Ο ΥπΟικ στην καμπάνια για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων | 3.12.2021

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021

 

Δελτίο Τύπου

 

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην παρουσίαση της νέας καμπάνιας ενημέρωσης για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων από την εταιρεία «Παπαστράτος», υπό την αιγίδα των Υπουργείων Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της «Παπαστράτος».

Πρωτοβουλία, προκειμένου να αναδείξει το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου και την ανάγκη καταπολέμησής του.

Είναι πολύ σημαντικό ο ιδιωτικός τομέας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις που ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική πολιτική και τους εθνικούς στόχους, όπως είναι – εν προκειμένω – η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Ειδικά σήμερα, που οι διαδοχικές κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και όλος ο πλανήτης, θέτουν σε δοκιμασία την υγεία, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία, η σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα είναι ευπρόσδεκτη και επιβεβλημένη, σε όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Η περιστολή του λαθρεμπορίου καπνού, διαχρονικού και διατοπικού φαινομένου που πλήττει σοβαρά την οικονομία και την κοινωνία, αποτελεί στρατηγικής σημασίας δράση για την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών.

Ενδεικτικά, 1 στα 4 πακέτα τσιγάρων που πωλούνται σήμερα στην Ελλάδα είναι παράνομο.

Πρόκειται, βέβαια, για πρόβλημα πανευρωπαϊκό, στη λύση του οποίου η Ελλάδα μπορεί να έχει κομβικό ρόλο.

Ενδεικτικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώθηκαν 34,2 δισ. παράνομα τσιγάρα το 2020, αριθμός που αντιστοιχεί στο 7,8% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στα 27 κράτη-μέλη της.

Για την Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 22,4%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Από την αρχή της θητείας της, η παρούσα Κυβέρνηση αναγνώρισε το σημαντικό αυτό ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

1ον. Μόνο από τα καπνικά λαθραία προϊόντα, χάνονται σε ετήσια βάση περί τα 600 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία.

Ενδεικτικά, την τετραετία 2015-2018, χάθηκαν 2,5 δισ. ευρώ.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι μέρος αυτών των διαφυγόντων εσόδων θα μπορούσε να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία.

 

2ον. Το παράνομο εμπόριο χρηματοδοτεί άλλες μορφές εγκληματικών οργανώσεων και έχει αρνητικό αντίκτυπο σε θέσεις εργασίας και στην ασφάλεια των πολιτών.

 

3ον. Τα παράνομα καπνικά προϊόντα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, φέρουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.

Ως Κυβέρνηση, οφείλουμε να προστατεύουμε την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. 4758/2020 για την περιστολή του λαθρεμπορίου αποτέλεσε κομβικής σημασίας πρωτοβουλία για την επίλυση του σημαντικού αυτού ζητήματος.

Με τις ρυθμίσεις αυτής της νομοθετικής παρέμβασης, το Ελληνικό Κράτος, για πρώτη φορά:

  • αντιμετώπισε ολιστικά και συστηματικά, το ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών,
  • εκσυγχρόνισε το νομοθετικό πλαίσιο,
  • ενδυνάμωσε τον επιχειρησιακό συντονισμό των υπηρεσιών,
  • ενίσχυσε τις αρμόδιες διωκτικές αρχές, και
  • εισήγαγε μια δέσμη νέων μέτρων και αυστηρών κυρώσεων.

 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την περιστολή του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, το νέο πλαίσιο εδράζεται σε 5 πυλώνες:

1ος Πυλώνας: Αναβαθμίστηκε το υφιστάμενο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο και επεκτάθηκαν οι αρμοδιότητές του σε προϊόντα φόρου κατανάλωσης, όπως είναι ο καφές και τα καπνικά.

2ος Πυλώνας: Προβλέφθηκε η διασύνδεση και δια-λειτουργικότητα του εθνικού Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών με το πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου Ιχνηλασιμότητας Καπνικών Προϊόντων.

3ος Πυλώνας: Βελτιώθηκε το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τα μέτρα δέουσας επιμέλειας των εταιρειών καπνικών προϊόντων.

4ος Πυλώνας: Αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο των προβλεπόμενων ποινών φυλάκισης και κάθειρξης για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

5ος Πυλώνας: Κυρώθηκε το διεθνές Πρωτόκολλο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού της Σύμβασης-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού.

Μία κύρωση με ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία, καθότι αποτελεί τη βάση για διακρατική συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον κρίσιμο τομέα του ελέγχου για τον εντοπισμό του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων και την περιστολή της λαθρεμπορίας.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Οι προσπάθειες και τα βήματα προόδου που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, από το σύνολο των εμπλεκόμενων Υπουργείων, για την περιστολή του λαθρεμπορίου είναι πραγματικά αξιόλογα.

Η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών δημοσίων φορέων και των διωκτικών Αρχών έχει φέρει σημαντικές επιτυχίες, όπως είναι:

  • Η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων και ο εντοπισμός παράνομων εργοστασίων τσιγάρων, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία.
  • Ο εντοπισμός και η κατάσχεση παράνομων τσιγάρων σε πλοία, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.
  • Ο εντοπισμός παράνομων εργαστηρίων παραγωγής νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και παράνομων τσιγάρων στα λιμάνια, από την ΑΑΔΕ και τα Τελωνεία.
  • Ο εντοπισμός παράνομων εργαστηρίων παραγωγής νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και ο εντοπισμός αποθηκών παράνομων τσιγάρων και καφέ, από το ΣΔΟΕ.

 

Αρκούν, όμως, αυτές οι επιτυχίες;

Σίγουρα όχι, αν και είναι σημαντικές.

Για την επίλυση του σύνθετου αυτού προβλήματος, χρειάζονται πολυδιάστατες, αλλά ταυτόχρονα και στοχευμένες ενέργειες, ενισχυμένη συνεργασία και ενεργός εμπλοκή της κοινωνίας και των οικονομικών δρώντων.

Πρέπει μέσα από την εκπαίδευση και τη συνεργασία Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα.

Οφείλουμε να αυξήσουμε τις δράσεις περιστολής, αλλά και να ενημερώσουμε την κοινωνία για τον αρνητικό αντίκτυπο αγοράς και κατανάλωσης παράνομων προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η σημερινή εκδήλωση, εξαιρετική πρωτοβουλία της εταιρείας «Παπαστράτος», για το λανσάρισμα της καμπάνιας ενημέρωσης κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.

Καμπάνια που έρχεται να ενώσει τη «φωνή» της με το ηχηρό μήνυμα της Κυβέρνησης για μηδενική ανοχή στα οργανωμένα δίκτυα του παράνομου εμπορίου και σε όλους όσους θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των πολιτών, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, και τελικά την ίδια την οικονομία.

Καμπάνια που πιστεύουμε ότι δύναται να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια για περιστολή του λαθρεμπορίου.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Η πολιτική βούληση υπάρχει και γίνεται πράξη.

Ο ιδιωτικός τομέας, με τη σημερινή εκδήλωση, ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα και συμβάλλει ενεργά.

Οι συνέργειες που αναπτύσσονται, διακατέχονται από όραμα και δυναμική.

Όλοι μαζί, με σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και επιμονή, θα τα καταφέρουμε!

 

2021-12-03 ΔΤ_Χαιρετισμός_ΥΠΟΙΚ_Καμπάνια_Παπαστράτος

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube