Ο Υπουργός Οικονομικών στον Δήμο Λοκρών: 31 έργα άνω των 41 εκατομ. ευρώ | 17.2.2023

Αταλάντη, 17 Φεβρουαρίου 2023

 

 

Δελτίο Τύπου

 

«31 έργα, άνω των 46 εκατ. ευρώ, στο Δήμο Λοκρών»

Απολογιστικά, και σε βάθος τετραετίας, θέλω να αναφερθώ σε 31 συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες για τον Δήμο Λοκρών.

Έργα που έχουν υλοποιηθεί, υλοποιούνται και σχεδιάζονται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έργα πνοής, έργα σημαντικά για την καθημερινότητα των δημοτών και την ανάπτυξη της περιοχής.

Έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ευρωπαϊκή, κρατική ή ιδιωτική, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 46 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης.

Μαζί με τις καταβολές ποσών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στη ΛΑΡΚΟ, το ποσό ξεπερνά τα 136 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

 

1ο. ΛΑΡΚΟ.

Μετά από συστηματικές και σκληρές προσπάθειες της Κυβέρνησης τα τρία τελευταία χρόνια, εν μέσω ενός ρευστού διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, επιτεύχθηκε ένα καθοριστικό βήμα διατήρησης ανοικτής της επιχείρησης και αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων της.

Αυτό το βήμα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των δύο διεθνών ανοικτών διαγωνιστικών διαδικασιών που διεξήγαγαν, παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, και η Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, και η ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή.

Και οι δύο διαγωνισμοί κατακυρώθηκαν στην Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ADHoldings.

Με την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων και την αλλαγή του μοντέλου παραγωγικής δραστηριότητας και λειτουργίας από τον ιδιώτη επενδυτή, επιδιώκεται να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη της εν λόγω μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

 

Τα τρία τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι και η Ειδική Διαχείριση,  καταβάλαμε συντονισμένες προσπάθειες να κρατήσουμε την εταιρεία σε λειτουργία, παρά την οικονομικά μη βιώσιμη κατάσταση της ΛΑΡΚΟ που παραλάβαμε, με χρηματοδότηση, για πρώτη φορά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με ποσά ύψους 58 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, λάβαμε μέριμνα για τους εργαζόμενους με καταβολή των αποζημιώσεων απόλυσης, για το σύνολο αυτών, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ύψους 24 εκατ. ευρώ, και τη θέσπιση κοινωνικών μέτρων επανένταξης των εργαζομένων στην αγορά εργασίας.

Το εργοστάσιο και τα μεταλλεία βρίσκονται σε διαδικασία συντήρησης και φύλαξης, μέχρι την επαναλειτουργία της εταιρείας από τον επενδυτή, και παράλληλα η Ειδική Διαχείριση αναμένεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία (όπως π.χ. το βουνό σκόνης).

Ταυτόχρονα, τις αμέσως επόμενες ημέρες, νομοθετούμε τα ακόλουθα:

1ον. Παράταση της Ειδικής Διαχείρισης μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση στον ιδιώτη επενδυτή.

2ον. Ανανέωση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2023, με εξασφάλιση της δαπάνης για τη μισθοδοσία και την πληρωμή του υφιστάμενου ασφαλιστηρίου συμβολαίου υγείας του προσωπικού, μέσω χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ύψους περίπου 8,5 εκατ. ευρώ.

3ον. Ρύθμιση με σκοπό να διευκολύνουμε την καταβολή των ποσών του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής προς συνταξιούχους και λοιπούς δικαιούχους του ομαδικού συνταξιοδοτικού συμβολαίου της πρώην ΑΣΠΙΣ.

4ον. Προνομιακή κατάταξη των απαιτήσεων εργαζομένων και συνταξιούχων της ΛΑΡΚΟ από το ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Generalli στο πίνακα κατάταξης πιστωτών της εταιρείας.

 

2ο. «Κόκκινα Σπίτια» Μαλεσίνας.

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος, μετά από δεκαετίες παλινωδιών, το Υπουργείο Οικονομικών νομοθέτησε.

Απολογιστικά, από τις 7 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι σήμερα, η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων – δηλαδή τα παραχωρητήρια – εξελίσσεται ως εξής:

Στο Υπουργείο Οικονομικών διαβιβάστηκαν 132 φάκελοι, εκ των οποίων οι 130 έχουν μελετηθεί.

Διεκπεραιώθηκαν 112, 3 φάκελοι είναι προς υπογραφή, 2 βρίσκονται στη διαδικασία της μελέτης, και σε 15 έχουν διαπιστωθεί προβλήματα προς επίλυση.

Με μεθοδικότητα, επιμονή και ασφάλεια δικαίου, λύνουμε ένα πολύπλοκο πρόβλημα, που απασχολεί συμπατριώτες μας από το 1894.

 

3ο.Αξιοποίηση Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Μαρτίνου.

Σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, επιλύσαμε το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Έτσι, επετεύχθη η ένταξη του έργου της αναβάθμισης του διατηρητέου ακινήτου, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, στα χρηματοδοτούμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, με σκοπό τη δημιουργία συνεδριακού και επιμορφωτικού χώρου.

Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το ακίνητο, παλαιότερα κόσμημα για την περιοχή, τον προηγούμενο μήνα, και να διαπιστώσω την σημασία αξιοποίησης αυτού.

 

4ο. Λιμεναρχείο Αταλάντης.

Εξετάζεται, από το Αρμόδιο Υπουργείο, η αναβάθμιση του Λιμενικού Τμήματος Αταλάντης σε Λιμεναρχείο, με την ταυτόχρονη διοικητική υπαγωγή του Λιμενικού Τμήματος Λάρυμνας σε αυτή.

Δρομολογούνται, άμεσα, σχετικές, θετικές εξελίξεις.

 

5ο. Χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Εντάχθηκαν τα παρακάτω έργα:

 • Βελτίωση υφιστάμενης αγροτικής οδού στην Αταλάντη, προϋπολογισμού 480.000 ευρώ.
 • Προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών, προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ.
 • Ανέγερση δίδυμων τοπόσημων μνημείων αναπαράστασης της Επανάστασης 1821 και αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου της πλατείας Μαλεσίνας, προϋπολογισμού 310.000 ευρώ.
 • Αναβάθμιση της εγκατάστασης βιολογικών λυμάτων στη Μαλεσίνα, προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ.

 

6ο. Χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος 2».

Εντάχθηκαν τα παρακάτω έργα:

 • Προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων, μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.
 • Κατασκευή, εγκατάσταση και εξοπλισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προϋπολογισμού 372.000 ευρώ.
 • Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία σε σχολικές μονάδες, προϋπολογισμού 89.280 ευρώ.

 

7οΈκτακτες Χρηματοδοτήσεις.

Υπήρξαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, εκτός Προϋπολογισμού του Δήμου, ύψους 1,8εκατ. ευρώ:

 • για έργα υποδομής σε δημοτικές κοινότητες, ύψους 300.000ευρώ,
 • για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ύψους 455.485ευρώ,
 • για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ύψους 479.291ευρώ,
 • για αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 200.000 ευρώ,
 • για θέρμανση σχολικών μονάδων, ύψους 110.260 ευρώ,
 • για προσαρμογή δημοτικών παιδικών σταθμών στο νέο πλαίσιο λειτουργίας, ύψους 50.000 ευρώ,
 • για κάλυψη δαπανών ναυαγοσωστικής κάλυψης, ύψους 22.952 ευρώ.

 

Ανάμεσα στα έργα υποδομής, είναι η προμήθεια και εγκατάσταση παιδικής χαράς στην Αταλάντη και στο Νηπιαγωγείο του Θεολόγου, η προμήθεια εξοπλισμού πολιτικής προστασίας, καθώς και εργασίες πεζοδρομίων στη Μαλεσίνα, έργα τα οποία, από όσο γνωρίζω, ολοκληρώθηκαν.

Ανάμεσα σε αυτά, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το Νηπιαγωγείο στο Θεολόγο.

 

8ο. Χρηματοδοτήσεις Αγροτικών Έργων.

Εντάχθηκε, στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, στο μέτρο 4.3.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το έργο της βελτίωσης ασφαλτόστρωσης της υφιστάμενης αγροτικής οδού Λάρυμνας – Μαλεσίνας, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ.

 

9ο. Βελτίωση Ποιότητας και Επάρκειας Δικτύων Ύδρευσης.

Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», το συγκεκριμένο έργο, με ωφελούμενες περιοχές την Αταλάντη, τον Θεολόγο, το Καλαπόδι, την Κυρτώνη, το Μαρτίνο, τον Μεγαπλάτανο και την Αρκίτσα, προϋπολογισμού 7,2 εκατ. ευρώ.

 

10ο. Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων.

Στο ίδιο Πρόγραμμα, εντάχθηκε το έργο της κατασκευής, ολοκλήρωσης και επέκτασης του δικτύου, με ωφελούμενες περιοχές την Αταλάντη, τις Λιβανάτες και την Αρκίτσα, προϋπολογισμού 22,1 εκατ. ευρώ.

 

11ο. Αποκατάσταση και Ασφαλτόστρωση Αγροτικής Οδού.

Ολοκληρώθηκε το έργο στη ΜαριστιάΛιβανατών, προϋπολογισμού περίπου 100.000 ευρώ.

Έργο που εξυπηρετεί μεγάλο μέρος των αγροτών της Δημοτικής Κοινότητας.

Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, τον περασμένο Νοέμβριο, την περιοχή, και να διαπιστώσω τη χρησιμότητα του έργου για αρκετούς συμπατριώτες μας.

 

12ο. Εσωτερική Αγροτική Οδοποιία και Αντιπλημμυρικά Έργα.

Ολοκληρώθηκαν τα έργα στην Κυρτώνη.

Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, στις αρχές του 2021, την περιοχή, και να παρακολουθήσω την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών.

 

13ο. Έργα Ύδρευσης.

Με έκτακτες χρηματοδοτήσεις, ενισχύθηκε ο Δήμος, προκειμένου να αντικαταστήσει ένα σημαντικό τμήμα δικτύου ύδρευσης στον Έξαρχο και στο Καλαπόδι.

Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τις 2 Δημοτικές Κοινότητες, και να παρακολουθήσω την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών.

 

14ο. Παρεμβάσεις Αναβάθμισης Ακινήτων.

Εντάχθηκε, στο Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Πράσινου Ταμείου, το έργο της προμήθειας και τοποθέτησης οργάνων και λοιπού εξοπλισμού για ακίνητα του Δήμου Λοκρών, προϋπολογισμού 176.000 ευρώ.

 

15ο. Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας.

Εντάχθηκε το συγκεκριμένο έργο στο εθνικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ.

 

16ο. Ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αταλάντης.

Η 5η ΥΠΕ χρηματοδοτήθηκε με 250.000 ευρώ, προκειμένου τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Φθιώτιδας να αναβαθμιστούν.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Υγείας Αταλάντης παρέλαβε έναν νέο κλίβανο, νέο καρδιογράφο και νέες στολές εργασίας για το προσωπικό.

Επίσης, το Περιφερειακά Ιατρεία Αρκίτσας, Ζελίου, Καλαποδίου, Λιβανατών, Μαλεσίνας και Μαρτίνου, αναμένεται να παραλάβουν από έναν νέο καρδιογράφο.

Τέλος, η 5η ΥΠΕ έχει εντάξει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2021-2027», την προμήθεια νέων ασθενοφόρων για τα Κέντρα Υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Υγείας Αταλάντης.

 

17ο. Ενίσχυση Υποδομών Σχολικών Μονάδων.

 • Εξασφαλίσαμε, κατόπιν συνεργασίας με την Εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (HellenicEnergy σύμφωνα με τη νέα ονομασία), την ενίσχυση των Δημοτικών Σχολείων Αταλάντης, Έξαρχου, Τραγάνας, Λιβανατών, Αρκίτσας, Μαλεσίνας, Μαρτίνου και Λάρυμνας, με 11 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 11 βιντεοπροβολείς.
 • Εξασφαλίσαμε, κατόπιν συνεργασίας με τις Κτιριακές Υποδομές, την προμήθεια νέου υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Λιβανατών και στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Αταλάντης.

Ο εξοπλισμός παραδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2022.

 • Χρηματοδοτήσαμε, με 110.260 ευρώ, τα σχολεία της περιοχής, για τη θέρμανση των μονάδων και την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.
 • Δρομολογείται η προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στο Γυμνάσιο – Λύκειο Λιβανατών.

 

18ο. Ενίσχυση Αθλητικών Υποδομών.

Ο Δήμος επιχορηγήθηκε με 600.000 ευρώ, για τη βελτίωση, επισκευή και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Πρόσφατα, τον περασμένο Νοέμβριο, εγκαινιάσαμε, με τη Δημοτική Αρχή, το νέο Δημοτικό Στάδιο Λιβανατών.

 

19ο. Στήριξη Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβανατών.

Μετά από σχετικό αίτημα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, με αποτέλεσμα ο Συνεταιρισμός να ενταχθεί σε επιδοτούμενο σχήμα δανειοδότησης.

 

20ο. Ενίσχυση Ελαιοπαραγωγών.

Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία, προχώρησε στη χορήγηση ενισχύσεων  σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων, με την μορφή άμεσης επιχορήγησης, συμπεριλαμβανομένων των ελαιοπαραγωγών.

Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής είναι από τους πρώτους που ενισχύθηκαν.

Παράλληλα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2022, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε μία σημαντική απόφαση, που έδωσε λύση στο πρόβλημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών τύπου «Καλαμών».

Καταχωρήθηκε η ονομασία «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».

Δόθηκε έτσι το «πράσινο φως» στους ελαιοπαραγωγούς να εξάγουν ελιές «Καλαμών», ανάμεσά τους και ελαιοπαραγωγοί από εδώ, από την περιοχή του Δήμου.

 

21ο. Απαλλαγή Υποχρέωσης Επιστροφής Ενισχύσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από πολύμηνη, εντατική δουλειά, ολοκλήρωσε μια πολυετή εκκρεμότητα, που αφορά τη διευθέτηση 5 υποθέσεων ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες είχαν κριθεί ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, βάσει αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υποθέσεις που αντιστοιχούν σε σημαντικό αριθμό δικαιούχων – αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι, απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, τις ενισχύσεις που είχαν λάβει πριν από πολλά χρόνια.

Για τη Φθιώτιδα, το συνολικό ποσό απαλλαγής υπερβαίνει τα 3,2 εκατ. ευρώ, πέραν του ατομικού ποσού απαλλαγής του κάθε αγρότη.

Ωφελούμενη και η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αταλάντης, με ποσό απαλλαγής περίπου 290.000 ευρώ.

 

22ο. Καθορισμός Χερσαίας Ζώνης στη Σκάλα Αταλάντης.

Η μέχρι πρότινος κατάσταση υποβάθμιζε τις δυνατότητες υποδοχής και εξυπηρέτησης πλωτών μέσων, ενώ απέκλειε κάθε μελλοντικό έργο υποδομής.

Η χερσαία ζώνη αναμένται να ενισχύσει τον παραλιακό χαρακτήρα της περιοχής, να θέσει κανόνες διαφάνειας και νομιμότητας σχετικά με τη λειτουργία της και ναπροσδώσει αναπτυξιακό, τουριστικό και λιμενικό χαρακτήρα, αποφέροντας πολλαπλά, μακροπρόθεσμα οφέλη στη Λοκρίδα.

Το Λιμενικό Ταμείο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς βρισκόμαστε στην αναμονή της σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εγκρίνει το αίτημα.

 

23ο.Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ).

Με πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, χιλιάδες οικογένειες του Συνεταιρισμού δύναται πλέον να ρυθμίσουν μείζονα, χρονίζοντα ζητήματα διαχειριστικής και οικονομικής φύσεως.

Με νομοθετική διάταξη, η προθεσμία επαναφοράς της εποπτείας του ΟΣΜΑΕΣ στο Υπουργείο Οικονομικών μετατέθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

 

24ο. Αναβάθμιση των ΚΕΠ.

Το έργο της αναβάθμισής τους εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό ύψους 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών να μετατραπούν σε Υπηρεσίες Μίας Στάσης (onestopshop), δηλαδή σε δομές μέσω των οποίων ο πολίτης θα μπορεί να ολοκληρώσει όλες τις συναλλαγές του με το Δημόσιο, χωρίς ταλαιπωρία.

Ο Δήμος Λοκρών χρηματοδοτείται με 94.000 ευρώ μέσω της δράσης για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών, Tablets και την ανακαίνιση των ΚΕΠ.

 

25ο. Τηλεοπτικό Σήμα στις Λευκές Περιοχές.

Με σχετική δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, νοικοκυριά και οικισμοί σε περιοχές της χώρας που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, απέκτησαν πρόσβαση μέσω σχετικής πλατφόρμας.

Για τον Δήμο Λοκρών, ωφελούμενοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του Μαρτίνου και της περιοχής Μεταλλείων της Λάρυμνας.

 

26ο. Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Η μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας προχωράει, μέσω του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι Δημοτικές Ενότητες Δαφνουσίων, Αταλάντης, Μαλεσίνας και Οπουντίων, ανήκουν στον Β’ Κύκλο του Προγράμματος.

 

27ο. Δωρεά Απινιδωτή.

Η κοινωνική δράση, ο εθελοντισμός, και η φροντίδα του κράτους στους ευάλωτους συμπολίτες μας, βρίσκεται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης.

Αυτές οι προτεραιότητες πρέπει να αποδεικνύονται και έμπρακτα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών KIDSSAVELIVES, εξασφαλίστηκε η άμεση δωρεά ενός ολοκαίνουριου Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, για τις ανάγκες της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Λοκρών.

Ο εξοπλισμός ήδη παρελήφθη.

 

28ο. Διατήρηση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου / Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης.

Με τον Νόμο 4512, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταργήθηκαν όλα τα Υποθηκοφυλακεία, και προγραμματίστηκε να ενταχθούν στα 17 νέα κτηματολογικά γραφεία που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα.

Η κατάργηση αυτή έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2020, και αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Η σημερινή Κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, όρισε την 31 Δεκεμβρίου 2023, ως καταληκτική ημερομηνία κατάργησης των υποθηκοφυλακείων.

Ειδικότερα για τη Στερεά Ελλάδα, ο Νόμος της προηγούμενης Κυβέρνησης προέβλεπε την έδρα του Κτηματολογίου Γραφείου στην Λαμία, και 5 υποκαταστήματα στις άλλες πρωτεύουσες των νομών.

Η σημερινή Κυβέρνηση, την Αταλάντη, ακόμα και μετά την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου, θα τη λειτουργήσει ως Αρχειοφυλακείο, ενώ εξασφαλίσαμε, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 300 εκατ. ευρώ για ψηφιοποίηση όλου του αρχείου των Υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Σε 2-3 χρόνια κανείς δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει στο Υποθηκοφυλακείο ή στο Κτηματολογικό Γραφείο, αφού όλα θα είναι διαθέσιμα ψηφιακά.

 

29ο. Επίλυση Ζητήματος Κτηματολογίου.

Ρυθμίστηκε το θέμα της εξαίρεσης από τη λειτουργία του Κτηματολογίου, ακινήτων που είχαν συμπεριληφθεί στην κτηματογραφημένη περιοχή του πρώην Δημοτικού Διαμερίσματος Αταλάντης (πρώην Δήμος Αταλάντης), ενώ υπάγονται, διοικητικά, στην υπό κτηματογράφηση περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Κυρτώνης.

Η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος απασχολούσε – επί χρόνια – τους πολίτες της περιοχής, και αφορούσε786 ιδιοκτησίες.

Το πρόβλημα που παραμένει με 49 ακίνητα στο Μεγαπλάτανο, εκτιμάται ότι θα επιλυθεί.

Ο Πρόεδρος του Κτηματολογίου είναι ενήμερος, και σε επικοινωνία με τη Δημοτική Αρχή.

 

30ο. Χορηγία Πετρελαίου Θέρμανσης σε Ιερούς Ναούς του Δήμου.

Μετά από συγκεκριμένα αιτήματα ιερών ναών του Δήμου, εξασφαλίστηκε – μέσω δωρεάς – σημαντική ποσότητα λίτρων θέρμανσης σε ιερούς ναούς της περιοχής.

 

31ο. Έκτακτη Χρηματοδότηση – Καιρικά Φαινόμενα

Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έως τις 5 Απριλίου 2023, δρομολογείται η έκτακτη χρηματοδότησή του, με 150.000 ευρώ.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube