Χρ. Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα 48 έργα στον Δήμο Λαμιέων άνω των 110 εκατομ. ευρώ | 24.2.2023

Λαμία, 24 Φεβρουαρίου 2023

 

 

Δελτίο Τύπου

 

«48 έργα, προϋπολογισμού άνω των 110 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Λαμιέων».

 

1ο. Πανεπιστημιακές Εγκαταστάσεις.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες περίπου 3 χρόνων, σε έκταση 26 στρεμμάτων, θα αρχίσει η κατασκευή, με διαδικασία ΣΔΙΤ, συμπληρωματικών πανεπιστημιακών κτιριακών υποδομών στη Λαμία.

Θα κατασκευαστούν άνω των 13.500 τ.μ. για διάφορες χρήσεις, όπως είναι αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, φοιτητικές εστίες.

Το έργο της επέκτασης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών και των υποδομών φοιτητικής κατοικίας αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, καθώς θα συμβάλλει, μακροχρόνια, στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη και αριστεία και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στις 2 Μαρτίου 2021, ολοκληρώθηκε η Α’ Φάση του Διαγωνισμού, με προεπιλογή 5 υποψηφίων.

Χθες, 23 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκε, μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, η Β1 Φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

Εν συνεχεία, περιλαμβάνεται δεκαήμερη προθεσμία για τυχόν άσκηση ένδικων μέσων από τους υποψηφίους.

Αμέσως μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας, το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει στη δημοσίευση της Πρόσκλησης Δεσμευτικών Προσφορών (ΒΙΙ Στάδιο), όπου με την ολοκλήρωσή του (εκτίμηση περί τα τέλη Ιουνίου), θα έχουμε την ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η περίοδος οριστικοποίησης όλων των συμβατικών εγγράφων (συμβάσεις υπεργολαβίας, συμβάσεις χρηματοδότησης, ασφαλίσεις, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού κ.ά.) και ο φάκελος του έργου θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προ-συμβατικό έλεγχο.

Ακολουθεί η υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης και η έναρξη υλοποίησης του έργου, μέχρι το τέλος του 2023.

Ο προϋπολογισμός του είναι 15 εκατ. ευρώ.

 

2ο. Έρευνα και Καινοτομία.

Εντάξαμε το Ερευνητικό Ινστιτούτο που λειτουργεί εδώ, στη Λαμία, και μία ερευνητική ομάδα, στις εθνικές προσπάθειες που έχουμε οργανώσει και αναπτύξει, για τον σχεδιασμό και την παραγωγή ελληνικών αυτόνομων εναέριων οχημάτων (Drones), μέσω των προγραμμάτων «ΑΡΧΥΤΑΣ» και «ΓΡΥΠΑΣ».

Η πρωτοβουλία αυτή είχε προκύψει μετά από υπογραφή μνημονίου μεταξύ της ΕΑΒ, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και πλέον και του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Συνεπώς, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα εδραιώνεται εδώ, στη Λαμία.

 

3ο. Ανέγερση Πτέρυγας Ακτινοθεραπείας και Χημειοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, υπογράψαμε Απόφαση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο παραχωρεί δωρεάν έκταση εμβαδού περίπου 6.000 τ.μ., στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, για την υλοποίηση του έργου.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση των όρων δόμησης και κάλυψης στον χώρο του Νοσοκομείου.

Και στις 18 Οκτωβρίου 2022, υπεγράφη η σύμβαση του έργου με το ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που σηματοδοτεί την επιτάχυνση της διαδικασίας υλοποίησης του.

Η έγκριση της προμελέτης για το έργο, περνάει από Τεχνικό Συμβούλιο, στις 3 Μαρτίου 2023.

Λίγες ημέρες αργότερα, θα ξεκινήσει, από το ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι 17 εκατ. ευρώ.

 

4ο. Αναμόρφωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Το έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί από την ΥΠΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Ο προϋπολογισμός του, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι 5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία τετραετία, λειτουργεί, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, η νέα, πλήρως ανακαινισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ανεβάζοντας τον αριθμό εξυπηρετούμενων συμπατριωτών μας από 67 σε 162.

Ταυτόχρονα, λειτουργεί και το νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, το μοναδικό στη Στερεά Ελλάδα.

Αποφεύγονται, έτσι, πάνω από 440 διακομιδές ασθενών για την πραγματοποίηση αγγειοπλαστικών επεμβάσεων.

Με τη σημερινή ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ το προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό, για τη βράβευσή του, προχθές, από τον Πρωθυπουργό, σε ειδική εκδήλωση για τους υγειονομικούς του ΕΣΥ.

Η συγκεκριμένη βράβευση συνιστά αναγνώριση της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει το προσωπικό της ΜΕΘ, και συνολικά του Νοσοκομείου, τα πολλά χρόνια τώρα.

 

5ο. Ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Λαμίας και των Περιφερειακών Ιατρείων.

Η 5η ΥΠΕ χρηματοδοτήθηκε με 250.000 ευρώ, προκειμένου – αποκλειστικά και μόνο – τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Φθιώτιδας να αναβαθμιστούν.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Υγείας Λαμίας παρέλαβε νέο, υπερσύγχρονο υπερηχο-τομογράφο, νέο υγρό κλίβανο αποστείρωσης, ψηφιακό καρδιογράφο και νέες στολές εργασίας για το προσωπικό.

Επίσης, το Περιφερειακά Ιατρεία Ανθήλης, Θερμοπυλών, Κομποτάδων, Λιανοκλαδίου, Λυχνού, Μοσχοχωρίου και Υπάτης, αναμένεται να παραλάβουν από έναν νέο ψηφιακό καρδιογράφο.

Τέλος, η 5η ΥΠΕ έχει εντάξει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2021-2027, την προμήθεια νέων ασθενοφόρων για τα Κέντρα Υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Υγείας Λαμίας.

 

Επίσης, την άνοιξη του 2020, με το πρώτο κύμα της πανδημίας, το Υπουργείο Οικονομικών, άνοιξε, στην Τράπεζα της Ελλάδος, ειδικό λογαριασμό για την κατάθεση δωρεών, όσων επιθυμούσαν να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Μία από τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το λογαριασμό, με ποσό ύψους 1,23 εκατ. ευρώ, αφορούσε στην προμήθεια 17 ασθενοφόρων οχημάτων για το ΕΚΑΒ.

Πλέον, έχουμε εισέλθει στην τελική φάση των διαδικασιών προμήθειας των οχημάτων, και επίκειται, τον επόμενο μήνα, η παραλαβή των πρώτων 6 από αυτά.

Τα οχήματα που προμηθεύεται το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχει θέσει το ΕΚΑΒ, θα παραδοθούν για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του ΕΚΑΒ σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σε καθεμία από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας θα διατεθούν δύο ασθενοφόρα, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες ΥΠΕ – Αττικής, Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και Μακεδονίας – θα λάβουν από τρία ασθενοφόρα η καθεμία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα όχημα θα διατεθεί για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

 

6ο. Ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας.

Το έργο πέρασε από Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, τον Μάρτιο του 2021, και τροποποιήθηκε, τον Ιούνιο του 2022.

Τον Νοέμβριο του 2022, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιανουαρίου 2023.

Υπεβλήθησαν 5 φάκελοι, απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου.

Αυτή τη στιγμή, το έργο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθέντων φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Επιτροπή Διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός στηρίχθηκε σε ψήφιση νομοθετικής διάταξης του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία προβλέπεται η τροποποίηση χρήσης γης και ο καθορισμός όρων δόμησης.

Το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου, σε έκταση 15.000 τ.μ. εντός του πρώην στρατοπέδου «Τσαλτάκη», όπου θα στεγάζονται το Εφετείο, η Εισαγγελία Εφετών, το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Ειρηνοδικείο και το Γραφείο Κοινωνικής Αρωγής.

Έχει, μάλιστα, εξασφαλιστεί η δυνατότητα δόμησης επιπλέον 4.500 τ.μ. για ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες.

Ο προϋπολογισμός του συνολικού έργου, για την ανέγερση και ανακατασκευή Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Ελλάδα, ανέρχεται στα 48,3 εκατομ. ευρώ.

 

7ο. Νέο Διοικητήριο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Με την ίδια νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούσε το Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας, ικανοποιήθηκε το αίτημα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την κατασκευή νέου Διοικητηρίου, μέσω αμοιβαίας ανταλλαγής εκτάσεων, εντός του πρώην Στρατοπέδου Τσαλτάκη.

Έχει ολοκληρωθεί, από την Περιφέρεια, η μελέτη και η τεχνική έκθεση για την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου.

Αναζητούνται οι πηγές χρηματοδότησης του έργου.

 

8ο. Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

Η Κυβέρνηση ενισχύει τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση του χώρου, με τη δημιουργία ενός κέντρου μικτών χρήσεων (πολιτισμού, αθλητισμού και καινοτομίας), περιφερειακής, αλλά και εθνικής εμβέλειας.

Το έργο, ύψους 18,7 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

9ο. Αξιοποίηση Θερμοπυλών.

Συνεχίζεται, με κυβερνητικό σχέδιο και πολιτική βούληση, η προσπάθεια για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Θερμοπυλών.

Δρομολογείται η χρηματοδότηση βελτιωτικών παρεμβάσεων ήπιας ανάπλασης από τον Δήμο Λαμιέων και η αποκατάσταση, στερέωση και ανασκαφικός καθαρισμός του Τείχους των Φωκέων, πρωτοβουλία η οποία πέρασε πρόσφατα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Και για τα δύο έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ύψους 2,3 εκατ. ευρώαπό το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, υφίσταται συγκεκριμένο ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα για τη χρηματοδότηση ψηφιακής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο.

 

10ο. Αξιοποίηση Ιαματικών Πηγών – Λουτρά Θερμοπυλών.

Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ από τον τεχνικό σύμβουλο.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη μελέτη ΕΣΧΑΔΑ, και έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση της ΣΜΠΕ.

Στη μελέτη ΕΣΧΑΔΑ έχει προβλεφθεί η δυνατότητα κατασκευής νέου υδροθεραπευτηρίου, το οποίο θα υδροδοτείται μέσω κατάλληλων τεχνικών έργων από την υπάρχουσα αναγνωρισμένη ιαματική πηγή.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εκτιμάται μέσα στο 2023.

 

11ο. Αξιοποίηση Ιαματικών Πηγών – Λουτρά Υπάτης.

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία επικαιροποίησης του ΕΣΧΑΔΑ από τον Σύμβουλο Μελετητή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, προκειμένου το ΕΣΧΑΔΑ να λάβει, στη συνέχεια, την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Μέχρι την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας επιτρέπεται η βραχυπρόθεσμη αξιοποίηση του, επενδυτικά, αδρανούς περιουσιακού στοιχείου των ιαματικών πηγών Υπάτης και λοιπών χώρων στην έκταση, από την ΕΤΑΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΑΔ ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία για την εκμίσθωση του ΑΒΙΟ, υπογράφηκε η σύμβαση με τον ιδιώτη και ξεκίνησε η λειτουργία του καταστήματος.

Παράλληλα, έχουν προκηρυχθεί δύο νέοι διαγωνισμοί για μίσθωση.

Συγκεκριμένα:

 • Ένα κατάστημα ισόγειο, 46 τ.μ., με υπαίθριο χώρο 102 τ.μ., για το οποίο δεν κατατέθηκε φάκελος δικαιολογητικών συμμετοχής.
 • Ένα κατάστημα ισόγειο, 30 τ.μ., με υπαίθριο χώρο 34 τ.μ., για το οποίο κατατέθηκε ένας φάκελος, ο οποίος βρίσκεται προς αξιολόγηση από την αρμόδια Επιτροπή Διαγωνισμών.

Αν υπάρχει πρόσθετο επενδυτικό ενδιαφέρον, μπορεί να προχωρήσει και σε επιπλέον παραχωρήσεις.

 

12ο. Κατασκευή Οδικού Άξονα «Λαμία – Καρπενήσι».

Το Υπουργείο Υποδομών ωριμάζει τα τμήμα του έργου Σταυρός-Καστρί και Νεοχωράκι – Ανατολικό Μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού, συνολικού μήκους 35 χλμ.

Προχώρησε στη δημοπράτηση των απαραίτητων γεωτεχνικών ερευνών, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ το προσεχές διάστημα, θα κατατεθεί, στην αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για έγκριση.

Ταυτόχρονα, αναζητείται χρηματοδότηση για το έργο, που εκτιμάται στα 185 εκατ. ευρώ.

 

13ο. Ολοκλήρωση Κατασκευής Οδικού Άξονα Ε-65.

Με σταθερούς ρυθμούς προχωρά το έργο του νότιου τμήματος του Ε65, από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα.

Η πρόοδος των εργασιών έχει ξεπεράσει το 88,3%, και βρισκόμαστε σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο.

Υπενθυμίζεται πως στην κυκλοφορία έχει ήδη δοθεί, την τελευταία τετραετία, ένα τμήμα 14,2 χλμ. στο τμήμα από την αρχή του Ε65, πριν τη Λαμία, και μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Καρπενησίου.

Το κόστος του έργου είναι 300 εκατ. ευρώ.

Έχει επιλυθεί η εμπλοκή που υπήρξε με τον σιδηρόδρομο, και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, στο τμήμα μήκους 4,5 χλμ, που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023.

 

14ο. Κατασκευή Οδικού Άξονα «Μπράλος – Άμφισσα».

Το έργο εντάχθηκε από την Κυβέρνηση, ως δημόσιο έργο εθνικής σημασίας, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών – Μεταφορών, το οποίο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ πριν λίγες μέρες, στις 16 Φεβρουαρίου, υπεγράφη η σύμβαση δημοπράτησης.

Με την ολοκλήρωση των 3 αυτών έργων, η Λαμία αναμένεται να καταστεί μοναδικός συγκοινωνιακός κόμβος.

 

15ο. Χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα το ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης νοτιοδυτικού τμήματος της Λαμίας, που αφορά μία σημαντική αστική παρέμβαση, σε έκταση 92 στρεμμάτων, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ.

Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται.

 

16ο. Χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος 2».

Εντάχθηκαν τα εξής έργα:

 • Πάρκο ζωοφιλίας Στερεάς Ελλάδας, δυναμικότητας 300 θέσεων, βάσει προγραμματικής σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας, ύψους 2,6 εκατ. ευρώ.
 • Προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων, μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού, ύψους 120.000 ευρώ.
 • Κατασκευή ραμπών στα σχολικά κτίρια του Δήμου, ύψους 60.140 ευρώ.

 

17ο. Χρηματοδοτήσεις Αγροτικών Έργων.

Δρομολογείται, μετά την ένταξη – αυτή την εβδομάδα – στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Μοσχοχωρίου, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ.

Ενώ προχωρά και η μελέτη για την υπογειοποίηση και αναβάθμιση υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων στην Ανθήλη και τη Ροδίτσα.

 

18ο. Έκτακτες Χρηματοδοτήσεις.

Υπήρξαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, εκτός Προϋπολογισμού του Δήμου, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ:

 • για αποκατάσταση υποδομών εξαιτίας της θεομηνίας «Ιανός», ύψους 3,4 εκατ. ευρώ,
 • για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ,
 • για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ,
 • για θέρμανση σχολικών μονάδων, ύψους 394.040 ευρώ,
 • για έργα υποδομής σε δημοτικές κοινότητες, ύψους 100.000 ευρώ.

Ανάμεσα στα έργα υποδομής, είναι αυτά που αφορούν τις δημοτικές κοινότητες του Γοργοποτάμου, της Μεγάλης Βρύσης και της Παύλιανης.

 

19ο. Έκτακτες Χρηματοδοτήσεις – «Μπάρμπαρα».

Σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, δρομολογείται η πρόσθεση οικονομική ενίσχυση του Δήμου, ύψους 250.000 ευρώ, για την αποκατάσταση ζημιών από τη θεομηνία.

Σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

 

20ο. Κατασκευή Μονάδας Ηλιακής Ξήρανσης Ιλύος.

Το έργο εντάχθηκε στη σχετική Δράση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Περιλαμβάνει τη διαχείριση  της παραγόμενης ιλύος από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Λαμίας, καθώς και των γειτονικών Εγκαταστάσεων Καμένων Βούρλων, Σπερχειάδας – Μακρακώμης, Ιτέας, Αμφίκλειας, Μώλου, Καρπενησίου και Ελάτειας – Αμφίκλειας.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι 5,9 εκατ. ευρώ.

 

21ο. Ράλι Ακρόπολις.

Εργαστήκαμε συλλογικά, συντονισμένα και μεθοδικά, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που οδήγησαν στην εξαιρετική – για την χώρα και την περιοχή – εξέλιξη της επιστροφής του αγώνα στην Ελλάδα.

Η Φθιώτιδα και η Λαμία δικαίωσαν την επιλογή των διοργανωτών να είναι το επίκεντρο του αγώνα, τόσο με τις μοναδικές, φημισμένες, ειδικές διαδρομές που περιλαμβάνει η περιοχή, όσο και με την άψογη διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Ως έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας του Ράλι Ακρόπολις, στην πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού για τον καθορισμό του πλαισίου, των όρων, προϋποθέσεων, κριτηρίων κατανομής της προβλεπόμενης χρηματοδότησης των δικαιούχων αθλητικών ομάδων για το έτος 2023 από τη φορολογία των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, καθορίσαμε, μεταξύ άλλων, τη διανομή ποσού ύψους 1,1 εκατ. ευρώ για τη διεξαγωγή του αγώνα.

Είμαι βέβαιος πως και φέτος, με επίκεντρο τη Λαμία, η διεξαγωγή του Ράλι Ακρόπολις θα είναι αντάξια της βαρύτητας της επετείου των 70 χρόνων του «Ράλι των θεών».

 

22ο. Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας.

Εντάχθηκε, σε σχετικό εθνικό Πρόγραμμα, το έργο της προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών για τη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας του Δήμου.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι 2,8 εκατ. ευρώ.

 

23ο. Ενίσχυση Υποδομών Σχολικών Μονάδων.

 • Εξασφαλίσαμε, κατόπιν συνεργασίας με την Εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.», (Hellenic Energy σύμφωνα με τη νέα ονομασία), την ενίσχυση όλων των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Λαμιέων, αλλά και των Λυκείων της πόλης, με 51 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 51 βιντεοπροβολείς και 13 διαδραστικούς πίνακες.
 • Εξασφαλίσαμε, κατόπιν συνεργασίας με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, την προμήθεια νέου υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο 5ο και 13ο Νηπιαγωγείο Λαμίας, το 2ο και 16ο (Πειραματικό) Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, το 9ο και Εσπερινό Γυμνάσιο Λαμίας και το 2ο ΕΠΑΛ Λαμίας.

Ο εξοπλισμός παραδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2022.

 • Εξασφαλίσαμε επιπλέον σημαντικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, για το 3ο και το 16ο (Πειραματικό) Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Λαμίας (στο Λιανοκλάδι) και το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κωνσταντίνου.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν αναβάθμιση εγκαταστάσεων υγιεινής, ενεργειακή αναβάθμιση με κουφώματα αλουμινίου και λοιπές εργασίες αναβάθμισης που έχει ζητήσει η εκπαιδευτική κοινότητα.

Η νέα αυτή δράση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, μέσα τον Μάρτιο.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι σχετικές αυτοψίες.

 • Εξασφαλίσαμε νέα μουσικά όργανα στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες των μαθητών.
 • Εξασφαλίσαμε, μέσω χορηγίας, προμήθεια και δωρεά tablets για μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Υπάτης, ανταποκρινόμενοι στις δυσκολίες πραγματοποίησης τηλε-εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
 • Χρηματοδοτήσαμε τον Δήμο, με 394.040 ευρώ, για τη θέρμανση σχολικών μονάδων και την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων.

 

24ο. Ίδρυση Πειραματικού ΙΕΚ.

Η πόλη της Λαμίας επελέγη για να ιδρυθεί το ένα από τα πέντε πειραματικά ΙΕΚ στην Ελλάδα, με τη συμβολή του Δήμου που διέθεσε τον κατάλληλο χώρο.

Το Πειραματικό ΙΕΚ λειτουργεί ήδη, με επιτυχία.

Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ΙΕΚ ενισχύθηκε με σημαντικό ψηφιακό εξοπλισμό, και συγκεκριμένα με 4 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 4 βιντεοπροβολείς και 2 διαδραστικούς πίνακες.

 

25ο. Θέματα Κρατικής Αρωγής.

Σε ό, τι αφορά τον ΙΑΝΟ, οι αποφάσεις αφορούν 364 δικαιούχους και σύμφωνα με τα υποβληθέντα στοιχεία, η επιχορήγηση ανέρχεται σε 1.136.500 ευρώ.

Έχουν πληρωθεί 305 φάκελοι (ποσοστό 93%), με ποσό εξόφλησης 929.000 ευρώ, 23 φάκελοι εκκρεμούν και είναι υπό επεξεργασία και σε επικοινωνία με την Περιφέρεια για συμπληρώσεις – διευκρινίσεις, ενώ οι υπόλοιποι φάκελοι δεν έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, καθώς οι δικαιούχοι δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ειδικά για τον Δήμο Λαμιέων, έχουν ήδη πληρωθεί 246 δικαιούχοι, συγκεκριμένα 26 επιχειρήσεις και 220 αγρότες, με συνολικό ποσό 759.000 ευρώ.

 

Σε ότι αφορά το Κόμμα, και τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2021, έχουν πληρωθεί 43 από τους 44 φακέλους (28 επιχειρήσεις και 15 αγρότες), με συνολικό ποσό πληρωμής 650.000 ευρώ.

Εκκρεμεί μόλις ένας φάκελος, για τον οποίο η Υπηρεσία είναι σε επικοινωνία με την Περιφέρεια για συμπληρώσεις – διευκρινίσεις, αναφορικά με την κάλυψη ζημιών από την ασφαλιστική εταιρεία.

Τέλος, στις 29 Δεκεμβρίου 2022, από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία καθορίζει τη διαδικασία αποζημιώσεων για το φυτικό κεφάλαιο, επιλύοντας μία εκκρεμότητα για αρκετούς συμπατριώτες μας.

 

26ο. Στέγαση Πληθυσμού Ρομά.

Εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, υφίστανται οι οικισμοί Ρομά της Καμηλόβρυσης και της Ανθήλης (630 άτομα συνολικά).

Δεδομένης της επιτακτικότητας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού, η αναζήτηση λύσης για τη στέγαση αυτής της ομάδας κρίθηκε σημαντική.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημέρωσε τον Δήμο για την δυνατότητα χορήγησης προκατασκευασμένων οικίσκων, προκειμένου να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες του πληθυσμού Ρομά.

Ο Δήμος φρόντισε για την παραλαβή 50 προκατασκευασμένων οικίσκων (containers).

Με τον τρόπο αυτό, αφενός δίνει λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της στέγασης των Ρομά, και αφετέρου συμβάλλει στην κοινωνική τους ένταξη.

Επίσης, με στόχο την προώθηση της απασχόλησης των Ρομά, δημοσιεύθηκε το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 20 έως 44 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά».

Η δράση υλοποιείται, συνολικά, σε 8 περιφέρειες της χώρας, με Ενδιάμεσο Φορέα Υλοποίησης τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και στόχο την ενσωμάτωση των Ρομά στην αγορά εργασίας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μεταξύ των Περιφερειών στις οποίες θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα.

Η σχετική πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του Μαρτίου.

 

27ο. Στήριξη της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαμίας.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, εγκρίθηκε το αίτημα της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Βαμβακουργικών Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Λαμίας, για ένταξή της στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς.

 

28ο. Ενίσχυση Παραγωγών.

Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία, προχώρησε στη χορήγηση ενισχύσεων  σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων, με την μορφή άμεσης επιχορήγησης.

Παράλληλα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2022, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε μία σημαντική απόφαση, που έδωσε λύση στο πρόβλημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών τύπου «Καλαμών».

 

29ο. Απαλλαγή Υποχρέωσης Επιστροφής Ενισχύσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από πολύμηνη, εντατική δουλειά, ολοκλήρωσε μια πολυετή εκκρεμότητα, που αφορά τη διευθέτηση 5 υποθέσεων ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες είχαν κριθεί ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, βάσει αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υποθέσεις που αντιστοιχούν σε σημαντικό αριθμό δικαιούχων – αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι, απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, τις ενισχύσεις που είχαν λάβει πριν από πολλά χρόνια.

Για τη Φθιώτιδα, το συνολικό ποσό απαλλαγής υπερβαίνει τα 3,2 εκατ. ευρώ, πέραν του ατομικού ποσού απαλλαγής του κάθε αγρότη.

Ωφελούμενος και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαμίας, με ποσό απαλλαγής περίπου 1,6 εκατ. ευρώ.

 

30ο. Τηλεδιοίκηση και Αναβάθμιση Σιδηροδρομικής Γραμμής.

Η ΕΡΓΟΣΕ, στις 6 Μαΐου 2022, παρέδωσε προς χρήση το νέο, σύγχρονο σύστημα τηλεδιοίκησης, που αυτοματοποιεί την διπλή γραμμή Τιθορέα – Δομοκός.

Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα επιτρέπει, με ενίσχυση της υφιστάμενης ασφάλειας, μεγαλύτερες ταχύτητες στις διαδρομές, αλλά και περισσότερες στάσεις των διερχόμενων αμαξοστοιχιών.

Παράλληλα, η ΕΡΓΟΣΕ προχωράει στην αναβάθμιση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός, προϋπολογισμού3,1 εκατ. ευρώ.

 

31ο. Νέα Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Η πόλη της Λαμίας επελέγη από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, μαζί με άλλες 5 πόλεις στη χώρα, ως μία από τις έδρες της νέας Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), αποτελούμενη από 60 «δασοκομάντος».

Σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τον αρμόδιο Υφυπουργό και τον Δήμαρχο Λαμιέων, αναμένεται, σύντομα, να αξιοποιηθεί ο χώρος του παλαιού Δημαρχείου Γοργοποτάμου στο Μοσχοχώρι, προκειμένου να στεγαστεί η νέα Ειδική Μονάδα.

Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον αναφερόμενο χώρο, στο Μοσχοχώρι στις 10 Ιανουαρίου 2023.

 

32ο. Ζητήματα Απαλλοτριώσεων.

Υπεγράφη, στις 27 Δεκεμβρίου 2019, σχετική απόφαση για καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους των απαλλοτριώσεων της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Λιανοκλάδι – Δομοκός.

Επίσης, δρομολογούνται οι αποζημιώσεις που αφορούν την περιοχή της Λυγαριάς, στο τμήμα του Ε-65.

Ο πίνακας παρακατάθεσης βρίσκεται σε στάδιο σύνταξης, ώστε – μετά την έγκριση – να προχωρήσει σε αναγνώριση δαπάνης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

 

33ο. Χρηματοδότηση ΤΟΕΒ.

Χρηματοδοτήθηκαν οι ΤΟΕΒ της Φθιώτιδας με 3 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ΤΟΕΒ Μεγάλης Βρύσης – Ροδίτσας – Αυλακίου, Μοσχοχωρίου, Ανθήλης, Μεξιατών, Λιανοκλαδίου, Συκάς και Φραντζή.

 

34ο. My Ktimatogio Live.

Στην επέκταση της λειτουργίας της πλατφόρμας myKtimatologioLive σε 12 περιφερειακά γραφεία προχώρησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τον Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Ένα εκ των 12, το Κτηματολογικό Γραφείο Λαμίας.

 

35ο. Παρεμβάσεις Αναβάθμισης Ακινήτων.

Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» το έργο αποκατάστασης στο κτίριο όπου στεγαζόταν η υδροηλεκτρική μονάδα Γοργοποτάμου, προϋπολογισμού 950.000 ευρώ.

 

36ο. Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας.

Η συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με την ΕΤΒΑ, έθεσε – ως βασικό στόχο – την ανάδειξη της ΒΙΠΕ Λαμίας σε πρότυπη και σύγχρονη Βιομηχανική Περιοχή.

Εντός 2 ετών, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, οι επεμβάσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών της ΒΙΠΕ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σε ένα πλήρως προστατευόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον με περίφραξη 4,5 χλμ, ελεγχόμενη είσοδο οχημάτων και ατόμων, με την υποστήριξη έξυπνων και ψηφιακών παρεμβάσεων, με κλειστό κύκλωμα φύλαξης.

Επίσης, ενισχύθηκε η αντιπλημμυρική θωράκιση με την περιμετρική τάφρο όμβριων υδάτων στη βόρεια πλευρά της ΒΙΠΕ.

Άλλο ένα φιλόδοξο σχέδιο, που εμπίπτει στην προτεραιότητα ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, είναι η κατασκευή δικτύου οπτικών ινών στη ΒΙΠΕ.

Ενώ σημαντική είναι και η συμβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, με την κατασκευή του κόμβου κυκλοφορίας στην είσοδο της ΒΙΠΕ, που διασφάλισε την εύρυθμη λειτουργία της.

 

37ο. Αναβάθμιση των ΚΕΠ.

Το έργο της αναβάθμισής τους εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό ύψους 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών να μετατραπούν σε Υπηρεσίες Μίας Στάσης (one stop shop), δηλαδή σε δομές μέσω των οποίων ο πολίτης θα μπορεί να ολοκληρώσει όλες τις συναλλαγές του με το Δημόσιο, χωρίς ταλαιπωρία.

Ο Δήμος Λαμιέων χρηματοδοτείται με 130.000 ευρώ μέσω της δράσης για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών, Tablets και την ανακαίνιση των ΚΕΠ.

 

38ο. Αναβάθμιση Ψηφιακών Υποδομών.

Το έργο δημιουργίας τοπολογίας δακτυλίου εντάχθηκε στο υφιστάμενο δίκτυο οπτικών ινών GRNET, στο Εθνικό Πρόγραμμα αναβάθμισης των Εθνικών Υποδομών Οπτικών Ινών.

Με αυτό το έργο, η αξιοπιστία του ερευνητικού δικτύου αναβαθμίζεται σημαντικά, επιτρέποντας την αδιάλειπτη λειτουργία.

Οι άμεσα ωφελούμενοι είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι ερευνητικές υποδομές της Φθιώτιδας, το σύνολο των σχολείων της Λαμίας και της Φθιώτιδας, όπως και όσοι δημόσιοι φορείς αξιοποιούν τις εθνικές υποδομές οπτικών ινών.

 

39ο. Τηλεοπτικό Σήμα στις Λευκές Περιοχές.

Με σχετική δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, νοικοκυριά και οικισμοί σε περιοχές της χώρας που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, απέκτησαν πρόσβαση μέσω σχετικής πλατφόρμας.

Για τον Δήμο Λαμιέων, ωφελούμενοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι στις περιοχές Δέλφινο, Ελευθεροχώρι, Σκαμνός, Αγριλιά, Καλαμάκι, Παύλιανη, Αμαλώτα, Αργυροχώρι, Δάφνη, Καπνοχώρι, Λυχνό, Μεξιάτες, Μεσοχώρι, Νεοχώρι, Περιστέρι, Πύργος, Ροδωνιά, Υπάτη, καθώς και στην Ιερά Μονή Αγάθωνος και τη Μονή Αντίνιτσας.

 

40ο. Ίδρυση και Λειτουργία Γραφείου Ιδιωτικού Χρέους.

Το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε λειτουργία Γραφείο Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών, σε κτηριακή υποδομή του Δήμου Λαμιέων, με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, αναφορικά με την παροχή έγκυρων πληροφοριών για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους των ενδιαφερόμενων πολιτών.

 

41ο. Έδρα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διελκυστίνδας.

Η χορήγηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης του σωματείου με την επωνυμία «Ελληνική Ομοσπονδία Διελκυστίνδας», με έδρα την πόλη της Λαμίας, είναι το αποτέλεσμα σκληρής εργασίας και συστηματικής συνεργασίας προσώπων, φορέων και πολιτείας.

 

42ο. Ενίσχυση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επιχορηγήθηκε με το ποσό των 50.000 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών του.

Επίσης, ενισχύθηκε με ένα καινούργιο, ηλεκτροκίνητο, επταθέσιο αυτοκίνητο, με σκοπό την αναβάθμιση της βελτίωσης της ποιότητας μετακίνησης των ωφελούμενων του Κέντρου.

 

43ο. Ανακαίνιση των κτιρίων των ΕΠΑΣ.

Δράση ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περιλαμβάνει την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κτιριακών συγκροτημάτων στα οποία στεγάζονται Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), με σκοπό να προσεγγίσουν την ενεργειακή κατηγορία κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους.

Περιλαμβάνεται η ΕΠΑΣ Λαμίας.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου είναι 134 εκατ. ευρώ, με τη συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 108 εκατ. ευρώ.

 

44ο. Eπανασχεδιασμός και Ανακαίνιση των Υποκαταστημάτων της ΔΥΠΑ.

Και αυτή η δράση, ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογισμού 49,7 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει το Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης Λαμίας (ΚΠΑ2) και αφορά τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων, υλικών και εξοπλισμού.

 

45ο. Χορηγία Πετρελαίου Θέρμανσης σε Ιερούς Ναούς του Δήμου.

Μετά από συγκεκριμένα αιτήματα ιερών ναών του Δήμου, εξασφαλίστηκε – μέσω δωρεάς – σημαντική ποσότητα λίτρων θέρμανσης σε ιερούς ναούς της περιοχής.

 

46ο. Χρηματοδότηση Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το Περιφερειακό Τμήμα Λαμίας, ενισχύθηκε με 4.000 ευρώ, μέσα από ιδιωτική χρηματοδότηση, για την απόκτηση ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, ενός γιλέκου αντιμετώπισης πνιγμού, εκπαιδευτικών προπλασμάτων για ΚΑΡΠΑ ενήλικα και παιδιού, κλιματιστικών μηχανημάτων, καθώς και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

47ο. Χρηματοδότηση Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας.

Η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας χρηματοδοτήθηκε με 8.000 ευρώ, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική πολιτιστική, κοινωνική, εκπαιδευτική της προσφορά σε όλους εμάς.

 

48ο. Ενίσχυση Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας ενισχύθηκε, με σημαντικό αριθμό συγγραμμάτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού της περιοχής.

 

Η Λαμία έχει μακρά ιστορική διαδρομή.

Οι γενιές που πέρασαν και έδρασαν, προσέθεσαν στην πρόοδο του τόπου.

Τώρα, οι γενιές που δρούμε, έχουμε χρέος να τρέξουμε την πόλη μας με ακόμη καλύτερους ρυθμούς, και να προσθέσουμε πάνω σε αυτά που βρήκαμε.

Και αυτό θα το πετύχουμε αν σχεδιάσουμε το παρόν και το μέλλον, και δράσουμε όλοι μαζί.

Η ιστορία και η προοπτική της πόλης απαιτούν, από όλες και όλους μας, το όλοι μαζί, με τήρηση των εκάστοτε θεσμικών ρόλων.

Είμαι αισιόδοξος.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube