Ο Υπουργός Οικονομικών στο 4ο Συνέδριο ygeiamou.gr | 28.2.2023

Για το 2023 οι δαπάνες θα είναι αυξημένες σε σχέση με το 2022, κατά 2,71 δισ.» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο τέταρτο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» με τίτλο «Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο».

 

«Τα οικονομικά μεγέθη του κλάδου Υγείας, δεν είναι συγκρίσιμα προ και μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή ανάμεσα στο 2010 και το 2022-3. Οι δαπάνες συνολικά, όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, είναι περίπου στα 11-12 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες υγείας είναι, αντίστοιχα, στο 6% περίπου, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Αναλυτικά, οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ το 2022, από 3,8 δισ. το 2018 -αύξηση κατά 45%. Οι συνολικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, μετά το clawback, 6 δισ. το 2022, από 5,3 δισ. ευρώ το 2018, δηλαδή αυξημένες κατά 12%. Οι δαπάνες των νοσοκομείων, μετά το clawback, είναι στα 3,2 δισ. ευρώ το 2022, από 3 δισ. το 2018, ήτοι 23% αύξηση. Άρα, υπολειπόμαστε ως χώρα έναντι της ΕΕ, αλλά συγκλίνουμε ταχέως» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Και συνέχισε: «Η προκαταβολή φόρου έχει μειωθεί στο 80% από το 100% για τις επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν εργοδοτικές εισφορές, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά όλοι οι φόροι. Το είπαμε, το κάναμε» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Οι δαπάνες για την Υγεία αυξάνονται. Το κράτος δίνει κίνητρα, εντάσσει έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να γίνει κοινή προσπάθεια για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Ιστορικό ρεκόρ σε επενδύσεις το 2022

«Πρέπει να βρούμε την ισορροπία διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν τη μείωση του clawback. Η χώρα μπορεί να έχει μια δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά το 2022 έκλεισε με έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες είναι αυξημένες.

Υπενθυμίζω ότι από φέτος η χώρα πρέπει να γυρίσει σε πρωτογενή πλεονάσματα.  Χρειάζεται σύνεση και νοικοκυροσύνη. Οι δαπάνες είναι αυξημένες σε σχέση με τα έσοδα γιατί έπρεπε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρέπει η χώρα να γυρίσει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Χρειάζεται να εξαλειφθεί σταδιακά το clawback και τείνουμε να εξαφανιστεί».

Πρέπει να υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλες τις επιχειρήσεις. Η χώρα είναι θελκτική για επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

newmoney.gr

Δείτε σχετικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:

 

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube