Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2016
«Η χώρα “σέρνεται” στο τέλμα»
Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τη δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας Έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή:
«Η χώρα “σέρνεται” στο τέλμα.
Η οικονομία της, μετά τη σταθεροποίηση του 2014, έχει επιστρέψει και παραμένει στην ύφεση.
Η ανταγωνιστικότητά της διαρκώς υποχωρήσει.
Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώνεται.
Τα «λουκέτα» στην αγορά και η «επιχειρηματική μετανάστευση» πολλαπλασιάζονται.
Το κόστος δανεισμού παραμένει απαγορευτικό.
Ενώ δημιουργούνται και μια σειρά από «ωρολογιακές βόμβες» στα θεμέλια της οικονομίας, με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών, την κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, τη διόγκωση των «κόκκινων δανείων» και τα προβλήματα ρευστότητας σε δημόσιους φορείς, όπως είναι η ΔΕΗ και οι αστικές συγκοινωνίες.
Και σε αυτά έρχονται να προστεθούν εξωγενείς αβεβαιότητες, που ενισχύουν τους καθοδικούς κινδύνους στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και η τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η οποία κάνει λόγο για οικονομία που, τα τελευταία δύο χρόνια, “συρρικνώνεται και γίνεται πιο κλειστή, χωρίς ανάκαμψη των επενδύσεων”, για “φοροκεντρική λιτότητα που πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται η παραγωγή και η δημόσια οικονομία», για «προϋπολογισμό με υφεσιακές επιπτώσεις» που εδράζεται σε αισιόδοξες προβλέψεις, και για “κινδύνους διάψευσης των προσδοκιών” με τη χώρα να μένει “χωρίς «μαξιλάρια»”.
Συμπερασματικά, αποδεικνύεται ότι η χώρα έχει ήδη χάσει δύο χρόνια και οδεύει για τον τρίτο.
Την ίδια περίοδο μάλιστα που η Ευρώπη επιτάχυνε, η Ελλάδα οπισθοχωρούσε.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της Κυβερνητικής ανικανότητας και αναξιοπιστίας, της ολέθριας διαπραγμάτευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, της σχεδόν 12μηνης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και στην «εσωτερική στάση πληρωμών», των ιδεολογικών εμμονών και αγκυλώσεων.
Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια άλλη οικονομική πολιτική.
Με εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και με αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών.
Αυτά όμως προϋποθέτουν μία Κυβέρνηση αποτελεσματική και αξιόπιστη, που θα ισορροπεί μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Και η παρούσα Κυβέρνηση αδυνατεί αυτά να τα επιτύχει».