Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “REAL NEWS” – “Η εμμονή απέναντι σε μέτρα που δεν αποδίδουν δεν αποτελεί ένδειξη σοφίας”

81603879H Kυβέρνηση αντέχει να ανοίξει ασφαλιστικό και εργασιακά, όπως ζητάει η Τρόικα για τον Σεπτέμβριο;

Πριν από περίπου δυο μήνες, η Κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα στην επικαιροποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Ως εκ τούτου, τις σχετικές πολιτικές που εμπεριέχονται σε αυτή και μόνο, η Κυβέρνηση θα τις δρομολογήσει.

Ο φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης απέτυχε παταγωδώς. Εκτιμάτε ότι έως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μείωση του ΕΦΚ;

Είναι αλήθεια ότι στις δυο πρώτες περιόδους εφαρμογής του μέτρου της εναρμόνισης του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, διαπιστώθηκε επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος, σημαντική μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, πραγματική απώλεια εσόδων, ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, και υστέρηση έναντι των στόχων, ύψους περίπου 740 εκατ. ευρώ.

Άρα, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Θεωρώ ότι η τροποποίηση πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες, αποτελεί θέμα προς άμεση αντιμετώπιση.

Άλλωστε, η εμμονή απέναντι σε μέτρα που δεν αποδίδουν δεν αποτελεί ένδειξη σοφίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως η Δικαιοσύνη δεν καθορίζει την οικονομική πολιτική. Τι θα κάνετε με τις αυξήσεις των ενστόλων και πότε θα δοθούν τα αναδρομικά;

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να συλλειτουργεί αρμονικά με τους άλλους θεσμούς.

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων έχει δημοσιονομική επίπτωση στον Προϋπολογισμό, η σωστή εκτέλεση του οποίου είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Κυβέρνηση εξετάζει την προσαρμογή των αποδοχών των ενστόλων, με βάση το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ.

Με τρόπο όμως ώστε να αντιμετωπιστεί, παράλληλα, και το δημοσιονομικό κενό που αναπόφευκτα δημιουργείται.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι πρέπει να λειτουργούμε με υπευθυνότητα, σύνεση και ρεαλισμό, επιδεικνύοντας έμπρακτα κοινωνική αλληλεγγύη και σύμμετρη συμμετοχή στις θυσίες.

Δεν μας οδηγούν πουθενά οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και η επιδίωξη ασύμμετρων  εξαιρέσεων.

Είστε αισιόδοξος για την πορεία των εσόδων;

Το πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα κινήθηκαν εντός στόχου.

Το ίδιο παρατηρείται, μέχρι σήμερα, και τον Ιούλιο, όπου το 20ήμερο τα έσοδα διαμορφώθηκαν 28% υψηλότερα από πέρυσι.

Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει ότι οι εκτιμήσεις μας διαπνέονται από ρεαλισμό.

Με αυτά τα δεδομένα, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στόχους στο τέλος της χρονιάς.

Βέβαια, στην οικονομία, μαθηματικού τύπου βεβαιότητες δεν υπάρχουν.

Ωστόσο, τα φορολογικά βάρη για τους πολίτες είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Δεν σας ανησυχεί αυτό;

Θα έλεγα ότι η διατήρηση υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης των συνεπών φορολογουμένων, προφανώς, ως πολίτη, με δυσαρεστεί και, ως επιστήμονα και πολιτικό, έντονα με προβληματίζει.

Για το λόγο αυτό, σταθερά υποστηρίζω ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η μη ανατροπή της υφιστάμενης εισοδηματικής πολιτικής και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πρέπει να οδηγήσουν στη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μέσω της άσκησης αυτής της πολιτικής θα υπάρξει αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και όχι μέσω της εισοδηματικής ενίσχυσης κάποιων κοινωνικών ομάδων.

Αυτή η πολιτική είναι οικονομικά πιο αποτελεσματική και διατηρήσιμη και κοινωνικά πιο δίκαιη.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά το δημοσιονομικό κενό του 2015 στα 911 εκατ. ευρώ. Η Τρόικα λέει ότι είναι 2 δισ. ευρώ. Πως είναι δυνατόν να μην χρειαστούν νέα μέτρα και νέο Μνημόνιο;

Η επόμενη αξιολόγηση του Προγράμματος θα γίνει το Σεπτέμβριο, οπότε και θα πρέπει να καταρτιστεί το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015.

Εκτιμώ ότι η καλή εκτέλεση και του τρέχοντος Προϋπολογισμού, η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η πορεία του τουρισμού και οι θετικές επιπτώσεις από τις ήδη υλοποιούμενες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης θα μηδενίσουν το κενό που είχε παρατηρηθεί πριν ορισμένους μήνες.

Ακόμη και με τις δυσμενέστερες εκτιμήσεις της Τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ το 2015.

Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι η χώρα, από το 2013, έχει εισέλθει σε περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων, που φαίνεται ότι είναι διατηρήσιμα.

Η έκτακτη εισφορά λήγει στο τέλος του 2014. Θα παραταθεί το 2015 και 2016;

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που πρόσφατα ψηφίστηκε, δεν περιελάμβανε την επέκταση της έκτακτης εισφοράς για τα επόμενα έτη.

Στοιχείο που καταδεικνύει και τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Βέβαια, αυτό θα αξιολογηθεί και πάλι κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2015, λαμβάνοντας υπόψη την εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού, τις προβλέψεις για το 2015 και την επίπτωση των δικαστικών αποφάσεων.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube