Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η διάταξη του ΥπΟικ για το Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας και το Διοικητήριο Στερεάς | 22.12.2021

Λαμία, 22 Δεκεμβρίου 2021

 

Δελτίο Τύπου

 

 

Ψηφίστηκε σήμερα 22/12/2021 από τη Βουλή των Ελλήνων, διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών την οποία είχε καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με το Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας και το Διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 57 του ερανιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε σήμερα – και ευχαριστώ για αυτό – και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ, και δεν καταψηφίστηκε από τα άλλα κόμματα, προβλέπεται ότι για την υλοποίηση του έργου της ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, το Ελληνικό Δημόσιο, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Οικονομικών μεταβιβάζει κατά κυριότητα, νομή και κατοχή προς το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο φορέα υποδειχθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την υλοποίηση των εργασιών κατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, ακίνητο έκτασης 15.000 τ.μ., ευρισκόμενο εντός  του πρώην στρατοπέδου Τσαλτάκη.

Στο ίδιο Άρθρο προβλέπεται επίσης ότι:

α) Το Ελληνικό Δημόσιο, δια του Υπουργείου Οικονομικών, μεταβιβάζει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ακίνητο εμβαδού δύο χιλιάδων τριακοσίων εξήντα οκτώ τετραγωνικών μέτρων και πενήντα τετραγωνικών εκατοστών (2.368,50 τ.μ.), το οποίο αποτελεί τμήμα του ακινήτου των δεκαπέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (15.000 τ.μ.) ιδιοκτησίας του και αποτυπώνεται σε τοπογραφικό διάγραμμα Οκτωβρίου 2021.

β) Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μεταβιβάζει στο Υπουργείο Οικονομικών, ακίνητο εμβαδού δύο χιλιάδων τριακοσίων εξήντα οκτώ τετραγωνικών μέτρων και πενήντα τετραγωνικών εκατοστών (2.368,50) τ.μ,, το οποίο είναι όμορο του ως άνω ακινήτου των δεκαπέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (15.000 τ.μ.) και αποτυπώνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα του Οκτωβρίου 2021.

Όσο αφορά το επόμενο βήμα της μακράς διαδικασίας εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων, αυτό δηλαδή της πολεοδομικής ωρίμανσης τόσο του ακινήτου του Δικαστικού Μεγάρου, όσο και του ακινήτου του Διοικητηρίου, το Υπουργείο Οικονομικών σε πλήρη συντονισμό με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν ήδη εκκινήσει τη σχετική μελέτη, η οποία θα καταλήξει στην κατάθεση προς ψήφιση σχετικής διάταξης εντός του επόμενου μήνα.

Ο Υπουργός Οικονομικών με ισχυρή πολιτική βούληση, επιμονή και μεθοδικότητα, εκπληρώνει τα προαπαιτούμενα για την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και συνδράμει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την κατασκευή Διοικητηρίου.

Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών, ανταποκρινόμενο στο αίτημα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με γνώμονα τη βελτίωση των υποδομών εξυπηρέτησης του πολίτη, στηρίζει έμπρακτα και καθοριστικά την προσπάθειά της.

 

Με αφορμή την ψήφιση της διάταξης για την επίλυση του οικοπεδικού
ζητήματος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δικαιούται και αξίζει να αποκτήσει το σπίτι της. Τη φυσική της έδρα στην πόλη της Λαμίας! Ένα σύγχρονο Διοικητήριο, που θα στεγάζει το σύνολο των υπηρεσιών. Κυρίως όμως ένα εμβληματικό σύμβολο του θεσμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, γιατί με ισχυρή βούληση και καλή συνεργασία καταφέραμε να δώσουμε μια ιδανική λύση για τη γη στην οποία θα ανεγερθεί το Διοικητήριο της Περιφέρειας. Μια λύση αμοιβαίου οφέλους, καθώς σαφώς εξυπηρετεί και το πολύ σημαντικό έργο του Δικαστικού Μεγάρου. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Όμως με συνεργασία και αποτελεσματικότητα, θα κατακτήσουμε και αυτόν τον μεγάλο στόχο μας».

 

 

κατεβάστε το Δελτίο Τύπου του Υπουργού εδώ:

2021-12-22 ΔΤ – Δικαστικο Μεγαρο_Διοικητηριο

κατεβάστε το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εδώ:

2021-12-23 ΔΤ Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube