του Δημοσίου προς τους επενδυτές, και η υποβολή των πρώτων σχολίων από τη πλευρά των επενδυτών.

 

 • Παράλληλα, συνεχίζεται η β΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας της Ειδικής Διαχείρισης για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και μεταλλευτικά δικαιώματα της ΛΑΡΚΟ, με τελικό σκοπό την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και σ’ αυτό το διαγωνισμό.

Οι συμμετέχοντες είναι τα ίδια επιχειρηματικά σχήματα.

 

 • Έχουν προχωρήσει σημαντικά οι ενέργειες για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων της εταιρείας σε διάφορους τομείς (παράνομες κρατικές ενισχύσεις του παρελθόντος με βάση καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, άδειες λειτουργίας και αυθαίρετα κτίσματα κ.α.), προκειμένου να μην αποτελούν εμπόδιο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι η συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος χρηματοδοτήθηκε, για πρώτη φορά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με 52 εκατ. ευρώ, παρά τη στενότητα των κρατικών πόρων λόγω της υγειονομικής κρίσης.

 

11ον. Ενέργειες που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

 • Με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, στις 2 Αυγούστου, με τον ΔιευθύνονταΣύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ, με θέμα την επανεκτέλεση δρομολογίων της γραμμής Αθήνα – Τιθορέα – Λιανοκλάδι.

Η δέσμευση των διοικήσεων για επανεκτέλεση των δρομολογίων έγινε πράξη, μόλις έναν μήνα αργότερα, καθώς στις 3 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η επανακυκλοφορία των αμαξοστοιχιών, προς ικανοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

 

 • Η εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.», στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά ενός ηλεκτροκίνητου, επταθέσιου αυτοκινήτου, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης των ωφελούμενων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδας, υιοθετώντας έτσι, άμεσα, τη σχετική πρότασή μου.

Προσπάθησα, με συντομία, να αποτυπώσω τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Συνεχίζουμε, βήμα – βήμα, με σοβαρότητα, σεμνότητα, ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

Σας ευχαριστώ.

 

2021-09-24 ΔΤ -Τοποθέτηση-στη-Συνέντευξη-Τύπου-για-τη-Φθιώτιδα

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube