Ο Υπουργός Οικονομικών στον Δήμο Κ. Βούρλων: 25 έργα άνω των 100 εκατομ. | 26.1.2023

Καμένα Βούρλα, 26 Ιανουαρίου 2023

 

Δελτίο Τύπου

«25 έργα, προϋπολογισμού άνω των 105 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Καμένων Βούρλων».

 

Σας προσκάλεσα σήμερα εδώ, στα Καμένα Βούρλα, όπως έπραξα και στους Δήμους Δομοκού και Αμφίκλειας – Ελάτειας, αφενός για να αξιολογήσουμε έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί τα τελευταία περίπου 4 χρόνια στον Δήμο, και αφετέρου για να ξεκινήσουμε έναν κύκλο ανοιχτών συζητήσεων, που θα ήθελα να καταλήξει στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για τα επόμενα χρόνια.

Σ’ αυτή τη διαδικασία, οι θεσμικοί εκφραστές των τοπικών κοινωνιών, και σε τελική ανάλυση οι πολίτες, θα έχετε τον πρώτο λόγο.

Απολογιστικά, και σε βάθος τετραετίας, θέλω να αναφερθώ σε 25συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες για τον Δήμο Καμένων Βούρλων.

Αυτά τα έργα έχουν υλοποιηθεί, υλοποιούνται ή / και σχεδιάζονται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι έργα πνοής.

Είναι έργα σημαντικά για την καθημερινότητα των δημοτών και την ανάπτυξη της περιοχής.

Είναι έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ευρωπαϊκή, κρατική ή ιδιωτική, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 105 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης.

Αναλυτικότερα:

1ο. Νέος Λιμένας Αγίου Κωνσταντίνου.

Το πολύ σημαντικό – για τον Δήμο, τη Φθιώτιδα και τη Στερεά Ελλάδα – έργο αναβάθμισης του Λιμένα του Αγίου Κωνσταντίνου, υλοποιείται.

Υλοποιείται με Φορέα Υλοποίησης την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και κύριο του έργου το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας.

Το έργο, ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Γνωρίζουμε και γνωρίζετε πως παρουσιάστηκαν σημαντικές δυσκολίες κατά την υλοποίησή του.

Όμως, με συντονισμένες προσπάθειες, εξασφαλίστηκαν και αποδεσμεύτηκαν σημαντικοί πόροι, με αποτέλεσμα την επανέναρξη των εργασιών.

Εκτιμάται, σύμφωνα με την δέσμευση του εργολάβου, πως το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.

2ο. Νέος Κεντρικός Αγωγός Αποχέτευσης Καμένων Βούρλων.

Το έργο της κατασκευής του εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Η δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 3,3 εκατ. ευρώ.

Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, με την πλήρη ασφαλτόστρωση της παραλιακής οδού.

3ο. Δίκτυο Αποχέτευσης και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Αγίου Κωνσταντίνου.

Το έργο, προϋπολογισμού 11,7 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στο ίδιο Πρόγραμμα, δηλαδή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης.

 

4ο. Αξιοποίηση Ακινήτου στη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην αποσφράγιση της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς για την αξιοποίηση των ακινήτων, με μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 40 ετών.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, με την ανακήρυξη πλειοδότη, στις 5 Ιανουαρίου 2023.

Ο πλειοδότης θα αναλάβει, μέσω της σύμβασης μίσθωσης, να υλοποιήσει υποχρεωτικές επενδύσεις, με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ακινήτου.

Ειδικότερα, η μισθώτρια εταιρεία θα κληθεί να πραγματοποιήσει τις εξής επενδύσεις:

Την αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων «Ράδιον» και «Θρόνιον», όπως επίσης του εγκαταλελειμμένου υδροθεραπευτηρίου «Ασκληπιός», τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία.

Η αποκατάσταση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις – προβλεπόμενες από το ΕΣΧΑΔΑ – χρήσεις και την ισχύουσα νομοθεσία.

Τη βελτίωση και συντήρηση των χώρων πρασίνου και πεζοδρόμων.
Τη διαμόρφωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.
Τη διαμόρφωση περιμετρικού κυκλοφοριακού δακτυλίου οδών ήπιας κυκλοφορίας.
Τη διατήρηση του ξενοδοχείου «Γαλήνη», προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες προδιαγραφών λειτουργίας ξενοδοχείων της κατηγορίας του, καθώς επίσης την ανακαίνιση και αξιοποίηση του υδροθεραπευτηρίου «Ιπποκράτης».

Η μισθώτρια εταιρεία υποχρεούται να ολοκληρώσει τις επενδύσεις εντός 4 ετών από την έκδοση της ΚΥΑ χωροθέτησης, ενώ η προθεσμία δύναται να παραταθεί για 1 έτος, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος.

 

5ο. Ακίνητο Camping Καμένων Βούρλων (Κονιαβίτης).

Εντός του ακινήτου βρίσκονται δύο ιαματικές πηγές, εκ των οποίων, η ιαματική πηγή «Καλλυντικών» είναι αναγνωρισμένη, και η δεύτερη, αυτή του «Μύλου», σε διαδικασία αναγνώρισης.

Έχει ολοκληρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα, και αναμένεται να συζητηθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, εντός Φεβρουαρίου.

Έχει υποβληθεί – από τον Δήμο – αίτημα χρηματοδότησης, Προϋπολογισμού 8,9 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού των Καμένων Βούρλων.

Αναμένεται η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, εντός Φεβρουαρίου.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εκτιμάται για το 1οτρίμηνο του 2023.

 

6ο. Αποζημιώσεις ΠΑΘΕ – Καμένα Βούρλα.

Αποζημιώθηκαν οι δικαιούχοι για εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί στο τμήμα Παράκαμψης Καμένων Βούρλων, με ποσό ύψους 24,8 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, οι αποζημιώσεις καταβλήθηκαν, και ένα μεγάλο κεφάλαιο – που εκκρεμούσε για πολλά χρόνια – έκλεισε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους συμπολίτες μας.

 

7ο. Αποζημιώσεις ΠΑΘΕ – Άγιος Κωνσταντίνος.

Όπως σας έχω ενημερώσει, η διαδικασία προχωρά, με γοργούς ρυθμούς.

Ολοκληρώθηκαν οι σχετικοί κτηματολογικοί πίνακες, δεσμεύτηκαν οι αναγκαίοι πόροι, ύψους άνω των 27 εκατ. ευρώ, μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και δημοσιεύθηκε η σχετική πράξη σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Εκκρεμεί το τελευταίο στάδιο, αυτό της καταβολής, μέσω της Δ.Ο.Υ., στους δικαιούχους.

Αυτό θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

 

8ο. Λειτουργία Κέντρου Υγείας.

Η Κυβέρνηση, ένα μόλις χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, έθεσε σε 24ωρη, πλήρη λειτουργία το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων.

Ένα Κέντρο Υγείας «κόσμημα» για την ευρύτερη περιοχή, με υψηλό επίπεδο κτιριακού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, με εξαιρετικό ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.

Επιπλέον, πρόσφατα, η 5η ΥΠΕ χρηματοδοτήθηκε, με 250.000 ευρώ, προκειμένου τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Φθιώτιδας να αναβαθμιστούν.

Ήδη, το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων, την προηγούμενη εβδομάδα, παρέλαβε έναν νέο κλίβανο και νέες στολές εργασίας για το προσωπικό, ενώ, σύντομα, θα παραλάβει νέο απινιδωτή και καρδιογράφο.

 

9ο. Ενίσχυση υποδομών σχολικών μονάδων.

Εξασφαλίσαμε, κατόπιν συνεργασίας με την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (Hellenic Energy σύμφωνα με τη νέα ονομασία), την ενίσχυση των Δημοτικών Σχολείων Καμένων Βούρλων, Καινούργιου, Ρεγκινίου, Μώλου και Αγίου Κωνσταντίνου, με 5φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 5 βιντεοπροβολείς.

Παράλληλα, όπως ανακοινώσαμε προχθές, οι Δήμοι της χώρας χρηματοδοτούνται με επιπλέον πόρους, για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων και την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων. Για τον Δήμο Καμένων Βούρλων, η επιπλέον χρηματοδότηση ανέρχεται στις 42.255 ευρώ.

 

10ο. Χρηματοδοτικά προγράμματα.

Εντάχθηκε, στις 12 Ιανουαρίου 2022, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το έργο «Συντήρηση και επισκευή δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, καθώς και διασφάλιση της πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) σε παραλίες του Δήμου Καμένων Βούρλων», με ποσό χρηματοδότησης 1,9 εκατ. ευρώ.

Έργο με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο και ισχυρή κοινωνική ανταποδοτικότητα.

 

11ο. Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις.

Χρηματοδοτήσεις ύψους σχεδόν 1,1 εκατ. ευρώ, κατανεμημένες ως εξής:

Έργα υποδομής σε δημοτικές κοινότητες, ύψους 100.000 ευρώ.
Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ύψους 311.000 ευρώ.
Αντιμετώπιση της πανδημίας, ύψους 310.000 ευρώ.
Εξόφληση υποχρεώσεων από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ύψους 207.000 ευρώ.
Κάλυψη λειτουργικών δαπανών, ύψους 140.000 ευρώ.
Θέρμανση των σχολικών μονάδων, ύψους 56.000 ευρώ.

Ανάμεσα στα αναφερόμενα έργα, είναι αυτά που αφορούν τις Δημοτικές Κοινότητες Σκάρφειας, για κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, και Ρεγκινίου, για εργασίες ανάπλασης.

Έργα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν.

 

12ο. Χρηματοδότηση Δημοτικής Κοινότητας Κ. Βούρλων.

Η Δημοτική Κοινότητα Καμένων Βούρλων χρηματοδοτήθηκε με 250.000 ευρώ, για την αποκατάσταση τοπικού οδικού δικτύου μέσω εργασιών ασφαλτόστρωσης.

Έχω ενημερωθεί, από την Δημοτική Αρχή, ότι το έργο είναι στη φάση δημοπράτησης, και αναμένεται σύντομα η σχετική συμβασιοποίηση.

 

13ο. Επέκταση και Εκσυγχρονισμός Αλιευτικού Καταφυγίου.

Το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας χρηματοδοτήθηκε με 170.000 ευρώ, προκειμένου να συνταχθεί οριστική μελέτη επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Αλιευτικού Καταφυγίου Αγίου Κωνσταντίνου.

Όπως έχω ενημερωθεί, η μελέτη έχει ήδη δημοπρατηθεί.

Με την ολοκλήρωσή της, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου.

 

14ο. Τουριστικό Καταφύγιο.

Υπεγράφη η τροποποίηση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών, στα Καμένα Βούρλα.        

Με την τροποποίηση χωροθέτησης, προωθήθηκε η αναβάθμιση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών, το οποίο θα μπορεί να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού.

Τα έργα αναβάθμισης ολοκληρώθηκαν.

 

15ο. Ανακατασκευή παραλιακής οδού Αγίου Κωνσταντίνου.

Με συντονισμένες ενέργειες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, εκδόθηκε σχετική απόφαση για τον επανακαθορισμό των οριογραμμών αιγιαλού – παραλίας και τον καθορισμό παλαιού αιγιαλού, στη θέση «Λιμένας Αγ. Κωνσταντίνου».

Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται το διοικητικό όριο του αιγιαλού εκτός της Παλαιάς Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, επιλύοντας το χρόνιο πρόβλημα νομιμοποίησης αυτής.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 8,6 εκατ. ευρώ, και η Σύμβαση του 2016, ήταν περίπου στα 3,9 εκατ. ευρώ.

Οι εκτελεσθείσες εργασίες ήταν μόλις 475.000 ευρώ.

Πλέον, ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες συμπλήρωσης φυσικού αντικειμένου & προϋπολογισμού και αναμένεται η επαναδημοπράτηση του έργου, με προϋπολογισμό 10,5 εκατ. ευρώ.

 

16ο. Πολεοδομική μεταρρύθμιση.

Η μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας προχωράει, με την προκήρυξη των  πρώτων 15 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που περιλαμβάνει ο δεύτερος – από τους συνολικά τέσσερις – κύκλους του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Οι Δημοτικές Ενότητες Μώλου, Καμένων Βούρλων και Αγίου Κωνσταντίνου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, έχουν ενταχθεί σε μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, στον Γ’ Κύκλο του Προγράμματος.

 

17ο. Βελτίωση οδικής ασφάλειας.

Με κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, εντάχθηκε το έργο βελτίωσης οδικής ασφάλειας του Δήμου Καμένων Βούρλων, προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

18ο. Αναβάθμιση των ΚΕΠ.

Ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Το έργο της αναβάθμισής τους εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών να μετατραπούν σε Υπηρεσίες Μίας Στάσης (one stop shop), δηλαδή σε δομές μέσω των οποίων ο πολίτης θα μπορεί να ολοκληρώσει όλες τις συναλλαγές του με το Δημόσιο, χωρίς ταλαιπωρία.

Ο Δήμος Καμένων Βούρλων χρηματοδοτείται με 26.800 ευρώμέσω της Δράσης για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών και Tablets για τη χρήση της εφαρμογής gov.gr wallet, και με σχεδόν 130.000 ευρώ μέσω της Δράσης για την ανακαίνιση του ΚΕΠ.

 

19ο. Τηλεοπτικό Σήμα στις Λευκές Περιοχές.

Με σχετική δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, νοικοκυριά και οικισμοί σε περιοχές της χώρας που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, απέκτησαν πρόσβαση μέσω σχετικής πλατφόρμας.

Για τον Δήμο Καμένων Βούρλων, ωφελούμενοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των Δημοτικών Κοινοτήτων Ρεγκινίου και Κόμνηνας.

 

20ο. Αποζημιώσεις παραγωγών.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, δρομολογούνται, μέσω του ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις παραγωγών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021, στα Καμένα Βούρλα και τη Μενδενίτσα.

 

21ο. Ενίσχυση ελαιοπαραγωγών – Λύση στο ζήτημα με τις ελιές καλαμών.

Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία, προχώρησε στη χορήγηση ενισχύσεων  σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων, με την μορφή άμεσης επιχορήγησης, συμπεριλαμβανομένων των ελαιοπαραγωγών.

Παράλληλα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2022, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε μία σημαντική απόφαση, που έδωσε λύση στο πρόβλημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών τύπου «Καλαμών».

Καταχωρήθηκε η ονομασία «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».

Δόθηκε έτσι το «πράσινο φως» στους ελαιοπαραγωγούς να εξάγουν ελιές «Καλαμών», ανάμεσά τους και ελαιοπαραγωγοί από εδώ, από την περιοχή του Δήμου.

 

22ο. Τηλεδιοίκηση και αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής.

Η ΕΡΓΟΣΕ, στις 6 Μαΐου 2022, παρέδωσε προς χρήση το νέο, σύγχρονο σύστημα τηλεδιοίκησης, που αυτοματοποιεί τη διπλή γραμμή Τιθορέα – Δομοκός.

Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα επιτρέπει, με ενίσχυση της υφιστάμενης ασφάλειας, μεγαλύτερες ταχύτητες στις διαδρομές, αλλά και περισσότερες στάσεις των διερχόμενων αμαξοστοιχιών.

Παράλληλα, η ΕΡΓΟΣΕ προχωράει στην αναβάθμιση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός, προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τέθηκε σε λειτουργία ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός Μώλου, αναβαθμίζοντας τις συγκοινωνιακές υποδομές της ευρύτερης περιοχής.

 

23ο. Ηλεκτρικά οχήματα.

Εντάχθηκε, σε Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, το έργο «Προμήθεια Ηλεκτρικών Οχημάτων και Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου Καμένων Βούρλων», προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.

 

24ο. Βελτίωση Προαύλιου Χώρου Εκκλησίας.

Εξασφαλίστηκε χορηγία ύψους 25.000 ευρώ για την ανάπλαση του προαύλιου χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, από τον ιδιωτικό τομέα.

Τα έργα ανάπλασης έχουν ολοκληρωθεί.

 

25ο. Χορηγία πετρελαίου θέρμανσης σε Ιερούς Ναούς του Δήμου.

Μετά από συγκεκριμένα αιτήματα ιερών ναών του Δήμου, εξασφαλίστηκε, μέσω δωρεάς, σημαντική ποσότητα λίτρων θέρμανσης σε Ιερούς Ναούς της περιοχής.

 

Προσπάθησα, συνοπτικά, να αποτυπώσω τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για τον Δήμο και τους Δημότες τα τελευταία, 4 περίπου έτη.

Ο λόγος ανήκει πλέον σε εσάς.

Συνεχίζουμε, βήμα – βήμα, με σοβαρότητα, ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

Στην πρώτη γραμμή για τη Φθιώτιδα!

 

2023-01-26 ΔΤ – Τοποθέτηση Συνέντευξη Τύπου Κ. Βούρλα

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube