Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στο Athens Health Summit 2021 (video) | 24.11.2021

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021

 

Δελτίο Τύπου

 

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο Athens Health Summit 2021

Αρχικά, θέλω να συγχαρώ την «Καθημερινή» για τη διοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου, και να ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχω ως ομιλητής, ανάμεσα σε διακεκριμένους καλεσμένους, καταθέτοντας σκέψεις και απόψεις για ένα άκρως επίκαιρο και καίριο ζήτημα: αυτό της δημόσιας υγείας και της διασύνδεσής της με την κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Η εκδήλωση και εξάπλωση της νόσου Covid-19, που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών – και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα – προκάλεσε πάνω από 5 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, και επέφερε τεκτονικές αλλαγές σε κάθε πτυχή της ζωής, σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Ανέτρεψε δεδομένα.

Ανέδειξε αδυναμίες στα εθνικά συστήματα υγείας, διεθνώς.

Βύθισε τον πλανήτη στη μεγαλύτερη συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ εν καιρώ ειρήνης.

Προέταξε νέους στόχους.

Επαναπροσδιόρισε προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, και ανέδειξε τη στενή εξάρτησή της από τις υγειονομικές συνθήκες.

Παράλληλα, απέδειξε ότι η συμβολή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων είναι αποφασιστικής σημασίας.

 

Στην Ελλάδα, η πανδημία χτύπησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μια ευαίσθητη περίοδο, καθώς αυτό εξερχόταν από μία δεκαετή οικονομική κρίση, με σημαντικές αδυναμίες και μακροχρόνια προβλήματα, που επηρέασαν την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ωστόσο, η ανταπόκριση της Κυβέρνησης ήταν άμεση και αποφασιστική, τόσο ως προς την αναχαίτιση της πανδημίας – για τις ανάγκες της οποίας λάβαμε δύσκολες, αλλά αναγκαίες και, αποδεδειγμένα, ορθές αποφάσεις, θέτοντας ως ύψιστη και απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας – όσο και ως προς τη στήριξη του δοκιμαζόμενου συστήματος Υγείας και τη συνολική θωράκιση, αναβάθμιση και ψηφιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ώστε να αντεπεξέρχεται σε μελλοντικές κρίσεις.

Ταυτόχρονα, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, προχωρήσαμε, με ταχύτητα, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα – όπως έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός συνόρων –, σε πληθώρα μέτρων και παρεμβάσεων, πρωτοφανούς μεγέθους και εύρους, που ξεπερνούν τα 43 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022.

Αυτό κατέστη εφικτό χάρη στη συνετή και διορατική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, με γνώμονα τη διασφάλιση διαρκούς και επαρκούς στήριξης της Υγείας, της κοινωνίας και της οικονομίας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας.

Καταφέραμε, με την παραπάνω στρατηγική, να περιορίσουμε, στον βαθμό του εφικτού, το αποτύπωμα της πανδημίας, και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για ισχυρή ανάκαμψη, που είναι ήδη αισθητή, και για ταχεία, βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Όσον αφορά στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, που αποτελεί κορυφαία και διαρκή προτεραιότητα της Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας υλοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις, που μας επέτρεψαν να θεραπεύσουμε χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Προχωρήσαμε:

 • Σε ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με προσωπικό και εξοπλισμό.
 • Σε ενίσχυση των υποδομών του Συστήματος.
 • Σε υπερ-διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ, μέσω ενός επιθετικού επενδυτικού πλάνου.
 • Σε ανάσχεση της πανδημίας, με την κάλυψη των αναγκών για εμβόλια και διαγνωστικούς ελέγχους, καθώς και την παροχή κινήτρων εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Παράλληλα, η εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και το μεγάλο βήμα προς την ψηφιοποίηση της Υγείας, μέσω του επιτυχημένου προγράμματος εμβολιασμού «Ελευθερία», αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

 

Ως Υπουργείο Οικονομικών στηρίξαμε, με όλες μας τις δυνάμεις, τον τομέα της Υγείας, διασφαλίζοντας την επαρκή και αδιάλειπτη χρηματοδότησή του, ενώ σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται να διοχετευτούν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου Συστήματος Υγείας στη μετά-κορονοϊό εποχή.

Συγκεκριμένα, λάβαμε τις εξής πρωτοβουλίες:

 

1ον. Αύξηση δαπανών για την Υγεία.

 • Ήδη, από το πρώτο έτος διακυβέρνησης και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας ήταν αυξημένες κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019 σε σχέση με το 2018, στο ύψος των περίπου 4 δισ. ευρώ.
 • Το 2020, έτος που εκδηλώθηκε η πανδημία, εκτινάχθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ.
 • Συνέχισαν να αυξάνονται το 2021, και διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισ. ευρώ.
 • Ενώ, στον Προϋπολογισμό που καταθέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι αναμένεται υποχώρηση της πανδημίας το 2022, οι δημόσιες δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας είναι και πάλι αυξημένες, τόσο έναντι του 2021 όσο και του 2019, προσεγγίζοντας τα 5,3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, οι συνολικές δαπάνες Υγείας, περιλαμβανομένων και των σχετικών δαπανών άλλων Υπουργείων, ανέρχονται στα 11,7 δισ. ευρώ το 2022, ή στο 6,3% του ΑΕΠ, ήτοι πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ενώ επίσης, οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας θα καλύψουν το 29% των συνολικών διορισμών το νέο έτος, που σημαίνει ότι το σύστημα θα ενισχυθεί με περίπου 6.000 νέες προσλήψεις.

 

Αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι στηρίζουμε έμπρακτα, πολύπλευρα και με σημαντικούς πόρους το δοκιμαζόμενο σύστημα Υγείας.

Ενώ, χάρη στη συνετή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων και τη διορατική οικονομική πολιτική μας, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη στο υγειονομικό πεδίο και το 2022, όπως αποδείξαμε το 2020 και 2021.

 

2ον. Αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.

 • Προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην Ευρώπη, ύψους 595 εκατ. ευρώ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα επιταχύνει έργα προτεραιότητας και αγορά απαραίτητου εξοπλισμού σε όλη την Ελλάδα, για τη θωράκιση της χώρας και την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και υγειονομικές απειλές.

 

3ον. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων για τη συνολική αναβάθμιση του συστήματος Υγείας.

Αξιοποιούμε τη δυνατότητα που μας δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, με στόχο την ενίσχυση και θωράκιση του Συστήματος Υγείας, προκειμένου αυτό να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των Νοσοκομείων, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας, με επιπλέον πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στις δράσεις που προβλέπει το Σχέδιο, περιλαμβάνονται:

 

1ον. Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής, το έργο έχει ενταχθεί ήδη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίησή του, η οποία θα «τρέξει» με την ευθύνη της νέας μονάδας του ΤΑΙΠΕΔ, της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Η υλοποίηση του έργου ξεκινά εντός του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Στόχος του είναι ο εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών των νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, με ανακαίνιση κτιρίων και προμήθεια νέου ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού.

Αναλυτικά, στο έργο περιλαμβάνονται:

 • Η ανέγερση νέου κτιρίου για την επέκταση της ογκολογικής κλινικής και την ανάπτυξη νέου κέντρου ακτινοθεραπείας και τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
 • Η προσθήκη ορόφου για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
 • Η ανέγερση νέου κτιρίου διοικητικών υπηρεσιών για την απελευθέρωση χώρων, ώστε να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη νέων και επέκταση υπαρχουσών κλινικών στο Θριάσειο.
 • Η διαμόρφωση Πνευμονολογικής Κλινικής, με τα αντίστοιχα εργαστήρια και γαστρεντερολογικό εργαστήριο, για το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.
 • Η προσθήκη νέας πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας στο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης.
 • Η ανακαίνιση τμήματος του παλιού κτιρίου, στο οποίο στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία, με στόχο την κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμισή τους, στον «Ευαγγελισμό».
 • Η κατασκευή μεταλλικής πεζογέφυρας για τη σύνδεση του Νοσοκομείου με το νεόδμητο συγκρότημα 5 κτιρίων κλινικών λειτουργιών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
 • Η στέγαση του Εθνικού Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία και της Ελληνικής Κεντρικής Αρχής Υγείας.
 • Η βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας που αφορά στην ανάπτυξη:
 • της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας, την Ασφάλεια των Ασθενών και τη Συμμετοχή των Ασθενών στην Παροχή Υπηρεσιών Υγείας»,
 • του «Εθνικού Χάρτη Υγείας», και
 • των «Εθνικών Πολιτικών Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας, Προτύπων, Διαδικασιών, Δεικτών και Κοινού Εθνικού Πλαισίου Αξιολόγησης».
 • Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, που αποσκοπούν στη ανάπτυξη από το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών του Ελληνικού Συστήματος DRG (Σύστημα Διάγνωσης Ομοιογενών Ομάδων).

 

2ον. Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Και η μεταρρύθμιση αυτή έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και η υλοποίησή της ξεκινά από φέτος.

Μεταρρύθμιση που στοχεύει στην αναβάθμιση της υποδομής και του ιατρικού εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας, στην αναδιάρθρωση της δομής τους και στην επανεκπαίδευση του προσωπικού τους, προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να παρέχουν αποτελεσματική φροντίδα σε πρώτο βαθμό, σε στενή, πάντοτε, συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας (π.χ. σε περίπτωση που απαιτηθεί νοσηλεία).

Επιπλέον, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνονται κι άλλα έργα και μεταρρυθμίσεις, όπως:

 • Το ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» (εθνικά προγράμματα για τη σωματική άσκηση και τη διατροφή, τους εμβολιασμούς, τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, τον προληπτικό έλεγχο νεογνών κ.ά.).
 • Η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς και η δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε ασθενή.
 • Η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με έμφαση στους ασθενείς με άνοια και νόσο Alzheimer, στους ασθενείς με αυτισμό, στους ασθενείς στην ηλικιακή ομάδα παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων κ.ά.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την ανάγκη για την οικοδόμηση ενός υγιέστερου, ασφαλέστερου, δικαιότερου και πιο βιώσιμου κόσμου, μέσω της διασφάλισης ενός ανθεκτικού και ισχυρού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Παρά το τεράστιο κόστος της σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης αλλαγών και επιταχυντής μεταρρυθμίσεων, με σημαντικά διδάγματα για το μέλλον.

Ως Κυβέρνηση, αποδείξαμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, και σε αυτή την πρόκληση.

Οδηγούμε με ασφάλεια και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, την κοινωνία και την οικονομία μας στην έξοδο από αυτήν την παγκόσμια δοκιμασία.

Παράλληλα, εργαζόμαστε σκληρά για την αντιμετώπιση χρόνιων διαρθρωτικών παθογενειών, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και αξιοποιούμε, ορθά και αποτελεσματικά, κάθε διαθέσιμο πόρο και ευκαιρία, ώστε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή μετάβαση της χώρας σε ένα μέλλον ισχυρής, βιώσιμης, πράσινης, ψηφιακής και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Σε ένα μέλλον ευημερίας και ευζωίας για όλους.

 

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα:

 

2021-11-24 ΔΤ_Ομιλία_ΥΠΟΙΚ_Athens_Health_Summit

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube