Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84”

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ.

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία συμφωνία με το ΔΝΤ. Άλλωστε και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σχέση μας με το Ταμείο, όπως αυτή προβλεπόταν από την προηγούμενη δανειακή σύμβαση… Ανέκαθεν το ΔΝΤ ήταν πολύ σκληρό σε αυτά που ζητούσε στο δημοσιονομικό σκέλος, πάντα όμως βοηθούσε τα ελληνικά συμφέροντα σε ό,τι αφορούσε το ύψος των οικονομικών στόχων και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους» δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, στην «Τρόικα του Αθήνα 9.84»Αναλυτικά είπε:

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης:

«Μέχρι τώρα όλες οι εκτιμήσεις και τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης έχουν διαψευστεί. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση έλεγε ότι θα κλείσει τη διαπραγμάτευση τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2015. Μετά έλεγε ότι θα την κλείσει αρχές του Ιανουαρίου του 2016. Φτάσαμε Μάρτιο και ευχόμαστε να κλείσει τον Απρίλιο. Δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις. Αυτή την στιγμή φαίνεται ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τους εταίρους και δανειστές, αρκετές στο δημοσιονομικό κομμάτι με τους Ευρωπαίους και πιο μεγάλες με το ΔΝΤ. Υπάρχει στην εξίσωση και το ζήτημα του χρέους, που θα πρέπει και οι δανειστές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, εφόσον η ελληνική πλευρά ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους… Θέλουμε να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να επιτύχει αυτόν τον στόχο που είχαμε θέσει εμείς το 2012. Ουσιαστικά μιλάμε για την ίδια απόφαση που έχει ληφθεί από τότε με τις ίδιες παραμετρικές αλλαγές που αποφασίστηκαν τότε…».

Για την κόντρα ΔΝΤ – κυβέρνησης:

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία συμφωνία με το ΔΝΤ. Άλλωστε και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σχέση μας με το Ταμείο, όπως αυτή προβλεπόταν από την προηγούμενη δανειακή σύμβαση. Άρα, τώρα πρέπει να γίνει ένα καινούργιο μνημόνιο, ένα καινούργιο σχήμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Αυτό είναι προϋπόθεση με βάση την απόφαση του Eurogroup και την επιθυμία των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Γερμανίας. Ένα δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με τις αποκλίσεις του τότε από το σήμερα. Προφανώς από τότε μέχρι σήμερα έχει επιβαρυνθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όπως και τα μακροοικονομικά της στοιχεία, από την στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν έχουμε πάρει και τις αναγκαίες δόσεις του δανείου, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, άρα και να μειωθεί η ρευστότητα στην οικονομία. Θέλει μεγάλη προσοχή το πώς χειρίζεσαι το λόγο σου απέναντι στους δανειστές. Ανέκαθεν το ΔΝΤ ήταν πολύ σκληρό σε αυτά που ζητούσε στο δημοσιονομικό σκέλος, πάντα όμως βοηθούσε τα ελληνικά συμφέροντα σε ό,τι αφορούσε το ύψος των οικονομικών στόχων και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Άρα με την ίδια ευκολία που η κυβέρνηση κατηγορεί το ΔΝΤ για τα μέτρα που ζητάει και το δημοσιονομικό κενό, σε άλλες χρονικές περιόδους συμπλέει με το ΔΝΤ για την ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών στόχων και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα από την πλευρά Ελλάδας – Ευρώπης. Πάντα έλεγα ότι, σε αυτό το παίγνιο που γίνεται εντός και εκτός χώρας, θα πρέπει να ξέρουμε ότι σε μια περίοδο αβεβαιότητας ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν ούτε για τα βουβάλια, ούτε για τα βατράχια. Θα πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί».

Πηγή: Γραφείο Τύπου «Αθήνα 9.84»

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube