Συνέντευξη στην ιστοσελίδα “News247.gr” – “Η Κυβέρνηση στο ασφαλιστικό δεν έχει μεταρρυθμιστική αλλά μόνο ταμειακή στόχευση”

Δεδομένου ότι η χώρα έχει υπογράψει ένα ακόμη μνημόνιο, το οποίο περιγράφει ένα στενό και συγκεκριμένο πλαίσιο άσκησης πολιτικής και το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει ως κυβέρνηση, η ΝΔ εάν ήταν κυβέρνηση τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει; Γιατί να προτιμήσουν δηλαδή οι ψηφοφόροι τη ΝΔ; Αφού το ίδιο πρόγραμμα θα κληθεί να εφαρμόσει…

Κανένα Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής δεν είναι άκαμπτο και ανελαστικό.

Οι πολιτικές του, κυρίως οι δημοσιονομικές, επιλέγονται από την Κυβέρνηση.

Η παρούσα Κυβέρνηση έχει την «ιδιοκτησία» του τρέχοντος Προγράμματος.

Πρόγραμμα που εμπεριέχει δυνητικούς βαθμούς ευελιξίας, η χρήση των οποίων εξαρτάται από την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης.

Απαντώντας στον πυρήνα του ερωτήματός σας, σημειώνω ότι η ΝΔ, έχοντας κερδίσει αξιοπιστία από τη σταθεροποίηση της οικονομίας το 2014, μπορεί να αλλάξει το μίγμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Μπορεί να δημιουργήσει πληρέστερα τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας, να αξιοποιήσει καλύτερα τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, να προχωρήσει – όπως με επιτυχία έκανε – στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, να υλοποιήσει ταχύτερα τις διαρθρωτικές αλλαγές και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ενώ, η εφαρμογή του τρέχοντος Προγράμματος από την παρούσα Κυβέρνηση αποκαλύπτει ιδεοληπτική εμμονή, π.χ. στην αύξηση υφιστάμενων ή στην επιβολή νέων φόρων.

Η επίτευξη, συνεπώς, των ίδιων στόχων ενός Προγράμματος, μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους, ιεραρχήσεις και πολιτικές.

Γιατί αρνείστε κάθε συναίνεση στο ασφαλιστικό; Δε συμφωνείτε με κανένα μέτρο;

Το ασφαλιστικό αποτελεί για όλες τις χώρες, εδώ και αρκετά χρόνια, μείζον πρόβλημα.

Ειδικότερα στη χώρα μας, επρόκειτο για ένα ασφαλιστικό σύστημα με διαφοροποιήσεις, εξαιρέσεις, προνομιακές καταστάσεις και βραχύβιο προγραμματισμό στις περισσότερες διαστάσεις του.

Και όταν λαμβάνονταν πρωτοβουλίες θεραπείας κάποιων πτυχών του προβλήματος, οι αντιδράσεις ήταν οξύτατες. Θυμίζω ότι πρωτοστάτης σ’ αυτές τις «τυφλές» και οξείες αντιδράσεις ήταν η Αριστερά.

Τώρα, η κυβερνώσα συνιστώσα της, με πολιτικό θράσος, όπως συνηθίζει, «κουνάει το δάκτυλο» σε όλους. Οι ευθύνες της, όπως όλων, έχουν καταγραφεί.

Είναι γεγονός ότι, τον τελευταίο χρόνο, η Κυβέρνηση, με τους πολιτικούς ακροβατισμούς της, έχει επιδεινώσει το περιβάλλον εντός του οποίου πρέπει να αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος.

Η επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση, η υψηλή ανεργία, οι αρνητικές προοπτικές της απασχόλησης και η αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αποτελούν πρόσθετους περιορισμούς στη λύση του προβλήματος.

Καλή λύση όμως δεν μπορούν να δώσουν ο ετεροχρονισμός του προβλήματος, η αύξηση των εισφορών, η επιβράβευση όσων έχουν προσφέρει λιγότερα στο ασφαλιστικό σύστημα, η αυστηροποίηση του συστήματος σε βάρος των συνεπών ασφαλισμένων, οι εξοντωτικές αυξήσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Για αυτούς τους λόγους διαφωνούμε με την κατεύθυνση, τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ένα νομοσχέδιο που δεν έχει μεταρρυθμιστική, αλλά μόνο ταμειακή στόχευση, και μάλιστα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Τι διαφορετικό δηλαδή θα μπορούσατε να κάνετε εσείς στο ασφαλιστικό;

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε, χθες, τις προτάσεις της.

Προτάσεις που στόχο έχουν να μην τιμωρηθούν όσοι εκπληρώνουν με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, να εμπεδώσουν την ασφαλιστική συνείδηση, να διαχωρίσουν την κοινωνική ασφάλιση από την πρόνοια, να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης των γενεών.

Προτάσεις όπως είναι η δημιουργία 3 ασφαλιστικών ταμείων (μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων/ελεύθερων επαγγελματιών), η χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, ο συμψηφισμός των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ – για τον τελευταίο χρόνο μόνο – με τις αγροτικές επιδοτήσεις, η συντόμευση των μεταβατικών διατάξεων του Ν. 3863.

Είστε τελικά νεοφιλελεύθεροι στη ΝΔ;

Εμείς, στη ΝΔ έχουμε, επί 4 δεκαετίες, σαφή ιδεολογική ταυτότητα.

Ταυτότητα που καταγράφεται στη διακήρυξη των ιδρυτών, του Κων/νου Καραμανλή και των συνεργατών του, και έκτοτε στα επίσημα κείμενα που έχουν δημοκρατικά εγκριθεί.

Η ΝΔ είναι πολιτικό κόμμα φιλελεύθερο, κοινωνικό, ριζοσπαστικό.

Τελεία και παύλα επί αυτού του θέματος.

Η ιδεολογία της ΝΔ έχει διαχρονικά δικαιωθεί από τις εξελίξεις.

Εκφράζουν το νέο και το κέντρο πρόσωπα όπως ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης; Θα βλέπατε στη ΝΔ, πρόσωπα από το Ποτάμι ή ακόμη και το ΠΑΣΟΚ; Και ποιο κοινό σημείο επαφής θα είχε η κεντροδεξιά με τα πρόσωπα αυτά, πέραν της αντι-ΣΥΡΙΖΑ στόχευσης;

Στόχος είναι η όλη ΝΔ, υπό τον κ. Μητσοτάκη, με τον ιδεολογικό και πολιτικό της πυρήνα, με τεκμηριωμένη ανάλυση, με επικαιροποιημένο πολιτικό λόγο, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά από όλους μας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε μέσα από τις τάξεις της να εκφραστεί αβίαστα μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συμμαχία η οποία προφανώς θα περιλαμβάνει και το κέντρο.

Άλλωστε, η ΝΔ, εκ της αρχικής κατασκευής της, είναι και κέντρο.

Η οικονομική πολιτική της εδράζεται στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Δεν είναι άκαμπτη και δογματική. Κάνει τις κατάλληλες, κάθε φορά, προσαρμογές.

Δεν διστάζει να εφαρμόσει ακόμη και πολιτική η οποία θα στηρίζεται σε άλλο ιδεολογικό πλαίσιο, αν εκτιμήσει ότι είναι επωφελής για τη χώρα και τους πολλούς πολίτες.

Άλλωστε, τα ιδεολογικά πλαίσια στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής δεν είναι άκαμπτα.

Όσον αφορά στα πρόσωπα, δεν θα εξειδικεύσω.

Θα πω μόνο ότι οποιοσδήποτε πολίτης ή πολιτικός αποδέχεται το ιδεολογικό πλαίσιο και σέβεται την ιστορία της ΝΔ, μπορεί να συνεχίσει την πολιτική δράση του μέσα από τις τάξεις της.

 

Υπήρξατε υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Τότε στελέχη της κυβέρνησης κατηγορούσαν όσους διαμαρτύρονταν για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή έκλειναν δρόμους, ότι βλάπτουν την οικονομία. Τώρα όμως φλερτάρετε με τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες κλπ. Δε βλάπτουν τώρα οι κινητοποιήσεις την οικονομία;

Η ΝΔ, δια του Εκπροσώπου της, τοποθετήθηκε με σαφήνεια για το θέμα.

Συμμερίζεται απολύτως την αγωνία των πολιτών και κατανοεί την αγανάκτηση που δημιουργούν η αναξιόπιστη πολιτική και οι ατυχείς χειρισμοί της Κυβέρνησης.

Όλα αυτά, όμως, στην έκφρασή τους, πρέπει να έχουν σεβαστά από όλους όρια: το σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την ανάγκη της ανεμπόδιστης λειτουργίας της οικονομικής ζωής του τόπου.

Το Μαξίμου σας κατηγορεί, τη ΝΔ συνολικά, ότι παίρνετε το μέρος των δανειστών στη διαπραγμάτευση. Δε στηρίζετε την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς άλλες καθυστερήσεις που θα μπορούσαν σε λίγους μήνες να φέρουν τη χώρα πάλι στην ίδια κατάσταση ασφυξίας με το περασμένο καλοκαίρι;

Αυτή η κατηγορία, όπως και άλλες κατά τα τελευταία χρόνια, είναι στο «οπλοστάσιο» της «ευρηματικής» σε αυτά τα θέματα Αριστεράς.

Αλήθεια όμως, ποιά διαπραγμάτευση να στηρίξουμε; Αυτή που έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, και την οποία ο ίδιος ο πρώην Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως αποτυχημένη;

Ή αυτή που γίνεται μετά την υπογραφή του Μνημονίου και η οποία εδράζεται σε μη ενδεδειγμένη προσέγγιση δημοσιονομικής προσαρμογής;

Η ΝΔ πιστεύει στην αναγκαιότητα της πολιτικής και κοινωνικής συνεννόησης.

Αυτή όμως πρέπει να χτίζεται διαχρονικά, με όρους ειλικρίνειας και εθνικής ευθύνης, και όχι ευκαιριακά, με «λεόντιες» συμπεριφορές.

Η εθνική συνεννόηση απαιτεί, από όλους, αυτογνωσία, αυτοκριτική, ειλικρίνεια προθέσεων και σαφήνεια θέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ δεν έχει σχέση με την επιζήμια για τη χώρα πολυετή πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, την πρακτική του «όχι σε όλα».

Στηρίζουμε στρατηγικές που είναι ωφέλιμες για την πορεία της χώρας, όπως ήδη το έχουμε αποδείξει, ενδεικτικά, στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών, της δημιουργίας του θεσμικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κ.α.

Όλες τις άλλες στρατηγικές δεν θα τις στηρίζει.

Βλέπετε λύση για το χρέος; Και θα χρειαστεί κούρεμα ή αρκεί η αναδιάρθρωσή του;

Αποτελεί κοινή θέση ότι μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους έχει καταστεί αναπόφευκτη.

Σημειώνω ότι, το 2015, επιδεινώθηκε η βιωσιμότητά του. Όπως καταγράφει και η έκθεση του ΔΝΤ, αυτό οφείλεται στη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, στην αναθεωρημένη πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου, στα χαμηλότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και στις πρόσθετες οικονομικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.

Υπενθυμίζω την παλαιά μου θέση ότι, στο πεδίο των εφικτών λύσεων, η όσο το δυνατόν γρηγορότερη εφαρμογή πρόσθετων παραμετρικών μέτρων κρίνεται αναγκαία και είναι ρεαλιστική.

Βεβαίως, στην απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Ιουλίου 2015, με συνυπογραφή του κ. Τσίπρα, δεν συζητείται οποιαδήποτε απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους αν και επί χρόνια καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις με παλληκαρισμούς για μεγάλο «κούρεμά» του.

Τώρα προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και θεωρεί ως επιτυχία την εφαρμογή ρυθμίσεων που συζητούνται από τα τέλη του 2012.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube